Rabasan virityssylinterit

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli käsittelee vaihteellisten mopojen Rabasan moottorille tarkoitettuja virityssylintereitä. Minarelli AM6:een pätee pääosin samat tiedot.


Sisällysluettelo

Airsal

Airsal valmistaa sport-luokan pyttyjä, jotka ovat luokkansa halvimpia virisylintereitä. Airsal 70cc on hyvin yleinen viripytty Suomessa ja taitaapi olla maan suosituin viripytty(?). Syyt suosioon ovat siinä, että sylinteri on alumiinia jolloin kiinnileikkaamismahdollisuus on pienempi (toisaalta sylinteri on pinnoitettu nicasil-pinnoitteella, jolloin sitä ei pysty porauttamaan). Muita syitä on mm. se, että Airsalin pytyt ovat luokkansa halvimpia (70cc ja 50cc lähtevät Suomessa 180€:lla) ja moottoria ei tarvitse vahvistaa mitenkään lukuun ottamatta jäykempiä kytkinjousia. 50cc on mainio vakiopytyn korvaaja mutta virittämistarkoitukseen ei paras mahdollinen jollei aio viilata, jolloin pytystä tuleekin paljon virkeämpi riippuen viilaustaidoista.

Airsal 70cc

Airsal 70cc:stä luvataan vakiona n. 12-13hv ja 50cc:sta lähtee yli 8hv. 70cc:sta saa aivan eri luokan pytyn jos osaa viilata. Kahdella männänrenkaalla. Ulkomailta Airsaleja saa 140€:sta lähtien. Airsal valmistaa kahden eri luokan pyttyjä, Sport ja T6. Eroja ei ole kuitenkaan paljoa mutta huomattavin ero on 1 männänrengas. Suomessa myydään pääasiassa Sport-pyttyjä. Suositus kaasuttimeksi on 19- tai 21mm Dell'Orto.

Saa tilattua esim:
http://tmi-janikaasalainen.com hintaan 180-200€ (riippuen moponmerkistä)

Scootfast 120€

80cc Airsal on "vääntöpytty" Ei tarvitse suurempien virien kanssa vaihtaa kuin jäykemmät kytkinjouset/levyt. Luvataan 13-15hv. Saa myös 1 männänrenkaisena.

80cc Xtreme on midrace-luokan sylinteri. Tunnistetaan punaisesta sylinteristä. Luvataan 20hp vakiona optimaalisien osien kanssa. Pakollista vahvistaa alakerta, kytkin ja kaasarin kannattaa olla minimissään 26mm.

88cc Xtreme on Airsalin tehokkain sylinteri, tunnistetaan punaisesta sylinteristä. Sylinteri vaatii 45mm Kampiakselin(Airsalin oma tai Barikit Race). Kytkin täytyy vaihtaa jäykempään ja kaasari kannattaa olla vähintään 28mm.

80cc 155€ 80cc Xtreme 250€ 88cc Xtreme EI SAA SUOMESTA UUTENA!!

Metrakit

Handmade

Metrakitin sport-luokan pytty, Handmade, on tarkoitettu virityskäyttöön. Tehoja sylinteristä luvataan 11-12hv. HM on valurautainen pytty jolloin siinä on porausmahdollisuus ja siihen saakin kahta ylikokomäntää. Sylinterin kansi on alumiinia ja mäntäkin on kahdella renkaalla oleva alumiinimäntä. HM on yksi suosituimmista viripytyistä Suomessa halvan hintansa (180€) vuoksi. Sille ei myöskään tarvitse vaihtaa vahvistettuja osia alakertaan lukuun ottamatta jäykempiä kytkinjousia.

Sylinteri tosin on hiukan pahassa maineessa monien kiinnileikkausten takia. Tämä tosin on johtunut vanhanmallin pytyissä olleesta peltisestä kannentiivisteestä jolloin pytty on päässyt ylikuumenemaan. Nykyään kansi on o-rengas-tiivistetty. Vastaavia sylintereitä tälle on mm. Airsal 70cc. Suositus kaasuttimeksi on 19- tai 21mm Dell'Orto. Valmistetaan myös 50cc:na.


Sport Production

Metrakitin valmistama midrace-luokan pytty. On huomattavasti harvinaisempi Suomessa verrattuna HM:ään. SP maksaa Suomessa 250€ (ei läheskään niin yleisesti myynnissä kuin esim. HM) ja ulkomailla yli 200€ (Moposport myy tätä pyttyä 165€:n hintaan!).Sylinteriä vaihtaessa täytyy myös alakertaa vahvistaa ainakin kampiakselin suhteen, kampiakselin laakerit pitää vaihtaa parempiin (C3-C4) sekä avartaa huuhtelunlähdöt lohkoista (=lohkojen avarrus), sillä sylinterin huuhtelut ovat suuremmat mitä lohkojen (varsinkin Rabasassa vakiolähdöt lohkoissa ovat onnettoman pienet). SP on yläkierrostehoinen (piikkii lähtee rullaamaan 8000 aina 14000:een asti) ja tehoa luvataan 17hv. Vaatii toimiakseen hyvin SP-luokan kamat (mm. putki ja 24mm kaasutin).


ProRace

ProRace on Metrakitin tehokkain sylinterisarja. Sillä kierrokset yltävät jopa 15000rpm asti! ProRace vaatii alakerran vahvistusta mm. kampiakselin vaihdon ja paremmat kytkinlevyt. Myös lohkojen avarrus on hyvin suositeltavaa. Sähköjenvaihto on edessä pytyn omistajalle, koska vakiosähköt eivät riitä ProRacen hurjille kierroksille, eikä sitä tällöin suositella katuajoon kisakireytensä vuoksi (männänvaihtoväli vain n. 1000km - 2000km). Tehoja Pro Racella luvataan 14hp - 24hp. Kaikki tehot irti saadakseen vaatii mm. Metrakitin PR-putken (korvikkeeksi käy SCR Corse Racing Line) ja vähintään 24mm kaasuttimen. Valmistetaan myös 50cc:na. 50cc:stä luvataan 14-15hv ja 70cc n. 22hv. Hinta vaihtelee paikasta riippuen. Moposport myy 50cc sylinteriä 319-349e ja 75cc sylinteriä 325-355e riippuen vuosimallista.

Barikit

50cc, 70cc, 80cc

Barikitin valmistamat 50cc ja 70cc sylinterit ovat samanlaisia kuin Airsalinkin. Erona on se, että Barikitin sylinterit ovat paremmin viimeisteltyjä. Barikitin valmistamat pytyt ovatkin parikymppiä kalliimpia kuin Airsalin vastaavat. 80cc on harvinaisempi Suomessa mutta ulkomailta saa sitäkin. Kuulemma hyvin vääntävä pytty. Tarvitsee vahvistaa moottoria. Ulkomailla hinta päälle 200€.

Barikit valmistaa myös yhtä hyvinkin tehokasta sylinteriä, Usine 70cc:tä, joka on rinnastettavissa muihin HighEnd-sylintereihin, kuten Pro Race ja Pata Negra.

Barikitilta on tullut markkinoille myös Usine 80cc joka on HighEnd sylinteri. Tehdas lupaa tältä pytyltä 16000rpm ja 26-30hp koneelta oikeilla osilla (Kisasähköt,kestävämpi kytkin,vahvistettu kampiakseli esim. doppler competition,avarretut lohkot, tehokas pakoputki Esim.(brk r45, mk prorace, voca racing), sekä 28mm-34mm kaasuttimen. Hintaa sylinterillä on 369 euroa. saa tilattua gp24 sivulta.

Edellämainittuihin voidaan verrata myös barikitin brk r45 88cc sylinteriä, joka vaatii toimiakseen 45mm iskupituisen kampiakselin, sekä normaalit high-end- sylinterille vaadittavat osat. pakoputkeksi gp24 suosittele barikit brk r45-putkea, jolle hintaa kertyy rapeat 319 euroa. Sylinteri on saksalaisen 2stroketuning.com sivuston mukaan erittäin tehokas. Suomessa näitä ei ole tiettävästi yhtäkään.

Hebo

Manston Replica

Hebon valmistama midrace-luokan sylinteri. Replica-nimen ei pidä antaa hämätä, tässä pytyssä riittää ihan tarpeeksi paukkua. Vastaa tehoiltaan Metrakitin SP-pyttyä. Suomessa tätä sylinteriä myy Tmi Jani Kaasalainen 249€ hintaan, ja ulkomailta Replica irtoaa yli 200€ hintaan. Tästä pytystä on myös 50cc-versio. Vaatii alakerran vahvistuksen.

Manston Revolution

"Rajoittamaton" malli Replicasta. HighEnd-sylinteri joka ottaa kierroksia 14000rpm asti. Yksi männänrengas männässä. Ulkomailla hinta 300€:sta eteenpäin. Erottaa Replicasta tehoissa että ulkonäössä (punainen sylinterinkansi :-)). Ja jälleen kerran moottorin vahvistus edessä jos tällä aikoo ajella.

Pata Negra

HighEnd-luokan sylinteri jossa on vielä enemmän potkua kuin edellä mainitussa sylkässä. Kaiketi kaikkein tehokkain sylinteri mitä Rabasaan saa(?). Suomessa Tmi Jani Kaasalainen myy tätä sylinteriä 399€:n hintaan! "HUOM!" Ei enää suomessa myynnissä (uutena)! Vain tilaustyönä saatavana TÄÄLTÄ.

Polini

Evolution

Evolution on harvemmin nähtävä pytty Suomessa. Siitä valmistetaan 50cc ja 80cc kokoisina. 80CC:sta luvataan irtoavan 19hv ja 12500rpm. Yläkierrossylinteri mutta sanotaan että tässä olisi hyvin alavääntöäkin verrattuna muihin yläkierrossylkkiin. Suomesta tätä ei saa uutena, ulkomailla hintaa on yli 250€. Vaatii koneen vahvistusta.

Guss

Ulkomailla 210€:n pintaan myytävä vääntöpytty. Suomessa suosio noussut kovaa tahtia. Tehoja luvataan 17,5hv. Valurautainen pytty kahdella männänrenkaalla. Tämä pytty toimii myös vakioputkella vaikkei sitä suositellakaan. Kaasuttimeksi suositellaan vähintään 21mm ja kampuraksi Doppler Competitionia. Pystyy ajamaan pelkillä kytkinjousten vaihdolla jos ei aja tehoputken kanssa. Mutta jos siis haluaa koneen kestävän tällä pytyllä niin alakertaa olisi hyvä vahvistaa vahvemmalla kampuralla, kampuran C3-laakereilla sekä paremmilla kytkinlevyillä. Myös lohkojen avarrus on suositeltavaa.

Malossi

Malossi MHR 50cc, 70cc, 80cc

Melko kovia vääntöpyttyjä. 50cc ja 70cc kuuluu melko samaan luokkaan kun Barikit ja Airsal. 80cc on hieman vääntävämpi ja se kiertääki 13000rpm. Kaiken tehon saamiseksi kannattaaki hankkia siihen tarkoitettu MHR supermoto putki. Männän vaihtoväli on 3000-5000km kohdalla.Lohkoja ei tarvitse Malossin sylintereille avartaa! Saapi ostettua gearparts24.de sivulta hintaan 240e

Malossi MHR Replica

Valmistetaan 50cc, 70cc ja 80cc pyttyjä. Yläkierros pyttyjä. Kuuluu midrace-luokan sylintereihin(Metrakit SP,Hebo Manston Replica)70cc ja 80cc Tarvitsee hyvin toimiakseen ja kaiken tehon irtisaamiseksi MHR Replican putken ja 24-26mm kaasarin. Alakerran vahvistus on edessä jos meinaa ajella tolla pytyllä... 50cc löytyy sivulta gearparts24.de hintaan 252e vuosimallista 06-> ja 80cc hintaan 215-245e riippuen vuosimallista(vanhempi vai uudempi)


Malossi MHR Team

Malossin tehokkain pytty. Kuuluu HighEnd-luokan sylintereihin (Pro race 75cc,Pata Negra, Barikit) Valmistetaan 50cc, 70cc ja 80cc, todella tehokas vääntö pytty. Tehoja tästä 70cc pytystä luvataanki n.20hp ja 80cc pytystä päälle 22hp, kaiken tehon saamiseksi suositellaan malossin 24-26mm kaasari settiä(24-26mm kaasari + malossin ilmanputsari+ muita hilpetöörejä, läppiä ym.)ja mhr supermoto putkea, miksei myös metrakit pro race putkea tai SCR Corse Racing Line putkea. Mutta Huom! Malossin oma putki on vääntöputki, joten se kävis parhaiten Vääntö sylinterille. Tarvitsee ehdottomasti alakerran vahvistuksen! Löytyypi 80cc sivulta gearparts24.de hintaan 370e ja 50cc hintaa 349e

Parmakit

Parmakit valmistaa Rabasaan kahden kokoisia sylintereitä, 90cc ja 110cc. Molemmat sylinterit kuuluvat High-end luokkaan, sylintereistä löytyy paljon vääntöä, mutta tehoa löytyy kuitenkin 110cc:stä optimaalisilla osilla jopa yli 28hp. 90cc:ssa männän halkaisija on 50mm, ja 110:ssa 55mm, kumpikin vaatii 46mm kampiakselin. Vaatii lohkojen avarruksen, C4 petilaakerit, kisasähköt, kestävämmän kytkinsetin, 28-32mm kaasuttimen ja tehokkaan pakoputken kunnolla toimiakseen.

Athena

Valmistaa 50cc ja 80 cc kokoisija sylintereitä rabasaan, 50cc luvataan 11,8 hp ja 8 Nm /9000 rpm. 80cc luvataan 16,5 Hp ja 11,2 Nm / 10250 rmp.

Vertailun vuoksi, athenan mukaan rabasan vakiopytystä lähtee 9,95 hp ja 7,8 Nm, tosin sivusto ei kerro millä putkella ja kaasarilla jne.

tästä näkee tehokäyrän

Stage 6

Stage 6 on ehkä enemmän tunnettu skoottereiden sylintereiden valmistajana, mutta valmistaa myös vaihteellisiin mopoihin 50cc, 70cc ja 80cc kokoisia sylintereitä, kaikki sylinterit ovat valmistettu alumiinista.

Aluminium 50cc

50cc sylinterit soveltuvat hyvin alkuperäisen sylinterin korvaajaksi, mutta ovat kuitenkin hieman tehokkaampia.

Saatavuus: Tmijanikaasalainen 199,00€ , Gearparts24 212,90€.

Racing 70cc

Stage 6:n valmistamat 70cc sylinterit ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi Barikitin tai Airsalin. Tehdas lupaakin tehoja 16-20hpn välistä tällä sylinterille, mitään isompia koneremontteja ei tarvitse tehdä vaan jäykempien kytkinjousien vaihto riittää jos meinaa tällä ajella. Sekä isompi kaasutin tulee myös tarpeeseen 17,5mm-21mm.

Saatavuus: Gearparts24 219,90€.

High-end(?) 80cc

Stage 6 valmistaa myös 80cc sylinteriä ainakin uudenmallin rabasaan, tehdas lupaa jopa n. 21hp oikeilla osilla kyseisestä sylinteristä. Kampiakselin (esim: Doppler ER1), laakereiden (C3-C4), kaasuttimen (24mm-28mm), kytkimen (Metrakit prorace) vaihto on edessä jos meinaa tällä sylinterillä ajella!

Oma kohtaista kokemusta kyseisestä sylinteristä löytyy vahvistetun alakerran ja kaikkien hilppeiden kera. Tehot eivät vastaa sitä mitä tehdas lupaa enemmänkin mid-race tason sylinteri kyseessä.

Saatavuus: Tmijanikaasalainen 229.00€ , Gearparts24 249,90€.