Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Johdanto

Suurimmassa osassa mopoista ei syty ajovalot heti kun virrat kytketään päälle, vaan mopon tulee olla käynnissä. Tämä on ihan järkevää, sillä tehokas lamppu kuluttaa akun loppuun nopeasti. Piikeissä, joissa on usein parempi akku ja laturi, toimii ajovalo virtojen ollessa päällä. Nyt opastetaan rakentamaan samanlainen järjestelmä mopoon. Toimenpide on kuitenkin turhahko akuttomissa mopoissa, sillä virtaa valoille ei saada mistään kun magneetto ei tuota virtaa mopon ollessa sammuksissa.

Osat

- Johtoa (muutama metri)

- Rele (12V ja 10A) kestävä, ei juuri muita vaatimuksia, tulee sulkeutua signaalista.

- Liittimiä ym. sähkötarvikkeita

Ohjeet

Ensin kokeillaan mistä pyörän/mopon johdosta tulee virtojen ollessa päällä 12v. Kuten esim. äänitorven piuhasta. Se onnistuu jollain testikynällä, yleismittarilla taikka sitten ihan ottamalla se irti, ja lyömällä maihin, jolloin pitäisi lentää kipinä, kun virrat ovat päällä. Varmin paikka ottaa virta on virtalukon +, eli siitä johon tulee virta kun avaimesta on käännettynä virrat päälle.

Sitten otetaan tästä johdosta virtaa rosvoliittimella tai jollain muulla keinolla (esim. juottamalla), ja kytketään johto releen käämin toiseen napaan. (lukee usein "coil")

Tämän jälkeen otat seuraavan johdon ja laitat toisen pään kiinni maihin (mopon runkoon) tai akun - napaan. Johdon toinen pää taasen kiinnitetään releen käämin toiseen napaan. (Lukee edelleenkin usein "coil")

Sitten otat akun + navasta sulakkeen kautta piuhalla virtaa, ja kiinnität sen releen toiseen vapaaseen nastaan.

Releen viimeisestä nastasta laitat piuhan ajovalon jompaan kumpaan värilliseen piuhaan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa sen myös valokatkasijalle menevään johtoon, jolloin valon saa tarvittaessa myös pois ja/tai "pitkille" taikka "lyhyille". Voit myös laittaa erillisen katkasijan releen ja ajovalojen väliin.

Outputin ja ajovalon väliin voi laittaa diodin jos haluaa. Itse en hyötyä siitä löytänyt.

Ohessa kuva kytkennästä

Kytkentä (klikkaa kuva isommaksi)


Summa

Nyt kytkiessäsi virrat päälle ajovalon pitäisi syttyä. Jos ei, niin tarkista kytkennät savun hälvettyä.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista