Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teoria

Kierrostenrajoittimien toiminta perustuu siihen, että kondensaattori muodostaa impulssikäämin sisäisen resistanssin kanssa aikavakion, joka myöhäistää sytytystä. Ei siis "katko" sitä, kuten usein oletetaan.

Kun sytytystä myöhäistetään, laskee teho. Mitä isompi kondensaattori, isompi aikavakio, sitä pienempi sytytysennakko ja pienempi teho. Tällä tavalla se toimii kuten nykyaikaisten henkilöautojen nakutuksenesto, joskin voimakkaampana.

Pätkintä

Koska moottorin käyntiä vaikeutetaan, on ilmiselvää että ainakin jonkinasteista pätkimistä tapahtuu, ja sen myös tarkka ja harjaantunut korva huomaa. Tyhjäkäynnillä sen erottaa selkeimmin, mutta kovemmilla kierroksilla sitä ei ehkä edes huomaa. Pätkintä, eli tässä tapauksessa seoksen syttymättä jääminen ei kuitenkaan ole itse moottorille haitallista. Kuten aikaisemmin mainittu, rajoitus tapahtuu palamisen painetta laskemalla, kun sytytysennakko lyhenee. Paineen lasku on edullista varsinkin männälle.

Valmiita kierrostenrajoittimia

Jos kierrosrajoitinta ei halua tehdä itse, on tarjolla myös valmita rajoittimia.

CGC -rajoitin

Melko halpa, säädettävä 16 as. kytkin. Toimii lähes kaikissa nykyisissä mopoissa ja moposkoottereissa, joissa on CDI-sytytys. Tätä samaa (tai samankaltaista) rajoitinta valmistaa useat eri valmistajat, kuten Duell, Motoforce jne.

Asennus

CGC -kierrosrajoittimen asentaminen mopoon: Punainen johto kytketään CDI:n ja impulssikäämin väliseen johtoon. Impulssikäämi on magneeton luona, vauhtipyörän kyljessä oleva musta "mötikkä". Katsot minkä värinen johto siitä lähee CDI:lle ja kytket punaisen johdon siihen esim. juottamalla, rosvoliittimellä jne. Muista suojata liitos hyvin joko vulkanoituvalla teipillä tai kutistesukalla. Voit katsoa myös moposi tai moposkootterisi oikean johdon sähkökaaviosta tai artikkelin lopussa olevasta listasta. Sen jälkeen pistät mustan johdon akun miinusnapaan tai rungon maalamattomaan kohtaan kiinni.

Katkaisijan laitat hyvään piiloon, josta sitä ei huomaa, mutta sen saa päälle helposti tarvittaessa. Rajoitinboksin laitat sellaiseen paikkaan, missä se ei altistu lialle, kuumudelle sekä kosteudelle. Se kannattaa kuitenkin laittaa siten, että voit säätää sitä ja että se ei ole liian näkyvällä paikalla.

Phot-eco

Kallein ja joidenkin mielestä paras valmis kierrosrajoitin. Se toimii seuraavasti: Pistät mopon käyntiin = rajoitettu. Painat nappia kaukosäätimessä = rajoittamaton. Phot-econ kaukosäädin ottaa hyvin muovisten koteloiden, katteiden ym. läpi mikäli kaukosäätimen paristo on hyväkuntoinen (paristo on vaihdettavissa). Toisin kuin huhutaan, poliiseilla ei ole käytössä mitään yleiskaukosäätimiä, joilla he saisivat sen kytkettyä pois.

Asennus

Phot-Econ kytkentäkaavio.

Phot-econ asennus mopoon:

  • Vihreä johto: Kytketään CDI:n ja impulssikäämin väliseen johtoon. (Katso CRC-rajoitinta koskevasta kohdata lisää infoa kyseiseisestä johdosta.)
  • Musta ja keltainen johto: maahan, esim. runkoon tai akun miinukseen kiinni. Kannattaa laittaa mustan ja keltaisen johdon päihin rengasliitin, jolloin ne saa helposti ruuvien alle.
  • Punainen johto: Kytketään sellaiseen johtoon, mihin tulee virtaa kun mopon pistää pyörimään taikka virrat päälle avaimesta. Kuten esimerkiksi virtalukon plus tai vaikka töötille menevään plus -johtoon. Yleismittari sekä sähkökaavio ovat tässä touhussa käteviä. Ei akun plussaan!

Phot-eco -yksikön laitat sellaiseen paikkaan, missä se ei altistu lialle, kuumudelle sekä kosteudelle. Kuitenkin siten, että kaukosäätimen signaali ylettää siihen. Itse laitoin sen skootterissani penkkiboksin ja takasivukatteen väliseen "tilaan".

Ducatin CDI

Asennus Ducatin CDI:hin

(Ainakin XPS, Runner ja RX) Phot-econ vihreä johto kytketään (kuvassa näkyvään) punaiseen johtoon.

Säätäminen

Phot-eco -yksikössä on säädettävä 10 as. kytkin, josta voit säätää rajoituksen voimakkuuden. (Isompi numero =enemmän rajoitusta ja toisinpäin) Sen vieressä oleva pienempi katkasija EI ole on/off -kytkin, vaan siitä hienosäädetään 10-asentoisen kytkimen ns. puolikkaita välejä, esim. 2/2,5 3/3,5 jne.

Mikäli Phot-eco ei toimi, tarkista ensin että punaisessa johdossa valkoisen/mustan mötikän sisällä sulake on ehjä ja kaikki kytkennät ovat oikein.

Rajoittimen teko itse

Näin saat tehtyä valmiin kaupasta ostetun kaltaisen rajoittimen (ellei jopa paremman) noin hintaan 20€ ( sis. postikulut).

Tarvikkeet

  • Kolvi
  • Tinaa
  • 0,5 - 1mm. johtoa noin yksi metri
  • ON/OFF -katkaisin
  • Polyesterikondensaattori "polko" tai elektrolyyttikondensaattori "elko". (Ks. alla)

Jos haluat rajoittimesta säädettävän, niin tarvitset myös:

  • Potentiometri 10k ohm/ 1k ohm
    • (Piirilevyä)
    • (Kotelo rajoittimen komponenteille) [1]

Polyesterikondensaattorista

Tarvitset 0.8-2.2uf (mikrofaradi) polyesterikontensaattorin. Isompi luku, jos isommat virit. Kannattaa ostaa muutama erilainen samantien. Polyesterikondensaattorit ovat noin 2 sokeripalan kokoisia. [2]

Kondensaattori on elektroniikan komponentti, joka pystyy kahden metallilevyn väliin varaamaan jännitettä ja sitten purkamaan sen. Tässä tapauksessa (toinen toimintatapa) se toimii siten, että se ei annna läpitseen tiettyä taajuutta korkeampaa pulssia. Siis kierroslukua tässä tapauksessa.

Yhdistämällä esim. kaksi kondensaattoria samaan rajoittimeen rinnan saadaan rajoitustehoksi (rajoituskapasitanssiksi) kondensaattoreiden lukujen summa. Esim. 1uf + 0.5uf = 1.5uf rajoitusteho.

Yhdistämällä esim. kaksi kondensaattoria samaan sarjaan saadaan rajoitustehoksi (rajoituskapasitanssiksi) kondensaattoreiden lukujen summa kääntäen. Eli vaikkapa 5uf + 5uf *käännetään eli* 1/5 + 1/5 = 2/5 *käännetään eli* 5/2 = 2.5uf rajoitus. Suhtkot vaikeata aluksi, mutta todella kätevää pelatessa erilarvoisilla kondensaattoreilla.

Myös elektrolyyttikondensaattorit käyvät, mutta arvojen pitää olla samoja ( µf ) ja se pitää olla kytketty oikeinpäin. Polyesterikondensaattorissa ei suunnalla ole suurta merkitystä. Elektrolyyttikondensaattoriin on merkattu miinusjalka. Plusjalka on myös pitempi kun miinusjalka.

Tekeminen

Kytkentäkaavio, jossa myös potentiometri.

Kuten muissakin rajoittimissa, etsit CDI:n ja impulssikäämin välisen johdon. Impulssikäämi on magneeton luona, vauhtipyörän kyljessä oleva musta "mötikkä". Katsot minkä värinen johto siitä lähee CDI:lle. Siihen johtoon pitäisi liittää yksi johto esim juottamalla, rosvoliittimellä jne.

Valmis rajoitin

Viet nyt sen johdon viedä sinne, minne haluat rajoittimen tehdä, esim penkin alle. Paikan on oltava suojassa kosteudelta, lialta ja tärinältä. Jos sellasta paikkaa ei löydy, niin komponentit kannattaa laittaa tiiviisen koteloon. Sitten siihen kytkin ja polyesterikondensaattori perään oheisen kytkentäkaavion mukaisesti. Kondensaattorista sitten piuha maihin, eli akun miinus tai rungon maalamaton kohta. Itse kytkinhän pitäisi siis laittaa johonkin semmoiseen sopivaan paikkaan, josta sitä ei huomaa, mutta sen saa päälle helposti tarvittaessa.

Voit myös lisätä kondensaattorin ja katkaisimen väliin 10k ohm /1k ohm potentiometrin, jolloin voit potentiometrin avulla säätää rajoitustehoa. Potentiometrin toisessa ääripäässä rajoitusta ei tapahdu ollenkaan, tai se on todella vähäistä ja toisessa päässä teho on täysi.

Noin. Ja sitten vain kokeilemaan.

HUOM! Kierroslukumittari näyttää taatusti hulluja lukemia kun kondensaatori on kuvioissa. Mutta sepä ei itse asiassa mittaa kierroksia vaan sytytyspulssia. Muistakaas lapset, ettei konkkapatentti käytännössä rajoita liipaisupulssia. Resonoinnin takia tulppa iskee kipinää useammin kuin kampiakseli kiertää. Tervettä? Ei.

Impulssikäämin johtojen värit

  • Honda / Peugeot / Kymco = Sini-Keltainen
  • Piaggio / Gilera / Aprilia / Derbi -skootterit = Punainen
  • Minarelli AM6 = Puna-valkoinen, Sini-valkoinen
  • Rabasa = Punainen Ducatin sähköille, vihreä Leonellin sähköille
  • Aprilia / CH = Punainen Ducatin sähköille
  • Yamaha DT = Punainen, Sini-valkoinen Moricilla varustetuissa (vm 07->)
  • CPI SM 50 = Puna-valkoinen
  • Tunturi hopper = Punainen
  • GasGas = Punainen (Toimii varauksin Leonellin CDI:ssä)
  • Yamaha/MBK-skootterit = Vanhemmat sähköt: puna-valkoinen, uudemmat sähköt: sini-valkoinen (enemmän valkoista)

Internetistä löytyy kytkentäkaavioita mopoihin. Rajoitin kiinnitetään impulssikäämiltä CDI:lle menevään johtoon, eli käytännössä oikean johdon löydät magneetolta CDI:lle menevästä johtonipusta.

Kierrosrajoittimien haitat

Kondensaattorin muodostaman aikavakion vaikutuksista sytytysjärjestelmän komponentteihin kiistellään; joku ajaa rajoitinta vasten kymmeniä kilometrejä päivittäin, eikä ongelmia synny. Joillain taas rajoitinta käyttäessä on hajonnut esim. staattorin liipaisukäämi. Tämä on erittäin malli- ja yksilökohtaista ja suurelta osin siihen vaikuttavat vielä tuntemattomat asiat.

Kaikki rajoittimet; niin itsetehdyt kuin valmiitkin ovat aika patentteja. Niiden asentaminen on aina riski. Ei pelkästään viranomaisten puolesta, vaan muutenkin.

Jos rupeat väsäämään rajoitinta, niin en ota mitään vastuuta

Kauko-ohjain rajoittimelle

Kytkentäkaavio.

Huom! Johtojen värit pitää olla samat kuin alla olevassa tekstissä (unohda paketin ohje) ja kuvassa näet tarkemmin! (Harmaiden johtojen värit eri (ei tärkeitä).)

Linkki kaukosäädinsysteemiin [[3]] löytyy ihan motonetin myymälöistä!


  1. Laita punaisen johdon sulake vihreään johtoon (jos haluat suojaksen)
  2. Karsi johtoja niin että on vain 1 johto kaikkia värejä
  3. Yhdistä sininen runkoon/akun (-)
  4. Yhdistä punainen rajoittimen mustaan johtoon/ (-) puoleen
  5. Yhdistä vihreä akun (+) / virtalukon johtoihin (riippuu kummin haluaa)
  6. Yhdistä musta akun (-) / mopon runkoon


Johtojen värit ja tarkoitus:

  • Sininen = releen toinen "on/off" puoli
  • Punainen = releen toinen "on/off" puoli
  • Vihreä = (+) virta koko systeemille
  • Musta = maa eli akun (-)
  • Valkoinen = menee releestä toiseen boxiin (älä välitä)
  • Harmaa = menee releestä toiseen boxiin (älä välitä)
  • Ohut harmaa = antenni (sijoita jonnekkin mopoon)


Sinisen ja punaisen paikat voi vaihtaa (ei väliä) = Sininen rajottimee ja punanen maahan ja toisin päin


Kun painat "on" nappia pitäisi kuulua naksaus, jolloin rele yhdistää sinisen ja punaisen johdon => rajotin päällä. ja kun "off" kuuluu taas naksahdus jolloin rajoitin on pois päältä.


Kun testailin omaani rajoitin pois asennossa virtaa kuluu noin 4mA, eli ei kuluta virtaa juuri ollenkaan ja rajoitin päällä noin 100mA, kun muistaa sammuttaa rajoittimen aina kun ei käytä, ei kulutusta huomaa ollenkaan. Voit myös yhdistää vihreän (+) virtalukon johtoihin, joten kun avaimesta kääntää, niin laite saa silloin vasta virtaa, eli se ei kuluta akkua muulloin kun avain käännetynä. Toiminta säde on noin 10 metriä, mutta releestä kuuluu aika kova naksunta kun rajoitinta kytkee päälle ja pois joten siihen voi vaihtaa pienemmän releen, tuo rele hän oli tarkoitettu maksimissaan 40 ampeerin virralle. Uskoisin myös että virran kulutuskin pienenee silloin, ainakin kun rele on päällä

Sen verran vielä että en tiedä onko kaikissa näissä sama taajuus, eli käykö kaikki kauko-säätimet esim mopooni ja silleen. Aion testata jossain vaiheessa kun ostan toiseen mopooni tai kaverini ostaa, jos jollain tietoa tästä saa kertoa :)



Suuren osan tekstistä kirjoitti alunperin eki1, perustuen omiin, foorumin ja mopojen tekniikka-infon tietoihin. Tarkempaa tietoa potentiometristä ja sen asennuksesta lisännyt Darkness, kiitokset jkoljolle. Artikkelin uudellenkirjoitti thounimakarooni mm. selkeyttämisen vuoksi. Kauko-ohjain tekstin kirjoitti makiliini.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista