Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ajaminen etupyörä ylösnostettuna eli keuliminen (engl. wheelie).

Opetusvideo tulossa Koko homman idea on saada pyörä tasapainoon takarenkaalleen niin, että on varaa vielä hieman nostaa etupyörää ylöspäin, mutta ei paljoa ;) Varsinainen tasapainottelu takarenkaalla on kuitenkin hieman edistyneempien rasseliperseiden hommaa, joten nyt keskitymme vain saamaan etupyörä jollain tavalla hieman irti maasta. Mainitsinko jo, että tämä kannattaa tehdä asfaltilla?

Tapa 1

Jos moottoripyörässä on riittävästi tehoa, onnistuu etupyörän ylösnostaminen vauhdista pelkästään kaasua vääntämällä. Mitä kevyempi ja tehokkaampi pyörä on, sitä helpompi sillä on keulia tai tappaa itsensä.

Varotoimenpiteenä kannattaa pitää oikea jarrujalka visusti jarrupolkimella ja olla valmiina polkaisemaan sitä heti, kun tuntuu, että keula nousee liian ylös. Kiihdytä ensimmäisellä vaihteella vauhdiksi ainakin 50 km/h ja väännä kaasukahvaa sen verran reippaasti, että saat etupyörän hieman(5cm) nousemaan asfaltin pinnasta. Tätä voit toistaa muutaman kerran ja kun alkaa tuntua, että homma sujuu, pikkuhiljaa nostaa etupyörää aina ylemmäksi ja ylemmäksi ja koittaa samaa hommaa kovemmasta vauhdista.

Tapa 2

Jos pyörän tehot ei riitä ensimmäiseen tapaan, ei hätää. Kiihdytä ensimmäisellä vaihteella vauhdiksi sen verran, että kierrokset nousevat kunnolla ja kone alkaa ulvoa. Päästä nopeasti kaasu ja moottoripyörä moottorijarrutukseen ja väännä saman tien kaasu aivan pohjaan. Tässä kannattaa varoa ettei etupyörä nouse liian ylös. Jos ei ensimmäisellä yrittämällä onnistu, kannattaa koittaa muuttaa nopeuttaan ja moottorin kierroslukemaa.


On olemassa vielä kolmaskin tapa, mutta sitä en suosittele kenellekkään, koska se näyttää ja kuulostaa hölmältä ja sillä saa kytkimen, moottorin ja itsensä helposti rikki. Siirrä vauhdissa painopiste pyörän takaosaan liuttamalla hanuri melkein apukuskin paikalle. Nosta kierrokset kytkin pohjassa niin korkealle kuin kehtaat ja päästä kytkin. Olet nyt perseelläsi maassa, pyörä on romuna ja olet päättänyt kokeilla tapaa yksi tai kaksi.

Sitten kun nämä kaksi tapaa onnistuvat, voit koittaa keulia seisaaltaan tai ohjaustangolla istuen ;)