Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jutussa on lainattu osia Tomi.E:n ja kuplan kirjoittamasta infosta.

Ajan kuluessa kaksitahtisen moottorin pakoputkeen kertyy karstaa, joka näkyy käytännössä kadonneina tehoina ja tukkoisuutena. Pahimmassa tapauksessa pakoputki on karstoittunut kokonaan tukkoon, jolloin mopo ei tietenkään toimi ollenkaan. Tapoja karstanpoistoon on monia, alla on muutamia toimivaksi todettuja tekniikoita.

Harjaamalla

Varsinkin herkkien ohuiden tehoputkien kanssa kannattaa tehdä puhdistus harjaamalla, koska rajummat menetelmät voivat rikkoa putken. Harjaus tapahtuu ottamalla putken sisälle sopiva harja ja liikuttamalla sitä putken sisällä. Koeputkiharja käy hyvin. Harjan voi myös mahdollisuuksien salliessa kiinnittää porakoneeseen. Myös rautalanka käy hätätapauksessa putken aukaisuun.

Tohottamalla

Tohottamisessa on sama idea kuin nuotiossa polttamisessa ja kuumailmapuhaltimessa: tohottelet putkea kaasupolttimella tasaisesti joka puolelta hehkuvan kuumaksi, jonka jälkeen kopistelet putkesta viimeisetkin karstat pois.

Kuumailmapuhaltimella

Useimmista kotitalouksista löytyy nykyään kuumailmapuhallin. Jos se on riittävän tehokas (hiustenkuivaajalla ei kannata yrittää), niin sillä voi polttaa karstat putkesta samaan tapaan kuin tohottamalla. kyl

Nuotiossa

Tee mahdollisimman kuuma pinta-alaltaan tarpeeksi suuri nuotio, johon laitat putken. Anna putken olla noin tunnin verran nuotiossa. Muista tarkistaa, ettei putkessa ole mitään lämpörautoja kiinni, sillä niiden ulkonäkö kärsii. Myös alumiiniset äänenvaimentimet kannattaa irroittaa ennen putken laittoa nuotioon.

Putken jäähdyttyä teet saman kuin tohotuksen jälkeen, eli koputtelet putkesta loputkin karstat irti.

Kemikaaleilla

Karstat voi poistaa myös erilaisilla kemikaaleilla. Natriumhydroksidiliuos on toimivaa tähän operaatioon. Muista kemikaaliturvallisuus, natriumhydroksidi on pahasta iholla tai silmissä.

NATRIUMHYDROKSIDIN JA ALUMIININ REAKTIO AIHEUTTAA ALUMIINIPUTKEN TUHOUTUMISEN. Testaa magneetilla putkesi materiaali jos olet epävarma, magneetti ei tartu alumiiniin.

Eli kaupasta ostat viemärinavaustabletteja tai "putkireiskaa". Tuki putken toinen pää, täytä putki liuoksella ja seuraavana päivänä karstojen pitäisi olla liuenneet.

Porakoneella

Etsi jostakin pitkähkö vaijeri ja laita se porakoneeseen kiinni. Sitten laitat sen vaijerin putken sisään ja rupeat pyörittelemään sitä siellä. (Älä pyöritä liian lujaa, ettei putken sisusta ole aivan pilalla.) Putkea kääntelemällä ja ravistamalla karstojen pitäisi tulla ulos.

Kromiputken puhdistus

Ensin tukit pakoputken toisen pään, lasket putkeen bensiiniä ja tukit toisen pään. Seuraavaksi ravistelet putkea, jotta karstat irtoaisi ja kaadat bensiinit sopivaan keräysastiaan. Toista homma muutamaan kertaan. Bensalla läträämisen jälkeen voit tohottaa putkea, varovasti, jottei kromipinta kärsisi. Putki syöksee päistään melkomoiset liekit, joten niitä kannattaa varoa. Annat putken jäähtyä ja kiillotat sen esimerkiksi Autosolin Metal Polishilla.

Putken maalaus

Kun putkesta on otettu karstat pois kolmen ensimmäisen menetelmän mukaan, on putken maalipinta mitä luultavimmin kärsinyt. Tämän vuoksi on järkevää maalata putki uudestaan.

Putki kannattaa maalata vähintään 600 astetta kestävällä kuumakestomaalilla. Kuumakestomaaleja saa ainakin rautakaupoista sekä autotarvikeliikkeistä.

Putkesta voi karstojen polttamisen jälkeen hioa vanhaa maalipintaa pois vaikkapa teräsharjalla, mutta se ei ole välttämätöntä. Putki kannattaa kuitenkin puhdistaa esimerkiksi asetonilla ennen maalausta.

Putki maalataan "normaalisti", jonka jälkeen putkea ei tarvitse kuumentaa, koska maali tarttuu ilman kuumennustakin.

Huomioitavaa

Muista käyttää suojavaatetusta, erityisesti suojahanskat ja -lasit ovat tarpeellisia. Jos putki on varustettu katalysaattorilla, saattaa katalysaattori rikkoutua polttamisen aikana, joten kehotan varovaisuuteen kattiputkien kanssa! Muista kuitenkin, että katalysaattorin hajoaminen ei tarkoita sitä, että palaset alkavat tippua. Hajoamista ei mitenkään huomaa.

Äänenvaimennin kannattaa ottaa irti kuumennuksen ajaksi, koska villat eivät kestä liikaa kuumenemista. Kammiovaimentimissa tätä ei tarvitse ottaa huomioon.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista