Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tällä sivulla käsitellään Solifer SM -mopon virittämistä ja kuristusten poistoa. Ohjeet pätevät myös osittain muihin solifereihin,joissa on tomoksen 4v moottori. MUISTUTUS: Muistathan,että soliferin alkuperäis osat ovat nykyään suhteellisen harvinaisia ja kalliita,joten se on täysin omalla vastuulla jos menet muuttelemaan alkuperäisiä osia,mutta onpahan varoitettu! Ja muistathan,että viritetyllä mopolla ei saa ajaa yleisillä teillä!

Pakoputki

Solifer mopoissa vakioputki on suhteellisen onneton,eli jos tehoja haluaa saada enemmän,niin on parasta ostaa tehoputki. Tehoputket ovat usein merkkikohtaisia, eli yhteen mopomerkiin tai -malliin tarkoitettu tehoputki ei yleensä toimi kunnolla toisen merkkisessä tai mallisessa mopossa. On tietenkin olemassa myös yleismallisia tehoputkia, joiden ainakin valmistajan lupailujen mukaan pitäisi käydä melkein mihin mopoon tahansa. Soliferissa parhaaksi havaittu tehari on legendaarinen muffler racing,joka kulkee alakautta. Putki ei kuitenkaan mene solikkaan suoraan,vaan sitä pitää hieman modailla ennenkuin putki istuu kunnolla paikoilleen. Jos olet nakkisormi,niin kannattaa antaa suosiolla putki jollekkin,joka osaa modata putken parhaiten istuvaksi.


Kuristukset

Solifer-mopojen vanhanmallisen vakioputken sisällä on pyöreä reikälevy, jonka keskelle on kiinnitetty tappi, johon pakoputken sisään tuleva äänenvaimenninosa kiinnittyy. Tämä reikälevy karstoittuu helposti tukkoon ja haittaa muutenkin pakokaasujen virtausta. Tilanne paranee huomattavasti, kun levyn muotoilee sektorimalliseksi. Levyä ei kannata poistaa kokonaan, sillä tällöin pakoputken loppuosan kiinnittäminen ei enää onnistu ilman ylimääräistä kikkailua. Uudemmissa SM:issä,joissa pakoputki kulkee runkon keskellä,eniten tehoja vie äänenvaimennin. Äänenvaimentimessa on todella pitkä ja ohut loppupilli,sen leikkaamalla ja vaihtamalla isomman tilalle voi havaita pientä tehon nousua. HUOM! Soliferin äänenvaimentimet on nykyään harvinaista tavaraa,eli jos menet modailemaan niin arvo putoaa 100-0!! Eli omalla vastuulla mutta onpahan varoitettu!

Pakoputken reikälevy kannattaa muokata sektorimalliseksi

Kaasutin

Säätösuutin on yleensä hyvä ratkaisu,jos ei halua alkaa vaihtelemaan suuttimia. Eli säätösuutin on ihan normaali suutin,mutta sen päässä on nupikka,jota voi säätää käsin pyörittämällä. Säätösuuttimen hyvä ominaisuus on se,että sitä voi säätää ajaessa,jolloin voi huomata mopon käyttäytymisen välittömästi. Säätösuuttimen huonoin puoli on se,että se voi joskus säätyä itsekseen hiukan,jos ajat kuoppaisella tiellä tai muutenvaan kaasutin saa kovaa tärinää jostain. Kuitenkin oikea säätö on helppo saada säädettyä,mikäli säätö on juossut Säätösuuttimet maksaa yleensä n. 5e,riippuen tietenkin paikasta. Niitä on mahdollista ostaa jokaisesta liikkeestä,jossa myydään mopojen perus osia.


Ilmanputsari

Soliferin vakio ilmanputsari kuristaa myös jonkin verran tehoja,eli siihen voi porata reikiä,jotta se saa lisää ilmaa,mutta sitä toimenpidettä ei kannata tehdä,sillä putsarin arvo putoaa taas 100-0! Halvemmaksi tulee ostaa erilaisempi ilmanputsari,esim. pipercross tai powerfilter,mutta powerfilter ei välttämättä ole se paras,sillä se voi päästää hiekkapölyt ja muut pikkuroskat kaasuttimeen. Pipercross maksaa n. 10-15e,riippuen sekin paikasta. Powerfilter maksaa 5-10e.


Isompi kaasutin

Jos mopoon on vaihdettu isompi sylinteri,niin ei välttämättä vakio bingin kaasutin ole enää paras vaihtoehto. Tällöin kannattaa ostaa suuremman kurkun omaava virityskaasutin. Jos sinulla on esimerkiksi 50cc sylinteri isommilla aukoilla,niin paras kaasutin lienee Dellorto 16mm AS. 65cc:llä 18mm toimii suhteellisen hyvin,riippuen tietenkin sylinterin aukoista. Kun aletaan menemään kovemmille asteikoille,niin 75cc pytylle sopiva on 20-24mm kaasutin.


Mäntä

Mäntää viritettäessä kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, näkyykö männän helma imuaukosta silloin kun mäntä on yläkuolonkohdassa. Jos näkyy, tarkoittaa tämä sitä, että imuaukko ei avaudu kokonaan, mistä on seurauksena moottoritehon lasku. Tämän korjaamiseksi täytyy imuaukon puoleisesta männänhelmasta viilata aukon yläreunan yli menevä osa pois. Jotta männän tasapaino säilyisi, pitäisi myös toistakin helmaa lyhentää saman verran, mutta tässä on kuitenkin vaarana se, että pakokaasut saattavat alkaa vuotamaan liian lyhyeksi viilatun helman ohi kampikammioon, jolloin seosten virtaus menee totaalisesti sekaisin.

ehomäntä on muuten aivan tavallinen mäntä, jonka yläosassa on lovet pako- ja ohivirtausaukkojen kohdalla. Myös männän imuaukon puoleinen helma on muutaman millin lyhempi. Mutta mitä nuo lovet sitten oikein auttavat? Niiden avulla saadaan halutut aukot aukeamaan aikaisemmin ja pysymään pidempään auki eli toisin sanoen aukkojen ajoitukset kasvavat. Mitä pidempi ajoitus, sitä enemmän seosta pääsee aukosta virtaamaan ja sitä enemmän moottori tuottaa tehoa. Lyhennetty imuaukon puoleinen helma vaikuttaa imuaukon toimintaan samalla tavalla kuin männän päällä olevat lovet muihin aukkoihin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aukkojen ajoitusten pidentäminen siirtää samalla moottorin tehoaluetta suuremmille kierroksille, mistä on seurauksena alakierrosväännön huonontuminen. Jos siis tavoitteenasi on kaikilla kierrosalueilla hyvin vääntävä mopo, kannattaa tehomännän tekeminen unohtaa alkuunsa.

Tehomäntiä löytyy tehdasvalmisteisena hyvinvarustelluista mopoliikkeistä ja sen voi myös tehdä itse viilaamalla tavallista vakiomäntää haluamistaan paikoista. Täysin vakioon mopoon tehomäntää ei kannata asentaa, sillä yleensä sillä saa aikaan vain huonon alakierrosväännön eikä käytännössä juuri ollenkaan lisätehoa.


5. Vaihde

Kuten jo kaikki varmaan tietävät,soliferin tomoksessa kuuluisi olla alunperin 5 vaihdetta,mutta maahantuojan toimesta kuitenkin kyseinen vaihde poistettiin,jotta tehoja saataisiin hillityä. vitosen rattaat on kuitenkin mahdollista asentaa jälkikäteen,joka on kuitenkin jo vähän kovempi urakka,kuten voikin jo arvata,eli vaihdelaatikko pitää käyttää irti ja se vaatii moottorin purkamisen. Jos asennat 5. vaihteen rattaat,niin nopeus nousee n. 5 km/h. Suuremman huippunopeuden lisäksi lisävaihde myös tavallaan lisää mopon kiihtyvyyttä ja vääntöä, koska sama huippunopeus voidaan saavuttaa käyttämällä tiukempia välityksiä tavalliseen 4-vaihteiseen moottoriin verrattuna. 5. vaihdetta ei ole kuitenkaan saanut vähään aikaan enää mistään,eli se pitää ostaa käytettynä. Kuitenkin joskus jossain niitä voi olla uutenakin,jolloin hinta on 30e. Uudet ovat kuitenkin melko harvinaista tavaraa.


Ratastaminen

Monet tekevät ratastamisessa sen virheen, että laittavat mopoon moottoritehoon nähden liian “väljät” välitykset (liian pieni välityssuhde). Tällöin mopon huippunopeus kyllä kasvaa, mutta samalla vääntö huononee niin paljon, että loivakin ylämäki pudottaa nopeuden matelemiseksi, kun mopon moottorista yksinkertaisesti loppuu vääntö kesken.

Toinen virhe on laittaa mopoon liian “tiukat” välitykset (liian suuri välityssuhde), mistä seuraa se, että mopon moottori käy tasaisella tiellä ajettaessa jatkuvasti hyvin suurilla kierroksilla ja kiihdytyksissä vaihteet ikään kuin loppuvat kesken. Jatkuva ylikierroksilla ajaminen kuumentaa moottoria normaalia enemmän, jolloin sen osat kuluvat tavallista nopeammin ja kuumilla kesähelteillä myös lämpökiinnileikkaamisen riski kasvaa. Soliferissa on vakiona edessä 10 piikkinen hammasratas,eli todella pieni. Sen voi vaihtaa pari kokoa isompaan,silloin voi havaita pientä huippunopeuden nousua. Takana on vakiona suhteellisen hyvä,eli sama kuin useimmissa muissa,eli 35 piikkinen. Kuitenkin jos haluaa lisää nopeutta,voi sitäkin pienentää pari kokoa,mutta ei liikaa,ettei tule liian raskaat välitykset.


Sylinteri

Vakiona sylinterin kuutiotilavuus on 48,8mm. Yksinkertainen keino sylinterin kuutiotilavuuden kasvattamiseksi on vanhan sylinterin poraaminen reilusti ylikokoiseksi. Poraaminen ei kuitenkaan onnistu, mikäli sylinterissä on porausvaraa liian vähän tai sylinteri on kovakromipinnoitettu. Toinen keino on ostaa omaan mopomalliin varta vasten tarkoitettu virityssylinteri. Mopoihin saatavat virityssylinterit ovat kooltaan 55 - 85 cm3 ja usein niissä on myös alkuperäistä huomattavasti suuremmat imu-, pako- ja ohivirtauskanavat.

Tunturi-mopoihin tarkoitetut virityssylinterit käyvät sellaisenaan Solifer SM:n moottoriin, tosin suurempien sylintereiden kohdalla täytyy moottorissa olevaa sylinteriaukkoa ensin avartaa, jotta sylinterin saisi mahtumaan paikoilleen.

Metrakitin 75cc sylinteri ja kansi

Sylinterin aukot

Vakiosylintereiden aukot on tehtaalla yleensä jätetty reilusti alimittaisiksi, jotta moottoriteho on saatu pudotettua. Tälle ei enää nykypäivänä ole mitään järkiperustetta, sillä laki ei määrää maksimitehoja. Soliferien aikana vielä suurin sallittu teho oli 1,1 kW (1,5 hv). Sylinterin aukkoja avartamalla saadaan kasvatettua moottorin tehoa. Varsinaisissa virityssylintereiden sen sijaan aukot on yleensä jo valmistajan toimesta muotoiltu suurinta mahdollista tehoa silmällä pitäen, joten niihin kajoamalla saa yleensä vain hyvän sylinterin menemään pilalle.

Sylinterin aukkojen työstäminen onnistuu esim. Dremelillä tai perinteisemmin tavalliseen porakoneeseen kiinnitetyllä pyöreällä moottorisahaviilalla. Aukkoja kannattaa avartaa vain muutaman millin verran kerrallaan ja kokeilla aina välillä miten muutokset vaikuttivat mopon tehoon ja käyttäytymiseen. Näin varmistutaan siitä, että aukkoja ei vahingossa tule avartaneeksi liian paljoa.

Aukkojen työstämisen jälkeen kannattaa aukkojen reunat pyöristää esim. porakoneeseen kiinnitettävällä hiomapuikolla tai hienolla hiomapaperilla, jotta männänrenkaiden kestävyys ei huonontuisi.


imulaippa

Aivan ensimmäiseksi kannattaa verrata sylinterin imulaipan aukkoa ja kaasuttimen kurkkua toisiinsa. Molempien aukkojen tulisi olla kooltaan yhtä suuria, jotta seoksen virtaaminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Mikäli imulaipan aukko on pienempi kuin kaasuttimen kurkku, aiheuttaa kurkun ja laipan välissä oleva kynnys seoksen virtaamista häiritseviä pyörteitä, eikä alikokoisesta aukosta pääse virtaamaan seosta sylinteriin niin nopeasti kuin kaasutin antaisi myöten. Kaasuttimen kurkkuun nähden liian suuri imulaipan aukko aiheuttaa sekin haitallisia pyörteitä, joskaan ei läheskään samassa määrin kuin alimitoitettu aukko.


Pakoaukko

Aukkojen suurentaminen kannattaa aloittaa pakoaukosta, mutta kuten ylempänä jo kertaalleen mainittiin, vähän kerrallaan ja aina välillä kokeillen miten muutokset vaikuttivat mopon käyttäytymiseen. Liian suureksi viilattu pakoaukko saattaa jopa laskea moottorista saatavaa tehoa ja leveämpi aukko myös rasittaa männänrenkaita enemmän kuin kapeampi.


Imuaukko

Soliferin imuaukkokin on aivan onneton joten sitä uskaltaa ottaa sivuille n. 2 mm ja alas päin n. 1,5 mm. Alaspäin laajentaminen lisää kierroksia ja sivuille laajentaminen vääntöä.


Sylinterin kansi

kannen laskeminen

Kannen laskeminen on hyvä keino lisätä moottoritehoa kaikilta kierrosalueilta. Kannen laskeminen onnistuu käytännössä niin, että koneistetaan metallia pois sylinterin kannen tiivistepinnasta. Kotitarvevirittelijä voi laskea kantta esim. hiomalla sitä lasin tai peilin päälle teipatun hiomapaperin päällä. Se vie aikansa, mutta onnistuu kyllä. Mikäli rahasta ei ole puutetta, voit myös viedä kannen lähimmälle koneistamolle työstettäväksi. Mikäli hioo sekä sylinterin että kannen tiivistepinnat riittävän sileiksi, ei kannen tiivistettä välttämättä tarvitse ollenkaan laittaa. Tämä lisää puristusta ja tuo sen myötä jonkin verran lisää tehoa.

Solifer SM:n pieniripaisen sylinterimallin kannessa on paremmin muotoiltu palotila kuin uudemman mallin sylinterissä. Pienemmän tiivistepinta-alan ansiosta sitä on myös helpompi hioa matalammaksi, joten siitä saa suhteellisen helposti tehtyä edullisen korkeapainekannen.


Tehdasvalmisteinen korkeapainekansi

Mikäli syystä tai toisesta et halua madaltaa moposi alkuperäistä sylinterikantta, on erillisiä korkeapainekansia saatavana myös tehdasvalmisteisena. Tehdasvalmisteisissa korkeapainekansissa palotila on jo valmiiksi muotoiltu mahdollisimman suurta puristuspainetta silmällä pitäen ja palotilassa on yleensä myös erilliset “paljealueet”.

Paljealueet auttavat sylinterissä olevaa seosta puristumaan tiiviimmin sytytystulpan kärkien lähettyville, mikä saa seoksen palamaan paremmin ja tehokkaammin. Paljealueet myös ehkäisevät nakutusta ja auttavat pitämään männän yläpinnan ulkoreunaa viileämpänä. Tämän ansiosta myös ylempi männänrengas pysyy viileämpänä ja sen elinikä pitenee.


Kampikammio

Kampikammion puristussuhteesta riippuu se, miten suurella paineella seos virtaa ohivirtausaukkoja pitkin männän yläpuolelle. Kampikammion puristussuhde riippuu kampikammion tilavuudesta; mitä pienempi kampikammion tilavuus sitä suurempi puristussuhde. Suurempi puristussuhde saa seoksen virtaamaan nopeammin ja moottorin kiertämään paremmin. Alhaisemmalla puristussuhteella taas palotilaan virtaavan seoksen määrä jää suuremmilla kierroksilla pienemmäksi, mutta pienillä kierroksilla sen sijaan palotilaan pääsee enemmän seosta kuin suuremman puristussuhteen omaavalla kampikammiolla, jolloin alakierrosvääntö paranee.

Suuriripaiselle sylinterille tarkoitetuissa Tomos-moottoreissa on kampikammiota jatkettu sen ulkopuolella olevaan tyhjään tilaan. Mikäli virittäjä haluaa paremman tehon yläkierroksilla, voi tämän tilan kokeilla täyttää jollain sopivalla aineella.

Männän sisään männäntapin päälle ei kannata yrittää laittaa mitään täytettä kampikammion puristussuhdetta nostaakseen, sillä kyseinen tila on niin pieni, ettei sillä ole tehon kannalta kovinkaan suurta merkitystä. Lisäksi tällöin männän luonnollinen jäähdytys estyy, mikä kuumentaa mäntää ja lisää kiinnileikkaantumisriskiä.

Lähteet: Soliferia [1]

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista