Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aprilia RS 125 vm 2000

Jotta saisit Aprilia RS 125 kevytmoottoripyöräsi täysitehoiseksi, on tehtävä tiettyjä muutoksia, jotta näin tapahtuisi. Se sisältää mm. kaasuttimen säätöä ja pyörän purkamista osiin, joten jos tunnet/tiedät olevasi kömpelö tämän tyyppisten asioiden tekemisessä niin kannattaa pyörä suosiolla viedä lähimmälle Aprilia-liikkeelle täysitehoiseksi muuttamista varten. Kuitenkin tekemällä oppii ja tämä ohje tarjoaa hyvät neuvot sen suorittamiseen. Tämä osio käsittelee RS-malleja 1999-2006, osa tiedoista pätee kaikkiin räsiin sekä Aprilian muihinkin piikkeihin (esim. Aprilia MX).

Pakoaukko

RAVE (=Rotax Adjustable Variable Exhaust) on Rotaxin moottoreissa käytettävä pakoaukonsäädin. Se sijoitetaan pakoaukon "kattoon"(tässä linkki kuvaan: RAVEn paikka), kurilaipan tilalle, RAVEja on Aprilia RS:n saatavana kahta versiota, sähköisesti toimivaa RAVEa sekä pneumaattisesti eli pakopaineen mukaan toimivaa RAVE2:sta (enemmän tunnettu/käytetty karting koneissa).

Kurilaippa

Kurilaippaa, joka sijaitsee A1-tehoissa RAVEn paikalla. Tämä voidaan pätkäistä esim. rälläkällä tai muuten lyhentää noin 8mm verran. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että kun kurilaippa on paikallaan pakoaukko on täysin avoin eli et näe kurilaippaa ollenkaan. Kurilaippaa on myös mahdollista korottaa korotuspalalla, sen voi valmistaa esim. pellistä.

Nämä toimenpiteet tuovat täydet tehot, mutta aiheuttavat myös suuren bensankulutuksen, kulutus voi olla jopa 10l/100km! Toimenpide vie myös pyörän alaväännöt kokonaan pois, jolloin joutuu kääntämään kaasua reilusti ja ajamalla tehopiikkiä vasten, että pääsee mäet ylös.

R.A.V.E

Lue myös pääartikkeli Aprilia RS 125 RAVEn asennus

RAVEen kuuluu; laippa, vaijeri, solenoidi ja 7800 -ohjausyksikkö (myös 7100 ja 8400 yksiköitä on olemassa, luvut tarkoittavat kierroslukua jolla laippa nousee ylös pakoaukosta). RAVE kiinnitetään pyörän omiin sähköihin, paikat ovat jo pyörässä valmiina. Laippa nousee ja laskee ohjausyksikön ohjaamana, solenoidi vetää laipan ylös ja laipan vaipassa oleva jousi palauttaa sen alas. Ohjausboksi sijoitetaan takakatteen alle omalle paikalleen, se tulee niiden kahden pultin väliin joilla kilventeline kiinnitetään. Myös solenoidille on oma paikkansa tankin alla. RAVE myös hieman sirisee ajaessa, joten älkää pelätkö sellaista ääntä. Myös tyhjäkäynnillä RAVEn laippa on ylhäällä 2500 rpm asti, jolloin RAVE puhdistaa itseänsä. tätä ominaisuutta ei ole RAVE2:ssa, joka vaatiikin enemmän putsausta kuin RAVE1.

RAVEja saat käytettynä parhaiten suomesta selaamalla seuraavia nettiosotteita http://www.huuto.net, http://www.mototalli.net, http://www.nettimoto.com, http://www.nettivaraosa.com sekä lukemalla Keltaista Pörssiä. Uutena sen saat NPM:ltä.

Ulkomailta osoitteesta http://www.geiwiz.com saa RAVEja mutta ne joutuu itse kokoamaan, ei löydy pakettina. Samoin osoitteesta https://www.apriliayorkshire.co.uk/, josta uudelle kertyy hintaa vajaa 400 €. Huomattavasti halvempi on mm. 2rad, josta ko. härveleitä saa alle 200 €. Hakusanalla "aprilia power valve" tai "aprilia rave" voit saada http://www.ebay.co.uk :sta todella halvalla, sieltä ostaminen voi tosin olla hieman vaikeaa niille jotka eivät tunne kyseistä nettihuutokauppa-järjestelmää.

Jos tarvitset apua RAVEn asennuksessa älä pelkää kysyä apua RAVEn säätö ja asennus- topicissa.

R.A.V.E 2

Pneumaattisesti eli pakopaineella toimiva pakoaukonsäädin RAVE2 on tuttu Rotaxin karting-moottoreista. Sen asentaminen on hieman työläämpää kuin RAVE1:sen sillä RS:ään joutuu poraamaan reiän RAVEn tiivistepinnasta (pytyn ulkopuoli) pakoaukonkattoon, tämä siksi että RAVE saa "mitattua" pakopaineen ja nousee oikeaan aikaan. RAVE2:ssa on se etu että sitä pystyy hienosäätämään, eli säätämään kierroslukua jossa laippa nousee kokonaan ylös (tämä tehdään RAVEssa vaihtamalla ohjausyksikköä).

Rotaxin maahantuoja on MPT-racing, joka myös myy kyseistä tuotetta uutena. Saksasta sen saa uutena reilusti halvemmalla osoitteesta http://shop.straube-motorsport.de/index.php?a=6346 . Kysykää RAVE2:sta lisää RAVE 2- topicissa.

Pakoputket

Pakoputki on A1-tehoisessa räsässä kuristettu katilla sekä muulla rautasonnalla. Vakioputki on mahdollista tyhjentää A1-putken tyhjennys, muuten on edessä TT-putken tai tehoputken osto. TT-putkia on kahdenlaisia, eli vakioputkesta tyhjentämällä tehdyt sekä http://www.npm.fi ostettavat TT-putket jotka ovat tehty kuristamattomiksi.

Tehoputket

Tehoputkia löytyy monia merkkejä, vaihtoehtoja löytyy. Jälleen käytetyt löytyy parhaiten Suomesta selaamalla seuraavia osoitteita; http://www.huuto.net, http://www.mototalli.net, http://www.nettimoto.com, http://www.nettivaraosa.com sekä lukemalla Keltaista Pörssiä. Myös http://ebay.co.uk:stäkin voi saada pilkkahinnoin tehoputkia.

JollyMoto

http://www.50cc.nl, http://www.bikesys.se, http://www.redracingparts.com/en/english.htm, http://www.geiwiz.com, http://www.jollymoto.it/new/ENG/home.htm, http://www.jamracing.fi, http://www.pjme.co.uk, http://www.geiwiz.de

Arrow

http://www.cmpracing.co.uk, http://www.npm.fi, http://www.arrow.it, http://www.geiwiz.de, http://www.pjme.co.uk

Jim Lomas

http://www.cmpracing.co.uk, http://www.pjme.co.uk http://www.thetuningworks.com/

Gianelli

http://www.pjme.co.uk, http://www.easyparts.nl

Athena

http://www.mpt.fi, http://www.geiwiz.de

Tecnigas

http://www.easyparts.nl

Kaasutin

Vakiokaasutin räsässä on vuosimalliin 2006 asti 28mm Dell'orto PHBH, 2007-2009 on 28mm Dell'orto VHST. Tämä PHBH kaasutin on todettu hyväksi ja sillä saat pyöräsi hyvin säätöihin.

Allaolevat säädöt ovat maahantuojan ilmoittamia arvoja, joten ne ovat suhteellisia. Jokainen pyörä on yksilö eli säädöt voivat vaihdella paljonkin eri pyörien välillä. Kannattaa tutustua kaasuttimen säätöohjeisiin.

28mm Dell'orto PHBH

11kW

Pääsuutin 115
Neulan sokka 2. lovessa
Tyhjäkäyntisuutin 62
Seosruuvi 3 kierrosta auki täysin kiinni asennosta

22kW

Pääsuutin 125
Neulan sokka 3. lovessa
Tyhjäkäyntisuutin 70
Seosruuvi 1½ kierrosta auki täysin kiinni asennosta

34mm Dell'orto VHSB

28mm kaasarin voi korvata muullakin kaasarilla joista järkevin vaihtoehto on 34mm Dell'orto VHSB. Tämä kaasari vaatii oman kokoisensa imukaulan eikä sovi vakioimukaulaan ilman kaulan avarrusta. Avarrus ei anna parasta virtaavuutta imukaulaan joten suosiolla kannattaa ostaa 34mm kaasarille tarkoitettu imukaula.

Uutena kaasaria saa ainakin osoitteista - http://www.pjme.co.uk - http://www.geiwiz.de,

Käytettynä kaasarin voi löytää jälleen seuraavista osoitteista - http://www.mototalli.net - http://www.nettivaraosa.com Myös ebayta kannattaa selailla, sieltä voi kaasarin myöskin bongata.


Muut toimenpiteet

Jotta räsäsi toimisi täysitehoisena, ovat seuraavat muutokset todella suotavia / pakollisia jotta pyöräsi toimii (eikä moottori rikkoonnu(=leivo)):

Tulppa

Lämpöarvo kylmemmäksi (10-arvoiseksi) joten vakion tilalle joku seuraavista:

  • Denso W31ESR-U
  • Denso W31ESR-ZU
  • Denso IW31
  • NGK B10EG
  • NGK B10EGV
  • NGK BR10EIX - Iridium tulppa, kallein, mutta ehkä paras ja kestävin vaihtoehto.
  • NGK BR10ES - käy myös, puolet halvempi kuin EG- tulppa.

Ilmanpuhdistin

Ilmanpuhdistajan ilmanottoputki sisältää kaksi kanavaa itse ilman puhdistimeen, toinen niistä on tukittu, se pitää puhkaista tai hankkia sellainen missä molemmat ovat auki tai poistaa se ilmanottoputki kokonaan ilmanpuhdistimesta. Vakioilmanputsariin saa myös Pipercrossin suodatinpaneelia, joka virtaa hieman paremmin verrattuna vakioon. Paneelia saa mm. täältä: http://www.pjme.co.uk

Hyppylanka

Hyppylanka eli (Enviromental dip) sijaitsee takapenkin alla sytytysboksin takaosassa. Hyppylanka muuttaa sytytysajoitusta 5000-6000rpm välillä ja on laitettu päästötestien takia. Hyppylanka on ehdottomasti oltava katkaistuna TT:ksi muutettaessa! Hyppylanka katkaistaan yleensä jo liikkeessä ennen myyntiä tai viimeistään 1000km huollossa, mutta jos epäilet huomattavaa tehovajetta 5000-6000rpm välillä niin tarkista että se on katkaistu. Sen huomaa yleensä helposti tarkastelemalla sytytysboksin takaosaa. Mikäli hyppylankaa ei ole katkaistu, niin katkaisu onnistuu helposti viiltämällä vaikka mattoveitsellä sytytysboksin takaosasta palan pois ja katkaisemalla hyppylangan noin 1cm matkalta. Jäljelle jäävä tyhjä aukko on parasta tukkia vaikka silikonilla (kuvassa hyppylanka vielä paikallaan).

Yhteenveto

Tässä olisi/pitäisi olla nyt selkeät ohjeet teille joita kiinnostaa TT-räsä. Jos teillä on jotain kysyttävää suosittelen esittämään ne motot.net :n Yleinen piikkikeskustelu:n Aprilia RS -topicissa. "Kollegani" (te jotka tästä tiedätte syventävää tietoa tai huomaatte jotain virheellistä) saatte vapaasti muokata tätä paremmaksi, kirjoitusvirheet korjatkaa ihmeessä.

Paljon iloisia hetkiä teille TT-räsänne kanssa.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista