Motowiki
Ohjattu sivulta Aprilia MX 125
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aprilia MX 125 vm 2005


Aprilia MX 125 on Aprilian valmistama kevytmoottoripyörä. Moottorina toimii kaksitahtinen Rotax 122.

Pyörä esiteltiin markkinoille loppuvuodesta 2003. MX oli Aprilia RX:n ja ETX:n seuraaja, supermotovanteilla. MX:n seuraaja on SX, josta on myös enduroversio RX.

MX on hieman erikoisen näköinen, massasta poikkeava. Pyörässä on myös laadukas Aprilian alumiininen takahaarukka. Moottorina toimii tuttu ja turvallinen Rotax 122, joka löytyy myös monesta muusta Aprilian kevytmoottoripyörästä, kuten Aprilia RS:tä vuodesta -98 eteenpäin.

MX oli saatavilla kaikenkaikkiaan kolmella eri teippisarjalla. 2004-2005 vuosina MX:n sai Black Matrix tarroilla, 2006 Black matrix vaihtui S2 replica sarjaan aprilian supermoto sarjassa ansaittujen voittojen kunniaksi. 2007 jäi MX:n viimeiseksi mallivuodeksi ja tarrasarjakin sai pienen muutoksen vaikka sama S2 replica teema pysyi. Ero 2006 ja 2007 vuotisten välillä on öljy-yhtiöiden sponsorilogo. 2006 vuotisissa oli IP eli italiana petroli yhtiön logo ja viimeisissä pyörissä oli AGIP petroli yhtiön logot.

MX on täysitehoisena pirteä "katulaiskaksi" pyöräksi. Tehdas lupailee 31 hp.

Ominaisuudet

Jousitus

Pyörästä löytyy Marzocchin valmistama USD-keula. Takana on Sachsin kaasujousi.

Jarrut

Edestä löytyy Brembon (todella tehokas) kaksimäntäinen jarru, 320mm levyllä. Takana taas on Grimecan yksimäntäinen, 220mm levyllä.

Ajettavuus

Pyörä on leveydestään huolimatta erittäin ketterän oloinen, paljon ketterämmän oloinen kuin RX tai ETX 125, ajoasento on hieman etukenompi ja ennen kaikkea matalampi.

Kyydittäminen

Mäxän kyydissä on mukava istua. Penkki riittää pituudeltaan, vaikka ihmiset olisivatkin isompikokoisia. Jouset toimivat hyvin 2-päälläkin eikä hiekkatielläkään ajo kuoppien yli tuota kyyneliä. Jousen ensijännitystä voi säätää, jos lähtee pidemmälle matkalle kaverin kanssa. Tiivistettynä, pyörän käytös ei liikaa muutu kyydittäessäkään, joten kaverit ja tyttöystävät kyytiin vaan!

Täysitehoiseksi laittaminen

A1-tehoisena

Moottori käy erittäin tasaisesti, ei pätki eikä röpötä. Hurisee vain ja nostaa vauhtia 2-tahdille poikkeuksellisen väännön avulla. Pyörällä on todella mukava pyöriä kaupungissa ja taajamissa mutta valtatiellä pyörästä loppuu paukku. A1-tehoisena jarrut ovat lievästi sanottuna jopa ylimitoitettu pyörän kulkevuuteen nähden, hyvähän se silti on olla hyvät pysähtymisvehkeet. Bensaa tämä laite syö A1-tehoisena ehkä hieman enemmän kuin täysitehoisena. Kulutus pyörii siinä 4-6 litran välissä, riippuen kaasun asennosta ja lastista.

A1:sen ja täysitehoisen ero

Pyörä tuntuu edelleen samalta kuin ennenkin. Mutta jos annat kaasun olla hieman pidempään pohjassa samalla vaihteella niin äänet kasvavat kaksinkertaiseksi, yllättävän raju tehopiikki yllättää kuskin ensimmäisillä ajokerroilla ja pyörä haluaa heti isompaa vaihdetta. Ei kauaan kestä kun on nelonen pesässä ja vauhtia yli 100 km/h, siitä eteenpäin pyörä rupeaa hieman hitaammin kelaamaan vauhtia, johtuen ERITTÄIN suuresta ilmanvastuksesta ja ylipitkistä vakiovälityksistä.

Jos vaihtaa 2 piikkiä pienemmän eturattaan niin pyörä kelaa vauhtia samaan tahtiin aina loppuun asti, huippunopeus lienee 2 piikkiä pienemmällä eturattaalla 130km/h tuntumassa, kun taas vakioväleillä tuskallisen kelaamisen jälkeen voi saada +140km/h.

Bensaa pyörä vie oikeinsäädettynä 4-6 litraa myös täysitehoisena, RAVE:n kanssa.

Kuristukset

Pakoputki

Pyörä on kuristettu suunnilleen samalla tavalla kuin muut Rotax 122-moottorilla varustetut Aprilian piikit.

Pakoputkessa on kuristin+katalysaattori ja änkästä löytyy vielä toinen katalysaattori joka lämpenee huomattavasti ajossa. Vaikka niiden poisotto tietysti onnistuu, kannataa ennemmin hankkia tehoputki tai vaikkapa Aprilian TT-putki.

Ilmanputsari

Kuristuksia löytyy myös ilmanputsarista, toinen snorkkelin imuputkista on tukittu. Imuputki on onneksi todella helppo avata varovasti pienellä puukolla tai skalpellilla. Tosin jos ei tähän halua/uskalla itse ryhtyä voi myös ostaa kuristamattoman snorkkelin esim PJME:ltä. Imusnorkkelia ei kannata ottaa kyllä pois vaikka se vaikuttaakin helpolta ja nopealta vaihtoehdolta koska se estää mahdolliset vesiroiskeet ja ohjaa ilmavirran suoraan ilmanputsarille.

CDI-Boksi

CDI-boksista löytyy pakokaasumittausten takia laitettu hyppylanka. Tämän huomaa tehovajeena koneen käydessä 5000-6000 RPM. Tämä kuristus on yksinkertainen poistaa: penkki vaan pois ja mattopuukolla pieni kolo alas keskelle yksikön takaseinään, katkaisee noin sentin palan lankaa pois ja tukkii/täyttää kolon operaation jälkeen. Tässä http://www.rsbikers.com/article-cdi_nytro.htm vielä kuvalliset ohjeet hyppylangan poistoon.

Pakoaukko ja RAVE

Pakoaukkoon on laitettu kiinteä laippa, joka tietysti kuristaa. Laippaa voi lyhentää, tai ottaa pois, mutta alaväännöt vähenee olemattomiksi, ja pyörää on kauheampaa ajaa kuin tehariderbiä. Huipputehoja kyllä löytyy kun kahvan vääntää pohjaan. Bensankulutus nousee huomattavasti.

Ratkaisuna tähän on RAVE (Rotax Adjustable Variable Exhaust) , pakoaukonsäädin. Pakoaukonsäädin muuntelee pakoaukon pinta-alaa eri kierrosluvuilla, jolloin saadaan optimaalinen vääntö jokaisella kierrosalueella. RAVE:sta on saatavilla kahta eri versiota; Sähköllä toimiva RAVE 1, ja pneumaattisesti toimiva, kartingautoista tuttu RAVE 2.

RAVE 1

RAVE 1 toimii sähköllä. Siinä on sähköinen ohjausyksikkö, joka antaa solenoidille käskyn vetää laipan ylös. Ohjausboxeja saa 7100, 7800 ja 8400 mallisina, mallin numero kertoo kierrosluvun jolloin laippa nousee ylös. Jos et ole varma mikä boxi kannattaa hommata, niin 7800 on aina varma veto mäxän putkistoihin, jopa yläkiertoisiin. Paikat ohjausyksiköille ja liittimille löytyy pyörästä valmiina. Tarkempia tietoja RAVE 1:stä ja sen asennuksesta löydät täältä: [1] .

RAVE 2

RAVE 2 taas toimii pneumaattisesti, eli pakokaasujen paineella. Parempaa RAVE 1:een verrattuna on halpa hinta, ja yksinkertainen säätömahdollisuus. RAVE 2:sta joutuu taas puhdistamaan useammin ja sylinteriin joutuu poraamaan n. 3 mm reiän, jotta laite toimisi. Tämä reikä on valmiina esim. Polinissa. RAVE 2 maksaa uutena 107€ Straube Motorsport-kaupassa. Ohjeita RAVE 2:n asennukseen: [2]

RAVE:n osia on saatavilla monista paikoista, kuten 2RAD:lta, Straube-motorsportilta, PJME:ltä, ja kartingkaupoista, kuten suomalainen MPT-Racing.

Tehoputket

Tehoputkia löytää vaikkapa Nakkilan Mopo ja Pyörä- liikkeestä (www.npm.fi).

Putket ovat järjestyksessä alavääntöisimmästä yläkiertoisimpaan.

Tehtaan TT-putki

NPM, Easyparts

Arrow ja Gianelli

Moposport, Easyparts, PJME, Ebay

Jollymoto, Scalvini

Motoracingshop, Wdracing, Scalviniracing, Ebay

Kaasutin

Kaasuttimena toimii Dell'Orto PHBH 28 RD.

Täysitehoisena

Täysitehoisena siihen täytyy vaihtaa pää- ja tyhjäkäyntisuutin. Kokeile pääsuuttimeksi aluksi 125-130- kokoista, ja tyhjäkäyntisuuttimeksi 70. Tyhjäkäyntisuutin vaatii myös uuden suutinputken.

Virittäminen

Kaasutin

"Oikea" virittäminen kannattaa aloittaa hankkimalla isompi kaasutin. Aiemmin tehtaalta tullessa Aprilioissa on ollut Dell'Orto VHSB 34mm- kaasutin. Tämän kanssa tarvitset RX 125:seen myytävän alkuperäisimukaulan. Sen löydät mm. NPM:stä, kuten kaasuttimenkin. Täysiteho-osien kanssa kannattaa kokeilla säätöjä PS 148, TK 36, ja neula keskimmäisessä kolossa. Ilmaruuvin perusasetuksena 1½ kierrosta auki.

Ulkomailta kyseisiä kaasuttimia myy mm. 2RAD, käytettyjä ja valmiiksi puhdistettuja, hinta 99€. PJME myy uusia, hintaan 126£.(Samalla kannattaa tilata imukaula 28 asteen kulmalla, 40£)

Isompi sylinteri

Isomman sylinterin (Polini) kanssa kannattaa kokeilla vaikkapa PS 180, TK 40, ja neula K21, ylin kolo.

Portattu sylinteri

Rotax 122 koneeseen sopivat myös KTM:n imukaulat, joten periaattessa 37mm-> kaasarin laittaminen on myös mahdollista. Tosin 34mm suurempaa kaasaria ei kannata asentaa vakiosylinterin kanssa, koska kanavat ovat tehty 34mm kaasarille, joten isommasta kaasarista saatava hyöty on olematon. Jos taas sylinterin imukanavia on suurennettu ja sylinteriä on muutenki muokattu voi isomman kaasarin asentamisesta olla jopa hyötyä. Käytettyjä KTM:n imukauloja ja kaasareita saa kisakoneelta

Sylinterinkansi

Rotaxiin on saatavilla ainakin viittä erillaista kantta:

 • VHM valmistaa kolmea erilaista kantta:
  • Dome (kupu) normaalille männälle, (squish 1,4mm)
  • Race Dome, (squish 0,7 mm, ei suositella katukäyttöön)
  • Flat Top, tasalakimännille, (squish 1,0 mm)

Motoracingshopilta on mahdollista tilata omien toiveiden mukainen VHM-kansi (80€) [3]. Apriliaan saa myös nimettömän tehokannen 2RAD:lta (49,95€) [4]. VHM-kansia saa PJME:ltä hintaan 76£.

Läpät

Tunnetuimpia Apriliaan saatavia läppiä:

V-Force 3

Moto Tassinarin valmistamat todella korkealaatuiset hiilikuidusta valmistetut läpät läppärungon kera. Näillä saa kivasti lisää kierrosherkkyyttä ja potkua keskikierroksille. Mainio yhdistelmä VHM-tehokannen kaveriksi. Miinuksena mainittakoon korkea hinta, Motoracingshop 140€, PJME 108,9£. Sen lisäksi imukaulasta tulee katkaista muovinen vakioläppien ohjuri pois.[5] KTM:män V-forcet sopivat suoraan Apriliaan.

Boysen

Boysenin läppiä saa PJME:ltä 31,5£, Motoracingshopista 46€ sekä Nakkilasta 52,83€. Boysenin läpät sopivat alkuperäiseen läppärunkoon, ja ne koostuvat kahdesta päällekkäin tulevasta läpästä, pienillä kierroksilla päällimmäiset läpät aukeavat ja korkeilla kierroksilla myös alemmat isot läpät aukeavat. Boysenit eivät järjettömän ihmeelliset ole, samalla hintaa saa kahdet alkuperäiset läpät tai uudet OEM tason hiilikuituiset.

Adige

PJME:ltä saa myös Adigen teholäppärunkoa, joka on myös kallein läppärunko jonka Rotax 122 koneeseen voi hankkia. Suomessa näitä ei taida kellään olla koska maksavat lähes puolet enemmän mitä V-force 3.

Italkit

Italkitin valmistamaa läppärunkoa saa myös PJME:ltä, ja se toimitetaan suoran 34mm imukaulan kanssa joka ei sovi mäxään. Väitetään että on samantasoinen V-forcejen kanssa, mutta harvalla näitä on Suomessa.

Sylinteri

Rotax 122 -moottoriin saa varmasti ainakin kolmea isompaa sylinteriä alkuperäisen tilalle:

Polini 154cc

Sopii mukavasti korvaamaan alkuperäistä hajonnutta sylinteriä. Tämä sylinteri on vakion kaltainen, mutta toki pieniä eroja löytyy, kuten ikkunamäntä.

Itse kyseisellä sylinterillä ajavana voin mainita että pyörän luonne muuttuu paljon, alaväännöt lähes tuplaantuu ja huipputehotkin kasvavat pari hevosella. Vertaa: Vakiosylinteri 34mm kaasuttimella täystehona ~34hv (Gilardoni 1-alkuperäissylinterillä). 154cc polini ~37hv (näin luki polinin lapussa), todellisuudessa ~33hv. Polinissa on myös valmiiksi porattuna painereikä pneumaattista Rave 2:sta varten.

Italkit 140cc

Kyseinen sylinteri on vakiosylinteriin putkitettu isompi sylinteri, eli ulkoisesti identtinen vakion kanssa. Kyseisestä sylinteristä on vielä vähän käyttökokemuksia Suomessa. Sylinterisarjaa on saatavilla ainakin PJME.co.uk-nettikaupasta, tuolta saa myös mäntiä ja tiivistesarjoja kyseiselle sylinterisarjalle.

HTM-Racing 144cc

Kittiin sisältyy sylinteri, yksirenkainen mäntä, HTM-racing sylinterikansi, sekä sylinterille tarkoitettu Raven laippa. Sylinterissä on myös valmiiksi porattu reikä pneumaattista Rave kakkosta varten. Kittiä myydään Htm-racingin sivustolla: [6]

Huoltotoimenpiteet

Männän vaihto

Niinkuin kaikkiin kaksitahtisiin, myös Aprilioihin tulee vaihtaa mäntä. Sopivamännänvaihtoväli riippuu pitkälti koneen viritysasteesta, ohjekirjan mukaan mäntä tulisi vaihtaa n. 16 tkm kohdalla. Tosin monesti varsinkin TT:nä ajettaessa mäntä alkaa olemaan loppu jo n. 10tkm kohdalla, joka ilmenee puristuksien vähenemisenä.

Männänvaihto on pienellä harjoittelulla helppo tehdä myös itse, aikaa tähän toimenpiteeseen kannattaa MX:n tapauksessa varata muutamasta tunnista päivään.

Männänvaihto aloitetaan asettamalla pyörä tukevalle alustalle mahdollisimman pystysuoraan jonka jälkeen avataan takaakatsottuna moottorin oikealta puolelta jäähdyttimeltä moottorille tulevan letkun alempi klemmari, ja valutetaan jäähdytysnesteet pois. Pyörää kannattaa kallistaa hiukan oikealle, jotta kaikki nesteet tulisivat ulos.

Tämän jälkeen irroita penkki, etusivukatteet, tankki, takasivukatteet, ilmanputsarikotelo, kaasutin sekä imukaula ja läppärunko. Sylinterin imupuolelle laitetaan tämän jälkeen puhdas rätti, joka estää paskan kulkemista kampikammioon. Sen jälkeen puhdista mahdollinen paska pois sylinterin ulkopuolelta sekä juuresta. Sitten irroitetaan paisari ja tulppa, sekä puolan maadoitusjohto vasemmasta etummaisesta vesikannen kiinnitysruuvista. Vesikantta ei tarvitse/kannata irroittaa samalla. Tämän jälkeen avaa kaikki neljä vaarnaruuvin mutteria sylinterin juuresta.

Seuraavaksi aloitetaan nostamaan sylinteriä pois paikoiltaan, pienestä edestakaisesta eteentaakse -heiluttelusta on monesti apua. Kun sylinteriä on nostettu jonkin verran, paina kädellä kiksistä mäntä alakuoloon, jolloin mäntä "putoaa" pois sylinteristä, ja sylinteri irtoaa helposti. Heti tämän suoritettuasi laita puhdas rätti kampikammioon. Tämän jälkeen irrota männänsokat ja paina varovasti kiertokankea väännättämättä männänsokkatappi pois. Varo pudottamasta mitään kampikammioon rätistä huolimatta! Laita uuden männän toinen sokkatappi paikoilleen ennen kiertokankeen kiinnittämistä, ja kiinnitä mäntä nuoli pakoaukkoon päin. Muista myös toinen sokkatappi!

Ennen sylinterin takaisinasettamista voitele mäntä ja sylinteri 2t-öljyllä, helpotat takaisinasennusta ja voitelua, varmista myös, että männänrenkaiden kolot ovat oikeissa kohdissa, oikein sijoitettuna männänrenkaiden raon välissä on piste männänrenkaan urassa. Sylinterin kiinnityksessä kaverista on paljon apua, kun toinen pitelee sylinteriä ja toinen puristaa männänrenkaat sylinterin sisälle. Laske sylinteri varovasti paikoilleen ja pidä huoli ettet väännätä männänrenkaita milläänlailla! Tämän jälkeen kasaa pyörä takaisin alkutilanteeseen, muista kiinnittää maadoitus, sekä ilmata jäähdytysjärjestelmä! Sisäänajoksi pelkälle männälle riittää 3-500km rauhallisempaa vaihtelevaa ajoa.


RAVE:n huolto

RAVE, 1 tai 2, pysyvät hyvässä kunnossa, kunhan muistat väliajoin puhdistaa laipan ja sen aukon. Uusia osia saa Suomesta mm. NPMstä ja ulkomailta PJME-verkkokaupasta. [7]

Yleistä

Mittari

MX:ssä on digitaalinen mittari (Trailtech Endurance), jossa on mm. nopeusmittari, matkamittari, huoltotarpeen ilmaisintoiminto jne.

Yleinen pulmatilanne syntyy kun pyörän mukana ei ole tullut ohjeita tai ei ymmärrä niitä. Kun mittariin täytyisi syöttää renkaan ympärysmitta,täytyy rengas mitata, hyväksi tavaksi on todettu mittanauhan vetäminen renkaan ympäri.Jos ei tuota pysty/jaksa tehdä niin sinne voi syöttää lähelle osuvan perusarvon 1822.

Ketjut ja rattaat

Useimmissa moottoripyörissä on ketjuveto, lähes jokainen sen ainakin tietää, myöskin sen että niitä kuuluu kiristää ja rasvata tietyn väliajoin etteivät ne kuluisi heti loppuun tai tökkisi.

Mutta ratastus, se on taas hieman eri asia, monet yllättyvät kun kuulevat että ihmiset ovat ostaneet pienempiä eturattaita pyörään, isommalla eturattaalla huiputhan nousee, TEORIASSA! Nimittäin tässä pyörässä on vakiovälitykset niin raskaat (16/45) että täystehona ja jopa Polinilla hyytyy tietyissä paikoissa. Joten on viisasta tiputtaa ainakin yhdellä pykälällä eturatasta täysitehoisena, jos painat yli 90kg, olisi ehkä järkevää tiputtaa vielä yksi piikki, eli 14-piikkiseen eturattaaseen. Polinin sylinterillä voi huoletta ajaa 15-piikkisellä eturattaalla.

Huipuista ei tarvitse huolehtia, nimittäin pieni pudotus ei haittaa koska pyörä jaksaa nyt kiertää pidemmälle.

Muokkaaminen

Pyöriähän muokataan aina oman mielen/tarpeiden mukaan. Ja kyllähän tässäkin pyörässä löytyy sitä.

Alusta, renkaat ja jarrut

 • Ehkä yleisin säädettävä kohde lienee takaiskunvaimennin, jousta voi säätää jousen yläpuolella olevasta mutterista. Kun kiristät, jousi kiristyy. Vakiona jousi soveltuu hyvin noin 75-kiloiselle kuskille.
 • Kannattaa myös oman tarpeen mukaan lisätä/vähentää rengaspaineita. Jos sinulla on kyytiläinen täytyy jousen olla todennäköisesti kireimmällä ja rengaspaineiden normaalia korkeammat.
 • Jos etsit uusia renkaita ja rengasvalikoima vaikuttaa pieneltä 150-leveiden suhteen, niin mäxään sopii myös 160-leveät kumit ilman ketjujen hankausta. Eteen on myös mahdollista laittaa 110-leveän tilalle 120-leveä ilman että se hankaa mihinkään. Leveämpää eturengasta harkitessa täytyy kumminkin muistaa että leveämpi eturengas lisää hieman vastusta kääntämiseen. Mutta mäxässä se ei ole juurikaan ongelma, koska ohjaus on vakionakin hyvin kevyt.
 • Mäxässä on vakiona suorastaan loistavat jarrut, mutta niitäkin voi parantaa. Vakiona mäxässä on kumiset jarruletkut joiden tuntuma voi olla todella huono, tilalle voi kumminkin hankkia teräspunosjarruletkut esimerkiksi HEL-performancelta tai teettää ne firmalla joka tekee mittaletkuja. Teräspunosletkujen etu kumisiin verrattuna on parempi jarrutuntuma sekä tasaisempi ja kovempi jarrutusteho. Teräspunosletkut myös kestävät todella hyvin hankausta ja korroosiota joten ne ovat paljon pitkäikäisempiä verrattuna kumiletkuihin.

Moottori

 • Vaihdelaatikkoon kuuluisi laittaa 8 dl öljyä eikä 6 dl kuten kytkinkopassa lukee. Aprilia ei ole miettinyt aivan loppuun asti tätä roiskevoitelua, 6 dl öljymäärällä kytkimen painelaakeri sanoo itsensä helposti irti, kuten myös vesipumpun muovirattaat, jotka kuuluu vaihtaa 16tkm kohdalla. Jos niitä ei vaihda/ajaa liian vähillä öjyillä, voi moottorissa täystuho olla tosiasia; tästähän Aprilia on kuuluisa.
 • Rotax esitteli muutama vuosi takaperin Rotax Max-kartingmoottoriin uudet tasapainorattaat jotka ovat metalliset, nämä rattaat sopivat suoraan Rotax 122 moottoriin joka löytyy myös mäxästä. Tosin ajoitusten kanssa täytyy olla tarkkana, koska nämä metalliset rattaat ovat tarkoitettu vain Rotax Maxiin, niiden ajoitusmerkit ovat täysin erilaiset kuin Rotax 122 moottorissa.
 • "Täysi pommi", "Taas se Aprilia kilahti"... Syynä on melkein aina huonosti huollettu ja väärinkohdeltu pyörä, toki maanantai-mallejakin voi olla joukossa, mutta onhan pyörässä 2 vuoden takuu, joten takuun aikana kerkeää se maanantaipäiväkin vaihtumaan.

Yleistä

 • Kannattaa myös tarkistaa ettei sinun takakatteittesi pikakiinnitys-klipsut ole löysällä, on hyvin ikävää kun takakatteet tippuvat 120 km/h:sta ja raapivat pitkin katua.
 • Mäxässä on vakiona aivan järkyttävän huonot valot niinkuin suurimmassa osasta kevareista, tosin tähänkin on olemassa ratkaisu jos ei halua vakiomaskiaan vaihtaa. Mäxän vakiomaskiin sopii lähes suoraan* SXV 450/550(06-07) umpio joka käyttää H4-polttimoa (*H4-polttimon liittimiä joutuu hieman viilaamaan että sopii suoraan vakioliittimiin). Jos siis haluaa järkevästi päivittää valotehoaan pilaamatta pyörän ulkonäköä tarvikemaskilla niin tämä on täydellinen ratkaisu. Samallahan voi tietysti vaihtaa SXV:n maski/lokari setin joka näyttää todella hyvältä ja menee lähes suoraan mäxään.

Yleisimmät viat/ongelmatilanteet

 • Vilkkujen heikko toiminta: Vilkkujen, töötin yms. heikko toiminta johtuu usein huonosta akusta/ heikosta akun varauksesta. Tarkista akun kiinnitykset, sulakkeet ja akun varaustaso, tarvittaessa lataa/vaihda akku/sulake.
 • Kytkinvaijerin irtoaminen: Kytkinvaijeri irtoaa helposti alapäästä varsinkin jos vaijeri on irti tai esimerkiksi kone on irti rungosta. Äkkiseltään tilanne vaikuttaa huonolta, mutta ei syytä huoleen, vaijerin saa takaisin paikoilleen avaamalla ylemmän muovikorkin (öljyntäyttökorkki). Sen jälkeen työnnä kytkinkahvan päästä vaijeria koneellepäin, jolloin sinun pitäisi nähdä vaijeri reiästä. Kun nyt olet bongannut vaijerin, ota kärkipihdit ja vaijerista niillä kiinni, ja pyri pujottamaan vaijerinpää yläkautta reiästä näkyvän pystysuoran metallilätkän taakse. Metallilätkä on kytkinkäpälä (cam lever). Sen jälkeen vedä vaijeria taaksepäin ja pujota pihdeillä vaijeri takaisin kytkinkäpälään. Tämän jälkeen vedä vaijeri tiukalle kytkinkahvan päästä ja teippaa vaikka vaijeri pysymään tiukalla uudelleen irtoamisen ehkäisemiseksi.

Tekniset tiedot

Moottori: Yksisylinterinen, 2-tahti, nestejäähdytetty Rotax 122. Läppäohjaus sylinterissä. Tasapainoakseli.

Polttoaine Lyijytön.

Poraus ja isku 54 x 54.6 mm.

Kuutiomäärä 124 cc

Puristussuhde 12:1

Kaasutin Dellorto PHBH 28 RD

Sytytys Elektronien kapasitiivisella purkauksella.

Käynnistys Polkukäynnistys

Vaihtovirtalaturi 12V, 85 W

Voitelu Tuorevoitelu

Vaihdelaatikko 6 vaihdetta

Kytkin Monilevy öljykylvyssä

Toisioveto Ketju

Runko Putkirunko kehdolla, valmistettu korkeatasoisesta teräksestä.

Etujousitus 40 mm upside-down haarukka, joustovara 260 mm.

Takajousitus Alumiininen takahaarukka, mono-takajousi lisäkaasusäiliöllä, joustovara 280mm

Jarrut Etu.: 320 mm jarrulevy kelluvalla kaksimäntäisellä satulalla, Brembo

Taka: 220 mm jarrulevy, kelluvalla yksimäntäisellä satulalla, Grimeca

Vanteet Alumiinia, etu: 3.00" x 17â��; taka: 4.25" x 17â�� Rengas edessä: 110/70 x 17"; Takana: 150/60 x 17"

Mitat: Pituus: 2180 mm Maksimikorkeus tangosta: 880 mm (930 peilistä). Maksimikorkeus: 1205 mm Istuinkorkeus: 890 mm Maavara: 290 mm Akseliväli 1500 mm Kuivapaino 115kg Märkäpaino 126kg Tankin koko 11 L (1.5 L varatankki)

Pakoputkisto Häiriösäteilty Euro 2

OVH 6100e. Pyörä on myös mahdollista katsastaa seuraavaan teholuokkaan eli pikku-a kortilla ajettavaan max 25kw luokkaan.

Tekstin kirjoitti alunperin foorumille Erska kappas