Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikä on blogi?

Blogi (weblog) on päiväkirjatyyppinen kotisivu, jolla tekstit esitetään kronologisessa järjestyksessä, uusimmat kirjoitukset ensin ja vanhimmat lopuksi. Blogikirjoituksia kirjoitetaan yleensä henkilökohtaisesta näkökulmasta ja kirjoittajaa kiinnostavista asioista. Katso Wikipedian kirjoitus blogeista.

Miten ja mitä kirjoitan blogiini?

Motot.netin blogeissa kirjoitetaan esimerkiksi moottoripyöräprojektin tai -matkan suunnittelusta ja etenemisestä. Kaikkea ei ole tarkoitus kirjoittaa yhteen blogikirjoitukseen, vaan blogia täydennetään uusilla blogikirjoituksilla asian edetessä. Esimerkiksi projektipäiväkirjassa koko projektin kaikkia vaiheita ei ole tarkoitus kirjoittaa yhteen kirjoitukseen, vaan jaksottaa esimerkiksi päivittäin, viikottain tai satunnaisesti julkaistaviksi erillisiksi kirjoituksiksi. Bloggaaja ei myöskään kirjoita varsinaista asiaa aiempaa kirjoitustansa kommentoiden, vaan kommentointi on tarkoitettu käyttäjien kommentteja ja niihin vastaamista varten. Varsinaiset blogitekstit tulee pitää poissa kommenteista, erillisinä kirjoituksina, sillä lukijat eivät niitä helpolla kommenttien seasta löydä.

Mitä ovat kategoriat ja tagit?

Matkapäiväkirja-kategorian logo

Kategorisoinnilla helpotetaan lukijoita blogien selaamisessa. Kaikkien käyttäjien saman aihealueen blogikirjoitukset kategorisoidaan samalle sivulle, jotta ne olisi helppo löytää. Voit valita kirjoituksellesi useita kategorioita.

Tagit ovat aihesanoja, jotka kuvaavat blogin sisältöä. Yhtä blogikirjoitusta voi kuvata useita tageja käyttäen. Niiden avulla käyttäjät voivat etsiä tarkemmin tiettyyn aiheeseen liittyviä kirjoituksia joko kaikkien käyttäjien tai vain tietyn käyttäjän kirjoituksista. Esimerkiksi ylläpidon uutisblogista Mika Kallio -tagia klikkaamalla näet kaikki ylläpidon kirjoittamat uutiset, kilpailutulokset ja muut kirjoitukset jotka liittyvät jollakin tavalla Mika Kallioon. Pidä tagit mahdollisimman yksinkertaisina ja kuvaavina, jotta myös muut käyttäjät käyttäisivät samoja tageja, eikä täysin samaa asiaa olisi kuvaamassa useita hyvin saman kaltaisia sanoja.

Kategoriat ja tagit valitaan kirjoituksen yhteydessä, sivun lopusta.

Liitetiedostot ja kuvat

Voit lisätä kuvia blogikirjoitukseen BBcodea käyttäen samaan tapaan kuin esimerkiksi keskustelufoorumin viesteissä. Kuvagallerian kuvasivuilla annetaan valmis BBcode, jolla voit liittää kirjoitukseesi pienennetyn kuvan joka linkitetään gallerian kuvasivulle.

Vaihtoehtoisesti voit liittää kuvasi suoraan blogikirjoitukseen liitetiedostona. Kuvat lisätään kirjoitussivun lopusta välilehdeltä liitetiedostot. Valitse tiedosto omalta koneeltasi, kirjoita mahdollinen kuvateksti ja paina "lisää toinen tiedosto". Nyt kirjoitussivulle tulee uusi laatikko jossa on lisäämäsi kuvan tiedot. Voit liittää kuvan haluamaasi kohtaan tekstiä painamalla "Näytä viestin yhteydessä", jolloin valittuun kohtaan tekstiä ilmestyy liitetiedoston koodia.

Ylläpidon uutisblogi

Ylläpidon uutisblogi ei varsinaisesti ole blogi eikä virallinen uutissivusto, vaan jotakin niiden välistä. Blogissa julkaistaan myös alan tiedotteita, joita voit lähettää osoitteeseen tiedotus (ät) motot.net.

Miten saan oman blogin?

Kaikille sivuston käyttäjille luodaan rekisteröitymisen yhteydessä oma blogi. Voit aloittaa bloggaamisen heti rekisteröidyttyäsi motot.net-sivuston keskustelufoorumille, siirtymällä omaan blogiisi sivuston päänavigaatiosta.

Blogin muokkaus

Vaihtoehtoinen tumma ulkoasu
Voit lisätä blogille nimen ja kuvauksen sekä muuttaa blogin ulkoasua käyttäjätietojen muokkaussivun blogi-osiosta. Blogisivujen yhteydessä näytetään myös käyttäjän avatar-kuva, joka näytetään myös käyttäjäprofiilissa ja mahdollisesti muuallakin sivustolla. Avatar kuvan voit myös lisätä käyttäjätietojen muokkaussivulta.

Lisää kävijöitä blogiisi?

Saat blogiteksteistäsi mielenkiintoisempia kun lisäät tekstiin liittyvän kuvan heti alkuun, samaan tapaan kuin ylläpidon uutisblogissa. Tällöin blogilistauksia selaava käyttäjä todennäköisemmin kiinnostuu aiheesta ja klikkaa itsensä blogisivullesi.

Aktiivisimmin päivitetyt blogit näkyvät uusien blogikirjoitusten listalla ja keräävät siten näkyvyyttä, siispä kirjoittamalla aktiivisesti blogiisi, saat myös enemmän lukijoita. Kohtuus kuitenkin kaikessa, laadukas sisältö on kaikista tärkeintä.

Keskusteluissa saat "piilomainostettua" blogiasi lisäämällä allekirjoitukseesi linkin blogiisi sekä tiedon uusimmasta päivityksestä. Lisäksi voit esitellä blogiasi Motot.netin ulkopuolella, esimerkiksi blogilistalla tai muiden foorumien allekirjoituksissasi.

Blogilistalle halutessasi sinun tulee ilmoittaa blogisi RSS-syötteen osoite, joka on muotoa http://www.motot.net/blog/Sinunblogi/index_feed-RSS_2.0.html.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista