Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleisesti

Ajotakkeja on monen hintaisia, kokoisia, näköisiä, mutta kaikki on päässääntöisesti suunniteltu suojaamaan moottoripyörän kuskia. Toiset takit onnistuvat tässä paremmin, toiset huonommin, mutta huonokin ajotakki on parempi kuin pelkkä T-paita.

Ajotakin kaksi päätehtävää ovat kuskin ihon suojaaminen asfaltti-ihottumalta maassa liuttaessa sekä kovilta iskuilta suojaaminen. Iskuilta suojaamisesta ei huolehdi niinkään takki, vaan siihen liitetyt erilaiset suojat, jotka eivät kuitenkaan suojaa yhtä tehokkaasti kuin irtosuojat. Ihoa taas suojaa takin pintamateriaali esim. nahka joka liukuu tien pinnalla ja kuluu ajajan ihon sijasta. Edellämainittujen seikkojen lisäksi ajotakin on suojattava käyttäjäänsä ajoviimalta, ympäristön vaaroilta, kylmyydeltä, mielellään sateelta ja oltava kaiken lisäksi hengittävä sekä hyvän näköinen.

Materiaalit

Materiaaleista on juttua Nahka vai tekstiili osiossa, mutta tässä lyhesti eroja:

Nahka

Nahka-asun ehkä suurimmat plussat on sen suojaavuus ja kestävyys. Kaaduttaessa nahka luistaa tien pinnassa, eikä motoristi ala pyörimään niin helposti. Toinen suojaavuuteen vaikuttava asia on että istuvuuden vuoksi nahkatakissa suojat pysyvät paremmin niille tarkoitetuilla alueilla, jolloin ne suojaavat hyvin. Monien mielestä nahka on tyylikkäämpi ja hiostamattomampi kuin tekstiili. Varjopuolina on hinta, joka on usein korkea, vedenpitävyys, joka on moniin tekstiileihin verrattuna huonompi, mutta kyllä nahka tihkun pitää ulkona ja vesi tunkeutuu usein vasta saumoista sisään. Nahka on myös kylmällä viileämpi ja alle tarvitsee enemmän kerrastoja.

Tekstiilit

Tekstiiliasun plussiin lukeutuu vedenpitävyys, joka on kalleimmilla malleilla nykyään lähes 100 prosenttista, mutta hinta saattaa nousta nahkatakin tasolle. Halvat "vedenpitävät" asut taas pitävät veden heikommin loitolla kuin nahka ja ovat yhtä hengittäviä kuin jätesäkki. Tekstiili on usein myös lämpimämpi. Miinuksina voidaan mainita sitten huono suojaavuus, pintamateriaali saattaa liuttaessa revetä helposti ja palaa kiinni ihoon. Väljyyden takia suojat eivät pysy kaaduttaessa paikallaan, jolloin ne eivät suojaa oikein. Tekstiilitakit ovat nahkatakkeja alttiimpia tarttumaan asfalttiin kaaduttaessa, mikä aiheuttaa pyörimistä ja näin mahdollisesti voimakkaita iskuja niveliin.

Yhteenveto

Ajotakki kannattaa siis valita käyttötarkoituksen mukaan ja takki kannattaa pitää aina ajettaessa päällä, vaikka vain poikkeaisit pyörähtämään toriparkissa. Koskaan ei voi tietää milloin sattuu ja hyvät ajovarusteet voivat pelastaa henkesi tai suojata ikävilta vammoilta.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista