Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perusteet

LED-takavalon tekeminen on teoriassa aika helppoa, jos vain kolvi kädessä pysyy. Itse selostan tässä miten sen saa akkukäyttöiseksi, joku voi sitten lisätä oman versionsa siitä, miten sen saa toimimaan mopedin käyntisähköillä.

Materiaalit

Tarvitset aluksi Ledejä, (SUOSITUS: Suurteholedit [superkirkkaat] näkyvät paremmin ja voit tehdä jarruvalon vastuksella, joten et tarvitse tehdä kuin yhden valon.) tieliikennelain mukaan punaisia. Itse pidän 5mm kokoisista, niitä meneekin reilusti, ja niillä saa kirkkaan valon. Riippuu aivan siitä minkä kokoisen teet. Sitten jonkinlaisen kuvun, pleksiä tms., suojaamaan ledejä lentävältä lialta ja vedeltä. Kolmanneksi jonkinlaisen puu-/muovi-/metallilevyn. Tähän sitten poraillaan reikiä ledeille, johon ledit sitten istutetaan vaikkapa kuumaliimalla. Tarvitset myös etuvastuksen, näitä myydään usein vähintään 10 kappaleen sarjoissa, mutta silti hinta ei pahemmin kirpaise, maksaa kuitenkin alle 1e ne 10kpl. Etuvastuksen koko selvitetään seuraavalla tavalla: Ensin otetaan käyttöjännite, joka on tässä tapauksessa vaikka 12V. Sitten miinustetaan siitä ledien kynnysjännitteet. Nämä ovat ledikohtaisia. Superkirkkailla ledeillä n.3V. Sen jälkeen summataan ledien vaatimat virtamäärät (n. 25mA per kpl), ja saadulla tuloksella jaetaan aiemmin laskettu jännite. Esimerkki kolmella superkirkkaalla ledillä:

Miinustetaan jännitteet 12V - 3V = 9V.

Selvitetään yhteisvirtamäärä 25mA x 3 = 75mA.

Lasketaan vastuksen ohmimäärä 9V : 0,075 = 120 ohmia.

Koon voi laskea myös seuraavalla sivulla: Vastuslaskin.

Sitten tietenkin tarvitset virtalähteen, tässä tapauksessa mopon akun vaikkapa. Johtoakin on hyvä olla.

Superkirkkailla ja ultrakirkkailla on suurempi kynnysjännite kuin "tavallisilla" merkkiledeillä. Sitä on syytä kysyä myyjältä.

Esimerkkivehje

Aloitetaan poraamalla ledeille tiukat reiät puulevyyn. Tehdään 10 cm pitkä ja 3cm leveä ja vaikka 5mm paksu puulevy. Tähän 5 reikää 10mm ledeille. Laitetaan ne vierekkäin riviin. Sitten kun reiät on porattu, istutetaan ledit niihin, väliin hieman vaikka erikeepperiä tai jotain liimaa, itse suosin kuumaliimaa. Kannattaa tässä vaiheessa katsoa että pidemmät jalat ovat kaikissa samalla puolella. Samoin kuin lyhemmät.

Tämän jälkeen otat kaksi johtoa. Johdon toiset päät kiinni akun napoihin, molempiin omat. Sitten laitat (katkaiset piuhan, kiinnität liittimellä) positiiviselta navalta lähtevään johtoon sulakkeen. Johtojen tulee yltää akulta lampulle asti.

Tämän jälkeen otat etuvastuksen, ja kolvailet sen toisen jalan kiinni jompaan kumpaan akulta tulevaan johtoon, sen päähän sojottamaan. Esimerkkitapauksessa se laitetaan Plus-navalta tulevaan.

Sitten yhdistät ledien pitkät jalat yhteen johtoon, ja lyhyet omaan johtoonsa (eli kyseessä rinnankytkentä). Tämä hoituu vaikkapa niin, että laitat johdon kulkemaan jalkojen vierestä, kuorit johtoa jokaisen jalan kohdalta, ja kolvailet jalan kiinni paljaaseen kohtaan. Lyhyet-ja pitkät jalat ja niistä lähtevät johdot eivät saa osua toisiinsa missään kohtaa.

Sitten yhdistät molemmat johdot akulta tuleviin piuhoihin, molemmat omaansa. Toinen johto Plus-navan piuhaan, jossa on vastus, laitat vaan Ledeiltä tulevan johdon kiinni vastuksen toiseen jalkaan. Toinen johto Miinus-navalta tulevaan johtoon. Nämä eivät saa koskea toisiinsa. Jos lamppu ei syty, ovat johdot väärinpäin, vaihda niiden paikkaa keskenään, ja lampun pitäisi syttyä.

Led-takavalon laittaminen Derbin sähköjärjestelmään (ei suoraan akkuun)

Derbin takavalolle tulee kolme johtoa. Niiden värit ovat kelta/vihreä, vihreä ja ruskea. Jarruvaloahan tässä led-takavalossa ei ole, joten emme tarvitse kuin kelta/vihreä ja ruskeaa johtoa. Seuraavaksi kytket ledeiltä tulevat johdot kelta/vihreään ja ruskeaan johtoon. Nyt led-takavalon pitäisi toimia Derbissä, mutta jos ei toimi niin koita vaihtaa kelta/vihreän ja ruskean johdon paikkaa keskenään.

Jos haluat tehdä vielä jarruvalonkin(kyseessä edelleen Derbi), niin se onnistuu joko näin: Ensin teet yllä mainitulla ohjeella toisen samanlaisen led-takavalon ja tämän jälkeen kytket sen vihreään ja kelta/vihreäään johtoon ja näin sinulla on myös jarruvalo. TAI näin: Suurteholedeillä otat pienellä resistanssilla olevan vastuksen jonka kytket ledien jälkeen ja vastuksesta johto ajovaloon ja johto ennen vastusta jarruvaloon. Eli kun painat jarrua, ledit syttyvät palamaan täydellä teholla. (7led sarja)

Toteutus jarruvalolla kuvineen

Eli aluksi tarvitaan ledejä, liittimiä ja mahdollisesti vastuksia. Itse en tarvinnut omassani vastuksia, koska kytkin ledit sopiviin sarjoihin, jolloin ne eivät tarvinneet vastuksia. Kuvassa on valoon tarvittavat osat.

Tarvittavat komponentit valon tekoon

Seuraavaksi komponentit asetellaan piirilevylle ja juotetaan siihen kiini. Itselläni ei ole mahdollisuuksia valmistaa piirilevyjä itse, joten käytän perus reikäpiirilevyä, johon teen tinasiltoja.

Kuvassa näkyy takavalon juotokset
Valmis valo etupuoleltaNyt valo on siis tehty, mutta tarvitsemme vielä jarruvalon. Omasta mielestäni on hieman turhaa ja rumaa lähteä tekemään uutta ledinippua jarruvalolle, joten toteutamme sen niin, että himmennämme säätövastuksella kokoaika palavaa takavaloa ja aina jarrua painettaessa Ledit saavat niille tarkoitetun normaalivirran, mutta muuten ledit palaa hieman "alitehoisina". Lisäksi kytkennässä on se hyöty, että takavalon kirkkautta voi säätää portaattomasti ja jarruvalon saa hetkessä käyttöön tai käytöstä pois yhtä ruuvia käänäyttämällä.


Aluksi osien esittely:

Kuva hieman huono, mutta siinä on kaksi ruuvattavaa liitintä ja säätövastusSeuraavaksi nämä komponentit juotetaan piirilevylle:

Komponentit juotettu paikalleen
Lopussa vielä kuva toimivasta valosta:

Komponentit juotettu paikalleen

Nyt takavalo on valmis ja voit koteloida sen tai tehdä siitä haluamasi muotoisen. Miten olisi esim pyöreän muotoiset ledivalot? Voit kehitellä mopoosi vaikka minkälaisia valoja! Rajana on vain mielikuvitus.

--Scaleo1

Toteutus jarruvalolla

Ohje jonka olen jollekkin postannut:

"Elikkäs elikkäs, tartteet kolvin, vastuksen(tosi vähän vastustava), johtoa ja piirilevyä (ja tietenkin suurteholedit) Ledien + napa on pitempi jalka, jonka liität aina seuraavan - jalkaan tinalla.(piirilevyllä, jota voit leikata esim. dremelillä). Ja lopuksi viimeisen ledin + jalasta kolvaat liitännän vastukseen, ja liität johdon myös ennen vastusta viimeisen ledin + jalkaan, ja niitä ledejä on siis 7 peräkkäin. Se vastuksen jälkeen tuleva johto menee ajovalolle, ja ennen vastusta tuleva johto jarruvalolle, ja se johto jonka kolvaat "ensimmäisen" ledin - jalkaan menee maihin."

Kuvia valmiista valosta ja samalla tekniikalla tehdyistä ledivilkuista: [1]

--Monkeyz50

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista