Motowiki
Ohjattu sivulta Peugeot speedfight
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Peugeotin valmistama Speedfight-mallisarja käsittää tällä hetkellä kolme mallia, jota on valmistettu vuodesta 1996 lähtien. Ensimmänen malli oli Speedfight jota valmistettiin vuoteen 2000 asti kunnes Peugeot esitteli uuden malliversion, Speedfight 2:en, jota oltiin päivitetty ulkonäollisesti tyylikkäämpään suuntaan. Kakkosmallia valmistetiin vuoteen 2010 asti kunnes täysin uudelleen suunniteltu kolmosmalli, Speedfight 3, esiteltiin. Ensimmäisesta ja toisesta mallista poiketen kolmosmalli valmistetaan Aasian suunnalla ja on kooltaan hieman suurempi kuin Speedfight 1 ja 2. Yleisin malli on Speedfight 2, mutta vanhempaa mallia eli Speedfight 1:ä on edelleen liikenteessä. Speedfightteja on valmistettu sekä ilmajäähdytteisellä moottorilla (Speedfight AC50, nykyään R 50cc) sekä nestejäähdytteisellä moottorilla (Speedfight LC50, nykyään LR 50cc). Moottoreiden mallimerkinnät vaihtuvat usein, vaikka tekniikka pysyykin samana. Ensimmäisen mallin Speedfightia on valmistettu myös 100cc moottorilla varustettuna kevytmoottoripyöränä, mutta se ei kuulu tämän artikkelin piiriin.

Speedfight 2 -08 R-Cup LE-malli

Tekniset tiedot

Moottori Yksisylinterinen, 2-tahtimoottori, tuoreöljyvoitelu
Iskutilavuus 49,1cm³
Halk. + isku 40 x 39,1mm
Kaasutin Gurtner PA 13.3 mm, automaattirikastin
Sytytysjärjestelmä 24V, CDI
Käynnistys Sähkö- ja poljinkäynnistys
Jousitus Edessä: Single arm -keinuhaarukka nestevaimennuksella, takana: monojousi nestevaimennuksella
Jarrut Nestejäähdytteisessä edessä ja takana 180 mm levyt, ilmajäähdytteisessä edessä 180 mm levy ja takana 110 mm rumpujarru
Renkaat Eturengas: 120/70-12" tubeless, takarengas: 130/70-12" tubeless.
Tankki 7,2 litraa
Öljysäiliö 1,3 litraa
Mitat (P x L x K) 1730 x 700 x 1155 mm
Paino 99 kg

Variaattorin rullat ovat kokoa 16x13 ja yleisin paino on 9g. Mopon kaasuttimena Gurtner, vakiosuuttimet vaihtelevat välillä 50-52 ja ovat 6mm kierteellä.

Ajoasento

Ajoasento on vakaa sekä helposti hallittava. Speedfightilla pystyy ajamaan hieman isompikin kaveri ilman suurempia ongelmia, siitä plussat Peugeotille. Oikein pitkäjalkaisilla polvet saattavat tosin osua ohjaustankoon sen ollessa ääriasentoon käännettynä.


Jousitus

Edessä on Speedfight 1 ja 2:en tunnusomainen yhdenpuoleinen keinuhaarukka, joka on kevyessä kaupunkiajossa ihan hyvä, mutta ei sovi temppuiluun alkuunkaan. Sekä muuttuu hieman kovemmassa vauhdissa ihan tunnottomaksi ainakin kaikissa -03 ennen valmistetuissa. Speedfight 3 on suunniteltu ja rakennettu perinteiseen joustokeulaan.

Takana on monojousi (nestejousi), joka alkaa melko varmasti ajanmyötä vuotamaan mikäli Speedfight on valmistettu ennen vuotta 2003. Uudemmissa malleisa ei tätä ongelmaa ole esiintynyt. Erikoismalleissa on Paiolin kaasukäyttöisen jousi.

Moottori

Yksisylinterinen 2-tahtimoottori, tuoreöljyvoitelulla sekä iskutilavuus on 49,1cc (40 x 39,1mm). Jäähdytys tapahtuu joko nesteen tai ilmavirran avulla. Kaasarina on Gurtner PA 13.3mm, automaattiryypyllä. Peugeotin automaattiryyppy on yksi koko merkin heikkouksista. Alkaa melkein jokaisessa Peugeotissa temppuilemaan jossain vaiheessa ja myös usein keväällä, mikäli ryypyn ollessa päällä menee tunkemaan kaasun pohjaan, jolloin kaikki autom. ryypyt eivät toimi kunnolla. Nestekone on se luja malli, mutta ei se ilmakonekkaan huono ole... Moottori on vakionakin yllättävän tehokas, mutta kaasutin on onnettoman pieni ja se voisi olla kohtuuden rajoissakin vähintään 15mm vakiona, jolloin vääntö paranisi mukavasti, mutta bensiininkulutus olisi siedettävä.

Jarrut

Jarrutuntuma on mielestäni melko hyvä, ottaen huomioon että kysessä on moottoripolkupyörä. Nestejäähdytteisessä versiossa on sekä takana että edessä 180mm levyjarru, kun taas ilmajäähdytteisessä on takana 110mm rumpujarru. 2008 ja sitä uudemmissa Speedfight 2 ja Speedfight 3 malleissa on edessä "Wave"-levyjarru profiloidulla jarrulevyllä.


Viritys ja Tuning

Peugeot Speedfightin saa kulkemaan helposti kovaa ottamalla irti kurilevyn variaattorista. Kurilevy on kiinni rullakupissa sen takapuolella. Myös tehoputkia ja muita viritys osia löydät siihen suhteellisen halvalla monelta valmistajalta esimerkiksi TNT, Hebo, Stage6, Technigas ja joitakin muita. Viritysosia saa aina mid-race tasolle asti sekä tuningosaa löytyy BCD:ltä, Stage 6:lta ynnä muilta. Nykyään (2014) joiltain osamyyjiltä ei enään saa Speedfight 1 ja 2:en tiettyjä tuning- ja viritysosia mallin tuotannon lopetuksen vuoksi. Listaa verkkokaupoista Tietopankissa: Mopo- ja skootteriaiheisia linkkejä


Yhteenveto

Speedfight on kaikinpuolin hyvä ja erittäin luotettava mopo.

Linkkejä

Peugeot Speedfight -keskustelu motot.net foorumilla Sähkökaavio

[1]


Alkuperäisen tekstin kirjoittanut -Micce-

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista