Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä artikkelissa kerrotaan Masai Dirt Bike 50 mopon ohjeita sekä ulkopuoliseen, että konepuoliseen piristykseen. Ohjeet kelpaavat myös Sachs Dirty Devil mopon muokkaamiseen.


Viritys

HUOM!

Näin ensin huomautamme, että mopon viritys on lain vastaista, ja saattaa johtaa sakkoihin sekä muihin rangaistuksiin. Otat itse vastuun teoistasi!

Kuristukset

Nämä ovat Masain virityksen kannalta tärkeimmät tekijät. Mopon kuristuksia on kolme, ja ne sijaitsevat imukaulassa, äänenvaimentimessa sekä ilmanpuhdistimessa.

Imukaula

Imukaulan kuri ja takuu-pultti

Imukaulan kuristus on helposti poistettavissa. Sinun on ruuvattava imukaula irti. Imukaula on kahdella pultilla kiinni. Toinen niistä on joissain tapauksissa nk. takuupultti, eli se on päästä täysin pyöreä. Tämä lähtee kuitenkin helposti esim. putkipihdeillä vääntämällä. Muista, että takuu raukeaa kun irroitat tämän pultin. Löydät imukaulan alta metallisen levyn, joka rajoittaa bensansyöttöä. Levyssä on 8 mm reikä, ja olisi suositeltavaa poistaa levy kokonaan.

Ilmanpuhdistin

Ilmanpuhdistinta peittää suuri muovinen suojus. Tämä muovikotelo olisi hyvä poistaa jotta kone saisi paremmin ilmaa. Tämä ei vaikuta koneen tehoihin, mutta kiihtyvyyttä se tuo hieman lisää.

Äänenvaimennin

Db-Killer

Äänenvaimentimen päässä on nk. DB Killer. DB Killerin poisto ei sinänsä vaikuta mopon tehoihin, mutta äänet ovat miehekkäämmät, ja siksi suositeltua. DB Killer on äänenvaimentimen päässä sijaitseva pilli, joka on kiinni putkessa ristipääruuveilla. Ruuvit saattavat irrota helposti, mutta putkipihdeillä auttamalla saa tiukatkin ruuvit irti.

Välitykset

Masain vakiovälitykset ovat 16/39. Eturatas on 17 mm vetoakselille. Näillä välityksillä se ei jaksa vetää 4-vaihdetta loppuun ja siksi olisi suositeltava vaihtaa eturatas 14-piikkiseen. Masai käyttää 428 jaoilla olevia välityksiä, joita on hieman hankalampi löytää, mutta esim. MiniMoto Racingilta saa oikean kokoisia rattaita. Myös Masain vakioketjut tulisi vaihtaa, sillä ne venyvät todella nopeasti. Sopiva ketjupituus on 130 lenkkiä mistä joutuu nappaamaan muutaman lenkin pois.

Kaasutin

Kaasutin on malliltaan HL IC 22 ja se on 22 mm ovaalikaulainen peruskaasari. Tällä kaasarilla pärjää vielä 72 cc, kunhan muistaa säätää kaasuttimen uudestaan. Masain vakiosuutin on kokoa 81 eikä sitä tulisi vaihtaa. Suuttimia myy Moposoppi, ja Walbro- merkiset sekä Keihinin M4-kierteiset suuttimet sopivat Masaihin.

Ulkopuoli

Katteet

Masaiin menee KLX katesarja, ja näiden vaihto onkin pienissä enduroissa edullista. Katesarjalla saa uutta ilmettä mopoon varsinkin, jos katteisiin laittaa tarrasarjan. Katteita ja tarrasarjoja edullisimmin myy 24mx ruotsista. Kuljetukset onnistuvat ympäri eurooppaa. Myös Honda CRF katteet menevät kiinni, mutta niitä joutuu modaamaan jonkun verran, että saa sopimaan.

Tehoputki

Masai DB 50 omatekoisella tehoputkella. TurboKit äänenvaimennin.

Näin ensin pitää todeta, että tehonlisäystä on turha toivoa 4-tahtimopon tehoputkelta, joten putki tuo mopoosi vain näyttävyyttä sekä ääniä. Masaissa on jo valmiiksi suhteellisen paksu alkupilli, mutta sen voi paremman kaasunvirtauksen vuoksi vaihtaa uuteen paksumpaan. Äänenvaimentimia on monia. Yksi parasäänisimmistä on TurboKitin äänenvaimennin, mutta esimerkiksi murinapöntöt kuullostavat myös hienoilta masaissa.

Renkaat

Masaissa vakiorenkaiden koot ovat 110/70-12 Supermotolle ja 2.75-12 Crossille. Vanteisiin mahtuu jopa 130 koon SM renkaat, mutta ne näyttävät erikoisilta ja saattavat hinkata ketjuihin. Lisää pitoa ja näköä saat, kun renkaita ostaessasi otat 120 koon renkaat.

Tupakansytytin

Huom! Näitä ohjeita ei ole testattu käytännössä. Teoriassa tämän pitäisi toimia. Ohjeet ovat kirjoitettu foorumikeskustelujen perusteella. Masaissa ei ole akkua. Nämä ohjeet ovat akuttomaan mopoon. Ensinnäkin, virta täytyy ottaa valopuolalta. Lampunjohtoihin laitetaan ryöstöliittimet. Seuraava osa on sulake, jonka on oltava hieman suurempi arvoinen kuin tupakansytyttimen virrankulutus ja seuraavaksi asennettavan tasasuuntimen. Sulakkeen jälkeen kytket johtoihin tasasuuntimen, joka muuttaa mopon vaihtovirran tasavirraksi. Viimeisenä sarjassa on tietysti tupakansytytin. Kaikki osat kytketään + johtoon ja osiin olisi hyvä kolvata liittimet ja suojata ne jollain eristeellä, esim. kutistesukalla. Jos saat mopostasi yli 14V, täytyy sinun laittaa tasasuuntimen ja sytyttimen väliin 12V jännitteensäädin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä valopuolalta tuskin revitään niin suuria lukuja.

Huolto

Moottoriöljy

Honda Monkeyn moottoreille ja muille kopioille suositellaan 10W-40 täyssynteettistä 4-t öljyä.

Pinnat

Masain yksi tyyppivioista on takarenkaan pinnat. Vanne kestää kyllä hyvin, kunhan muistat tarkistella pinnojen kireyttä ja kiristää niitä aina tarvittaessa.

Sähköt

Masain toinen tyyppivioista on sähköjärjestelmä. Johdot ovat halpaa kiinalaislaatua ja ne saattavat esim. katkeilla kovalla pakkasella. Siksi on suositeltavaa vaihtaa Masain sähköjärjestelmä uuteen, ettei tule ongelmia.


Tehnyt: Zapsky

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista