Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä

Skyteam Monkey 125 on kiinalaisvalmisteinen versio alunperin Japanilaisesta Honda Monkey Moposta. Skyteam valmistaa siihen perustuvaa lisenssikopiota 50 & 125 kuutioisena. Tällähetkellä Suomen halvin (kevyt)moottoripyörä uutena.

Maahantuojana toimii Motorpower Finland Oy Motor Power Finland Oy.

125 Monkey on hyvin eksoottinen ja mieleenpainuva ajettava yli 80km/h vauhdissa. Kiihtyvyys on hyvä, lähtee keulimaan kovemmassa kiihdytyksessä pienellä vaivalla.

Alusta

Renkaat

Alkuperäiset Cheng Shin - renkaat tuottavat lähes olematonta pitoa ja mielenkiintoisia elämyksiä taajamanopeuksien ulkopuolella. Vakiorenkaat ovat yleensä vaihtokunnossa noin 3 - 4 tkm vaiheilla. Vaihdon yhteydessä suositellaan katukäytössä alle laitettavaksi Heidenaun - valmistamia sliksejä tai muita käyttöympäristöön soveltuvia laadukkaampia renkaita.

Myös vanteiden tasapainotus on suotavaa. Mielenkiintoinen hypyttäminen ja täristäminen vähenee huomattavasti, kun vanteet tasapainottaa kunnollisten renkaiden kera.

Jousitus

Etujousitus on hintaansä nähden Ok. Jäykemmillä öljyillä voi tuntumaa yrittää muutella.

Takajousitus myös hintaansa nähden ok. Kantaa aikuisen painoa hyvin.

Jarrut

Mopomallista tuttu 2 - Mäntäinen puristin, 155mm - levyllä höystetty etujarru tarjoaa päätähuimaavaa hidastusvoimaa yhdessä takarumpujarrun kera.

Voimansiirto

Vakiovälitykset (15/29) tarjoaa mukavaa kiihtyvyyttä ja näppäryyttä. Yli 80 km/h mittarinopeudessa moottori huutamaa jo hieman lisävälitystä.

Vakiomoottori jaksaa vetää kuristamattomana 17/29 välitykset hyvin. Myöskään yli 80km/h mittarinopeudet ei tunnu läheskään yhtä tuskallisilta isomman eturattaan kanssa.

Vakioketjut ovat keskivertolaatua. Suositeltavaa on vaihtamaa ketjut vahvistettuihin eturattaan vaihdon yhteydessä.

Takanavan pulttien kireys kanattaa tarkistaa säännöllisesti. Myös kierrelukitteen käyttö on suositeltavaa. Takarattaan pinnapultit kannattaa myös vaihtaa kunnollisiin M8 pultteihin isompien aluslevyjen ja lukitteen kera. Vakio takanapa ei myöskään kestä yli 160cc moottorisarjoja ilman vahvistuksia. Ainakin Ooracingiltä on saatavilla isompia takanapoja isommilla ja laadukkaimmilla laakereilla, joilla Ooracing itse virittää mankeja jopa 190cc 4-venttiilisillä moottoreilla. Löytyy myös CNC-koneistettuja takanapoja levyjarruille, joiden pitäisi myös kestää suurempia voimia.

Moottori

Tehoa löytyy vakiona noin 6kw. Kuristuksien poiston jälkeen, ehkä 0,5 kw enemmän. Huomaa kuitenkin, että kaikkia yksilöitä ei ole kuristettu millään tavoin, ei edes uutena suoraan maahantuojalta. Samoin saastelaitteet saattavat olla valmiiksi pois kytkettynä (EGR).

Vakiomoottori on kohtuu hyvämaineinen kokonaisuudessaan. Vaihteistoja on muutamilta hajonnut ja sähköstartin vapaarattaita myös.

Muuten moottori on suht matalaviritteinen. Hienoutena mainittakoon alumiiniinen sylinteri. Vakiokannen Imuventtiililautasen koko 24mm ja pakoventtiililautasen 21mm. Liästehoja kaipaaville suosittelen koko konepaketin vaihtoa. Vakiokoneen piristämiseen menee jo noin 60% rahaa suhteessa esim. uuden 140cc moottorin hintaan.

Suositellaan kokemuksesta vaihtamaan tehtaan omat öljyt kunnollisiin ennen sisäänajoa (15/40 tai 15/50). 1000km sisään kannattaa tehdä 2 tai 3 vaihtoa. Vaihdelaatikko on jähmeä ensimmäiset sadat kilometrit, toiminta pehmenee huomattavasti sisäänajon ja öljyjen vaihdon aikana. Magneetilla höystetty öljyn tyhjennysproppu on myös investointi tulevaisuuteen. Vakiomoottori tekee metallihippua kohtuullisesti 1000km sisällä.

Kuristukset

Pakoputkisto

Vakioputki on varustettu kahdella katalysaattorilla. Yksi alkukäyrän keskiosassa, toinen vaimentimen sisällä alkukäyrän loppupäässä. Loppupillin sisällä on tavaraa myös ahdistamassa. Jos vaimtimelle suorittaa "ruumiinavauksen" kannattaa vaimenninkammioiden seinämien virtausta parantaa kevyesti. Loppupillin vaihto paksumpaan auttaa hieman.

Vakioputkea ei kannata lähteä pilkkomaan huimat tehonlisäykset mielessä. Jälkimarkkinoilta löytyistä putkistoista saa pienemmällä työllä isompaa hyötysuhdetta. Vakioputki on myös hyvä säilyttää tarvittaessa katsastusta varten.

Imukaula

Vakio imukaulasta lähtee molemmilta puolilta letkulähdöt / nipat hapenkierrtysjärjestelmään. Hapenkierrätysjärjestelmä on edellytys päästönormeien täyttämisesksi (tieliikennerekisteröintiin Eu:ssa). Osissa monkeysta on jo uutena ostettaessa kuristamaton imukaula, samoin EGR (pakokaasun takaisinkierrätysjärjestelmä) kytketty valmiiksi pois, eikä moottorista tuolloin välttämättä edes löydy paikkaa EGR:lle.

Käytännössä järjestelmä laihentaa seosta päästöarvojen parantumista ajatellen. Pyörän tyhjäkäynti on vakiona raskasta / vaihtelevaa tästä laihuudesta johtuen.

Suosittelen tulppaamaan nipat imukaulasta alkutekiöikseen vaikka kutistesukalla ja loppuenlopuksi korvaamaan imukaulan nipattomalla imukaulalla, imuvuotojen välttämiseski. Vakio imukaulan sisältä löytyy myös spiraali "suppilo" jolla ei ole mitään positiivista vaikutusta moottorin toimintaan, sen voi myös poistaa samalla nippojen tulppaamisen yhteydessä.


Kaasutin

Vakio kaasutin on Mikuni VM 22 tyyppinen. Hapenkierrätysjärjestelmän nippojen poiston tai imukaulan vaihdon yhteydessä on erittäin suositeltavaa päivittää suutinkoko pääsuuttimen puolesta 5-10 numeroa isommaksi. Vakio pääsuutin koko on #95 ja kesällä toimiva pääsuutin vaahtomuovisuodattimen kera on 102,5 tai 105. Neulan asento on hyvä pitää keskimmäisessä lovessa.

Tyhjäkäyntisuutin kannattaa myös vaihtaa koosta #15 -> kokoon #22 tai #25

Putkistovalinta ja putkesta johtuva vastapaine myös vaikuttaa hieman tyhjäkäyntiseokseen. Jos kierrokset jäävät kaasuttamisen jälkeen "leijailemaan" tai pakoputkesta kuuluu pauketta moottorijarrutuksella, on suotavataa tarkasta seosruuvin asento. Optimi asento noin 0,45 min auki tai 1 kokonainen kierros. Tarvittaessa vaihda tyhjäkäyntisuutin isommaksi jos seosruuvin pyörittely ei tuota mitään tolkkua.

Huom!! Seosruuvin asento pitää säätää lämpimällä moottorilla!

Ilmansuodatin

Vakiosuodatin ei ole saumoistaan vesi / likatiivis. Eikä suodatinelementti ole kotelon sisällä kummoinen suodatuspintalan puolesta. Mikä tahansa (kaksikerros) vaahtomuovisuodatin kevyesti öljyttynä on huomattavasti paremmin kuin vakio ja imuvastus pysyy kuitenkin yllä.

Huom!!

Älä käytä "powerfilttereitä". Niissä ei ole suodatusmateriaalia nimeksikään verrattuna vaahtomuovisuodattimiin. Myös imuvastus on todella pieni (joka voi aiheuttaa taas ailahtelevaa ilma seos-suhdetta).

Teknisiä tietoja

Moottori 1-sylinterinen, 4-tahti
Teho kuristettuna 6 kW
Jäähdytysjärjestelmä Ilmajäähdytys
Iskutilavuus 123 cc
Kaasutin Mikuni VM 22 - luistikaasutin
Vaihteisto 4 vaihdetta
Voimansiirto Ketju
Sähköjärjestelmä 12 V
Etujousitus Nestevaimennettu teleskooppi
Takajousitus Keinuhaarukka, iskunvaimentimet
Jarrut (Etu/Taka) Levy/rumpu
Renkaat (Etu/Taka) 3.5-8
Pituus 1375 mm
Leveys 600 mm
Korkeus 860 mm
Kuivapaino 72 kg
Polttoainesäiliön tilavuus 5.5 litraa
Värivaihtoehdot Sininen, punainen, musta