Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Artikkeli käsittelee nykyaikaisia, bensiinin suorasuihkutuksella varustettuja kaksitahtimoottoreita sekä niiden hyviä ja huonoja puolia verrattuna perinteisiin kaasutintoimisiin kaksitahtimoottoreihin.

Yleinen toimintaperiaate

Aprilian DiTech-moottori

Suorasuihkutusmoottoreiden ja kaasutinmoottoreiden toimintaperiaatteet eroavat bensiininsyötössä. Kaasutinmoottorissa polttoaine syötetään kaasuttimesta läppärungon kautta kampikammioon, kun taas suorasuihkuissa polttoaine suihkutetaan suoraan sylinteriin. Polttoaine suihkutetaan sylinteriin vasta pakoaukon mentyä kiinni korkealla paineella sytytystulpan kärkeen, jolloin syttymiseen tarvittava polttoainemäärä on pienempi ja polttoainetta ei pääse pakoputkeen. Polttoaineen suihkutus tulpan kärkeen mahdollistaa pienemmän polttoainemäärän ja tarkemman sytytyksen, joka vähentää polttoaineen tarvetta, sekä tehokkaamman palamisen tuoden samalla jonkin verran lisätehoa. Lisäksi pakoputkeen ei pääse lainkaan karkaamaan palamatonta seosta moottorin huuhteluvaiheessa imu- ja pakoaukkojen ollessa samaan aikaan auki, joten polttoaineen kulutus ja päästöt ovat myös siksi pienempiä.

Polttoaineen suorasuihkutusmoottorilla varustettu mopo ei savuta juuri yhtään, eikä pakokaasut haise kaksitahdille. Moottorin käynti on tasaista ja moottori vastaa kaasuun erinomaisesti. Sitkeyttä löytyy ja se jaksaa kivuta ylämäet vaivattomasti. Aiemmin mainitun alhaisen polttoaineen kulutuksen (joka on noin 2 l/100 km) lisäksi öljyn kulutus on minimaalista. Öljyä kuluu noin 60% vähemmän mitä kaasuttimella varustetussa moottorissa.


Suorasuihku vs. kaasutin

Kaasutin- ja suorasuihkumoottorin rakenteelliset erot luovat pohjan käytännön eroavaisuuksille. Tehoero ei ole suuri suorasuihkun hyväksi, mutta se tarvitsee saman tehon saavuttamiseen vähemmän polttoainetta, joka tarkoittaa parempaa hyötysuhdetta eli pienempää kulutusta. Kaasuttimen toimintaperiaate on yksinkertaisempi, joten säätö- ja korjausoperaatiot ovat toisin kuin suorasuihkuissa mahdollista suorittaa itse.

Suorasuihkumopojen ja kaasutinmopojen tehoero perustuu pääasiassa pakoputkistoon. Suorasuihkumopot (poislukien Suzuki Katana) myydään kuristamattomalla eli vapaasti virtaavalla putkella. Putkessa ei ole myöskään katalysaattoria, sillä suorasuihkumopot alittavat päästönormit ilman sitä. Yleisin kuristus suorasuihkumoposkoottereissa on variaattorin prikka tai holkki, joka rajoittaa vain huippunopeutta, ei kiihtyvyyttä.

Suoraruisku?

Suorasuihkutus ei ole sama asia kuin ruisku. Polttoaineen ruiskutus on ollut autoissa käytössä jo 80-luvun lopusta. Ruiskutustekniikassa kaasutin on korvattu mekaanisesti tai elektronisesti toimivalla yksiköllä, joka syöttää polttoaineen moottorin imusarjaan, eli käytännössä kyseessä on epäsuora ruiskutus, EFI. Termejä ruisku ja suorasuihkutus ei siis pidä sekoittaa keskenään.

Suorasuihkutus eri mopomerkeissä

Ensimmäinen suorasuihkutustekniikkaa mopoissa käyttävä merkki oli Aprilia. 2000 vuonna Aprilia esitteli SR DiTech mallin, jossa moottorina oli Morinin valmistama suorasuihkutusmoottori, josta Aprilia käytti DiTech nimitystä. Tehoa tästä moottoristä löytyi 4,6 kW, joka oli huomattavasti enemmän sen aikaisiin mopoihin verrattuna (noin 2 kW). Piaggiolta ja Gileralta ilmeistyivät ensimmäiset suorasuihkutusmoottorilla varustetut mallit vuonna 2002, Gilera Runner Purejet ja Piaggio NRG MC3, joissa molemmilla käytettiin Piaggion PureJet-moottoria. Peugeotilta tuli markkinoille vasta 2005 JetForce TDSI.

Aprilialta tuli 2005 täysin uusi malli SR DiTechin tilalle, SR R Factory, jossa käytettiin Piaggion PureJet-suorasuihkutusmoottoria. Nykyään markkinoilla on vain Aprilia SR R Factory ja Gilera Runner PJ.

FAQ/Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

Kannattaako suorasuihkuun vaihtaa vapaammin virtaava ilmanputsari?

- Ei kannata, jos ei ole saatavilla ohjelmistoa tai tiedostoa tai jotain jolla saadaan ruisku syöttämäään enemmän bensaa koska jo vakiona kone käy laihalla joten kun siihen lisätään vielä hyvin vapaasti virtaava ilmanputsari voi kone mennä niin laihalle että sen toiminta häiriintyy tai se leikkaa kiinni.

Kannattaako suorasuihkuun vaihtaa tehoputki?

- Tehoputkesta ei ole suurta hyötyä, jos ei saa seosta rikkaammalle. Putkesta riippuen äänet ja ulkonäkö paranevat. Variaattorin rullien vaihto kevyempiin on ajankohtaista tehoputken kanssa, jotta putkesta saadaan kaikki hyöty irti.

Kannattaako vaihtaa variaattorin rullat ja vastinjousi paremman kiihtyvyyden toivossa?

- Variaattorin säädöt (rullat, vastinjousi yms.) ovat optimaaliset vakiokoneelle, myös kuristamattomalle. Ylipäätään vakiossa (myös kuristamaton) variaattorin säätöihin koskeminen on turhaa, ellei jokin osa ole mennyt sellaiseen kuntoon, että se muuttaa säätöjä (kuten löystynyt vastapainejousi). Rullien vaihto kevyempään on ajankohtaista vasta tehoputken kanssa, jotta putkesta saadaan kaikki hyöty irti.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista