Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Orion RX50


Yleistä

Orion RX50 on kiinassa valmistettu iso Supermoto mopo. Mopossa on isot 17" pinnavanteet, usd-keula, Lifanin 50cc pystysylinterinen nelitahtimoottori sekä wave-jarrulevyt 2 mäntäisillä jarrusatuloilla. Mopoa saa myös endurona jolloin renkaat ovat 21- ja 18 tuumaiset. Mopoon saa digi- tai analogi mittariston. Tällä hetkellä Suomessa saa Enduro ja Supermoto mallia analogisella sekä digitaalisella mittaristolla.

Kuristukset

-Mopossa on rajoitettu cdi-boksi sekä kaasarin sisällä holkki(poistettu 2011 mallista saakka), joka estää kaasun avautumisen kokonaan. -Venttiilit ovat erittäin pienet (selviää hiomalla kanavat ja vauhtamalla ventiilit hieman suuremmaksi). -Äänenvaimentimessa on reikäputki, joka on tukittu 2 kohtaa, jolloin pakokaasut kulkevat villan läpi. Kohtuu helppo poistaa hiomalla reikäputkesta hitsit tukkeen kohdalta. Päädyssä tukos on helppo irrottaa rälläkällä katkaisulaikalla. Änkkä aukeaa poraamalla popniitit. -Paisuntakammiosta löytyy koko paisarin kokoneinen katalysaattorikenno, joka on tiukkaan kiinni. Allekirjoittanut joutui rälläköimään paisarin irti ja halkaisemaan sen vielä kahdeksi C muotoiseksi palaseksi. Kenno kerää kaiken noen. Kannattaa merkitä tarkasti osien paikat, sillä muuten alkukäyrää ei saa takaisin.

Kuristusten poisto

Mopon vakio cdi-boksissa on säätöruuvi(sijaitsee kumiklipareen alla yhdessä nurkassa), mistä pystyy säätämään kierrokset milloin cdi alkaa rajoittamaan. Kaasarin kuristuksen poisto tapahtuu siten, että ottaa kaasarin irti. Avaa ylhäältä 2 pientä mutteria niin saat vaijerin pois. Kuristus pitäisi olla luistin ja kaasarin kannen välissä mikä irroitettiin ensimmäisenä. Kun cdi on rajoittamaton/säädetty korkeille kierroksille, kaasarin kuristus otettu pois niin mopo ottaa oikeaa nopeutta n. 55-60km/h. Mittariin mopo menee 65-70km/h. Alkukäyrä sauman saa pois kun irroittaa pakoputken alkukäyrän ja hioo sen hiomakoneella tai jollain pois (pieni työ). Imukaulan kuristuksen poisto vaati hieman isomman homman koska joutuu irroittamaan pytyn ja poralla tai vastaavalla tekee reikää isommaksi. Imu- ja pakoaukkojakin kannattaa viilata suuremmiksi, mutta niitä ei saa viilata liian isoiksi taikka piparin muotoisiksi, muuten ei liiku enää mihinkään.

Helppo viritysohje

Näiden muutosten jälkeen oma orionini kulkee semmoiset 57-62.(HUOM!!! ei ole pakollista tehdä, enkä ota vastuuta osien hajoamisesta.) -CDI-boksin säätö n:10000rpm -Äänenvaimentimen vaihto pinempään, ja avarampaan, esim:Gianellin vakiomallin vaimennin,turbokitin änkkä,yms(lisää kiihtyvyyttä,koska painaa ainkin 2kg vakiovaimenninta vähemmän)vaatii mitä luultavammin "välikappaleen" teon -Välitykset 15-58,kiihtyy hyvin, ja ei mene moottorin huudattamiseksi -Kaasarin säädöt kohdalleen, ja huollot kun tarvis

Viritys

Pyttysarjat, ja valmiit koneet

Lifanin pystysylinteriseen koneeseen myydään 70cc virityssettejä orionmotorsilla ja jm-racingillä. Avaralla ja suoralla putkistolla sekä rajoittamattomalla cdi-yksiköllä lisäät vääntöä ja tehoa. Mopoon myydään viritys cdi-bokseja mm: mc-scatterilla. Orion RX:n runko on tehty 125cc/250cc koneille, joten voit ostaa mopoon Orionmotorsilta tai MotorPowerilta esimerkiksi 250cc moottorin (myös pienemmät pystykoneet sopivat), se sopii suoraan. SkyTeamin koneet saattavat sopia myös suoraan, käyttäjän :'( galleriassa on mitat SkyTeam 250cc koneesta. 70cc moottoriin sopii vakiokaasutin ihan hyvin, mutta suuttimen saa kyllä vaihtaa vakio 75:stä johonkin 85-90 paikkeille. Jos haluat pitää koneen ehjänä pitkään(ihan mikä kone vaan, vakio tai viritetty) niin älä missään nimessä aja pitkiä matkoja kaasu pohjassa, mielummin säilytä vaikka vakiorajoitin ja rajoita se johonkin 8700 paikkeille virimoottorilla, joten vältytään suuremmalta riskiltä saada kone lämpöleikkaamaan ja muutenkin säästää konetta ja säilyy pitempään ehjänä.

Tyyppivikoja

Mittarinvaijerin katkeaminen on hyvin yleinen vika.

Myös pultit ym. mutterit tuppaavat olemaan näissä kiinanvehkeissä melko heikkoja eli hajoavat helposti kiristäessä. Eli sitä mukaan, kun ottaaa ruuveja/pultteja auki, kannattaa ne vaihtaa kestvämpiin.

Tässä mallissa varsinkin pultit, jotka pitävät pakoputkea kiinni koneessa hajoavat herkästi.

Myös että pultit hajoaa ne myös tipahtelee tärinästä ja kun mopolla on ajettu 8000 pintaan (riippuu ajotyylistä) alkaa mitä varmemmin männän renkaat olla jo väljät ja rattaat ja ketjut huonossa kunnossa.

Mittarin heitto n.5km/h

Tekniset tiedot

Tekniset tiedot on tarkistettu rekisteriotteesta, eli eriävät hieman myynipuheista. ;-)

Moottori: Lifan 49cm³ pystysylinteri, 4-tahti
Jäähdytys: Ilmajäähdytys
Teho (vakiona): 2,2kw eli ~3hp
Kaasutin: PZ19 19mm
Polttoainesäiliön tilavuus: 6,3l
Massa: Omamassa: 118Kg

Kokonaismassa: 268Kg

Vaihteisto: 4 vaihdetta, käsikytkin
Käynnistys: Sähköstartti, käynnistyspoljin
Voitelu: Paine- ja roiskevoitelu
Puristussuhde: 9,0: 1
Renkaat: Etu: 110/70-17

Taka: 130/70-17

Rattaat: Etu: 13

Taka: 58

Ketjut: 428, 146 lenkkiä
Pituus / Leveys / Korkeus: 2080 x 830 x 1235mm
Istuinkorkeus: 940mm
Istuimien lukumäärä: Kahdelle rekisteröity

[1] Pienellä työllä voi saada orionista jopa hienon :)