Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Orion RX50


Yleistä

Orion RX50 on Suomessa valmistettu iso Supermoto mopo. Mopossa on isot 17" pinnavanteet, usd-keula, Lifanin 50cc pystysylinterinen nelitahtimoottori sekä wave-jarrulevyt 2 mäntäisillä jarrusatuloilla. Mopoa saa myös endurona jolloin renkaat ovat 21- ja 18 tuumaiset. Mopoon saa digi- tai analogi mittariston. Tällä hetkellä Suomessa orioneita myydään vain käytettynä Enduro ja Supermoto mallia analogisella sekä digitaalisella mittaristolla.

Kuristukset

-Mopossa on rajoitettu cdi-boksi sekä kaasarin sisällä holkki(poistettu 2011 mallista saakka), joka estää kaasun avautumisen kokonaan. -Venttiilit ovat erittäin pienet (selviää hiomalla kanavat ja vauhtamalla ventiilit hieman suuremmaksi). -Äänenvaimennin on aika tukkonen. -Paisuntakammiosta löytyy koko paisarin kokoneinen katalysaattorikenno, joka on tiukkaan kiinni. Joissakin vuosimalleissa on kuristus myös kaasarin kurkun ja sylinterinkannen välissä.

Kuristusten poisto

Mopon vakio cdi-boksissa on säätöruuvi(sijaitsee kumiklipareen alla yhdessä nurkassa), mistä pystyy säätämään kierrokset milloin cdi alkaa rajoittamaan. Cdi-boksi löytyy penkin alta. Kaasarin kuristuksen poisto tapahtuu siten, että ottaa kaasarin irti. Ylhäältä kaasarin kansi kiertämällä auki. Kuristus pitäisi olla luistin ja kaasarin kannen välissä oleva holkki. Tämän pois ottaminen on välttämätöntä jos haluaa orionin kulkevan edes johonkin. Kun cdi on rajoittamaton/säädetty korkeille kierroksille, kaasarin kuristus otettu pois niin mopo ottaa oikeaa nopeutta n. 45-55km/h. Mittariin mopo menee 50-60km/h. Imu- ja pakoaukkojakin kannattaa viilata suuremmiksi, mutta niitä ei saa viilata liian isoiksi taikka piparin muotoisiksi, muuten ei liiku enää mihinkään. Vakiona äänenvaimennin on tosi tukkonen ja sen voi vaihtaa avarampaan. Vakioänkän voi toki tyhjentää poraamalla popniitit änkän päästä ja sitten voi leikkailla niitä sisuksia pois. Katalysaattorin poisto onkin vähän hankalampi homma. Ensin joutuu rälläköimään paisarin irti ja halkaisemaan sen vielä kahdeksi C muotoiseksi palaseksi. Kenno kerää kaiken noen. Kannattaa merkitä tarkasti osien paikat, sillä muuten alkukäyrää ei saa takaisin. Kun kaikki kuristukset on poistettu mopo saattaa kulkea jopa 60kmh tai hieman enemmän.

Helppo viritysohje

-CDI-boksin ruuvin säätö n. 7-10 kierrosta myötäpäivään -Kaasarin kuristusholkin poisto -Äänenvaimentimen vaihto pinempään, ja avarampaan. Vaatii mitä luultavammin "välikappaleen" teon. Tai sitten voi muokata vakioänkkää. -Välitykset vakiot 13-58, kiihtyy huonosti, ja menee moottorin huudattamiseksi, mutta se onkin 50cc kiinan nelari. -Kaasarin säädöt kohdalleen, ja huollot kun tarvis

Näillä vireillä tehot vastaa maksimissaan vakio euro4 2-tahti mopoja.

Viritys

Pyttysarjat, ja valmiit koneet

Lifanin pystysylinteriseen koneeseen ei myydä enää 70cc virityssettejä vaikka niitä saattaakin joskus harvoin tulla myyntiin käytettynä. Avaralla ja suoralla putkistolla sekä rajoittamattomalla cdi-yksiköllä lisäät vääntöä ja tehoa. Mopoon myydään viritys cdi-bokseja mm: mc-scatterilla, mutta sellaista ei tarvitse välttämättä. Orion RX:n runko on tehty 125cc/250cc koneille, joten voit ostaa mopoon Orionmotorsilta tai Wandamotorilta esimerkiksi 250cc moottorin (myös pienemmät pystykoneet sopivat), se sopii suoraan. SkyTeamin koneet saattavat sopia myös suoraan, käyttäjän :'( galleriassa on mitat SkyTeam 250cc koneesta. 70cc moottoriin sopii vakiokaasutin ihan hyvin, mutta suuttimen saa kyllä vaihtaa vakio 75:stä johonkin 85-90 paikkeille. Jos haluat pitää koneen ehjänä pitkään(ihan mikä kone vaan, vakio tai viritetty) niin älä missään nimessä aja pitkiä matkoja kaasu pohjassa, mielummin säilytä vaikka vakiorajoitin ja rajoita se johonkin 8700 paikkeille virimoottorilla, joten vältytään suuremmalta riskiltä saada kone lämpöleikkaamaan ja muutenkin säästää konetta ja säilyy pitempään ehjänä.

Tyyppivikoja

Mittarinvaijerin katkeaminen on hyvin yleinen vika.

Myös pultit ym. mutterit tuppaavat olemaan näissä kiinanvehkeissä melko heikkoja eli hajoavat helposti kiristäessä. Eli sitä mukaan, kun ottaaa ruuveja/pultteja auki, kannattaa ne vaihtaa kestvämpiin.

Tässä mallissa varsinkin pultit, jotka pitävät pakoputkea kiinni koneessa hajoavat herkästi.

Myös että pultit hajoaa ne myös tipahtelee tärinästä ja kun mopolla on ajettu 8000 pintaan (riippuu ajotyylistä) alkaa mitä varmemmin männän renkaat olla jo väljät ja rattaat ja ketjut huonossa kunnossa.

Mittarin heitto n.5km/h

Kytkin ja vaihteisto saattaa olla myös nopeasti hajoavia tietenkin vaihtelee jonkin verran. (Omassa orionissa kytkin sekä vaihteisto alkoi reistailla jo 500km paikkeilla.

Kaasarin kurkku halkeaa herkästi.

+

Halpa, pieni kulutus, hyvät jarrut.

-

Huono laatu, hidas, osien saatavuus Suomesta heikko, painava ym...


Tekniset tiedot

Tekniset tiedot on tarkistettu rekisteriotteesta, eli eriävät hieman myynipuheista. ;-)

Moottori: Lifan 49cm³ pystysylinteri, 4-tahti
Jäähdytys: Ilmajäähdytys
Teho (vakiona): 2,2kw eli ~3hp (Huom papereissa, todellisuus on luultavasti paljon vähemmän)
Kaasutin: Jing ke PZ19 19mm
Polttoainesäiliön tilavuus: 8,3l
Massa: Omamassa: 118Kg

Kokonaismassa: 268Kg

Vaihteisto: 4 vaihdetta, käsikytkin
Käynnistys: Sähköstartti, käynnistyspoljin
Voitelu: Paine- ja roiskevoitelu
Puristussuhde: 9,0: 1
Renkaat: Etu: 110/70-17

Taka: 130/70-17

Rattaat: Etu: 13

Taka: 58

Ketjut: 428, 146 lenkkiä
Pituus / Leveys / Korkeus: 2080 x 830 x 1235mm
Istuinkorkeus: 940mm
Istuimien lukumäärä: Kahdelle rekisteröity

[1] Pienellä työllä voi saada orionista jopa hienon :)

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista