Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mitä ovat kuristukset?

Moottoripyörätehtaat tuottavat suorituskykyisiä ja tehokkaita moottoripyöriä maailmanmarkkinoille. Kuristimiksi kutsutaan moottoritehoiltaan pienennettyjen moottoripyörien tehonrajoittimia. Euroopan Unionissa noudatetaan vuodesta 1995 direktiiviä, jonka mukaan alle 125 cc kevytmoottoripyörää, jonka tehot ylittävät 11 kW ( 15 hv ) ei saa ajaa uudella A-1 ajokortilla. Jotta näiden yli 11 kW tehoisten kevytmoottoripyörämallien ajaminen olisi kuitenkin mahdollista ko. A-1 ajokortin omaaville henkilöille, niiden tehoja on jälkeenpäin pienennetty erilaisilla tavoilla. Kuristimien poisto ei siis ole koneen viritystä, vaan alkuperäisten tehojen palauttamista. Täten koneen käyttöikäkään ei lyhene, vaan säilyy aivan normaalina, toimien kuten sen valmistanut tehdas on alunpitäen tarkoittanutkin. Kuristusten poisto ei myöskään ole laitonta, vaan vaatii ainoastaan muutoskatsastuksen ja asianomaiseen teholuokkaan oikeuttavan ajokortin omaamisen kuljettajalta. Jos pyörässä on Takuuaikaa jäljellä, kannattaa ottaa selvää maahantuojan kannasta kuristusten poistoon, koneenhan pitää kestää täydet tehotkin takuuvarmasti, mutta tässä saattaa maahantuoja nähdä oivan tilaisuuden kiertää vastuunsa. Takuun umpeuduttua näitä huolia ei enää ole.


Missä ovat kuristukset?

Ensimmäinen tarkistettava kohta on - REKISTERIOTE. Siellä on kohdassa - Huomautuksia tai erikoisehtoja mainittu : Moottorin tehon edellytyksenä on, että... Periaatteessa siellä pitäisi olla merkittynä ko. pyörässä käytetty tehonrajoitustapa. ( muutoinhan sitä ei voisi mahd. katsastuksessa tarkistaakaan ) Löytyneitä tehonrajoitustapoja esitellään alla olevassa luettelossa.


Tehonrajoittimien poiston jälkeen

Tehonrajoittimien poiston jälkeen on hyvin tärkeää säätää kaasutin oikeisiin arvoihin. Jos on pienintäkään syytä epäillä, että kaasuttimen suuttimia on vaihdettu rajoittimien asennuksen yhteydessä tai jälkeenpäin, on kaasutin purettava ja suuttimien oikeasta koosta varmistuttava. Parhaiten tämä käy huollattamalla pyörä ko. merkin huollossa. Joidenkin mallien pakoputkistosta on kuristukset niin vaikeasti poistettavissa, että saattaa olla mielekkäämpää hankkia ns. tehopakoputki. Se saattaa olla jopa puolta halvempikin kuin alkuperäinen kuristamaton malli. Tällöin on huomattava, että pääsuutinta on suurennettava vähintään 10 # moottorivaurion välttämiseksi. Jos haluat itse varmistua oikeista säädöistä käytä huolto / korjauskäsikirjaa tai muita luotettavia ohjeita. ( Ãlä luota suusanalliseen tietoon, vaan etsi jostain painettua tietoa. Yleensä sellaisen tekijä on tuntenut jonkinlaista vastuuta hengentuotteestaan. Lisäksi on sellaisesta hyvä varmistaa asiat myöhemminkin)

Tämän tekstin kirjoitti foorumille alunperin Enduro Pappa.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista