Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hopea Knight
Punainen Knight

Jincheng Knight JC50-Q8 (kiinaksi 金城小游侠 JC50-Q8 [Jīnchéng xiǎo yóuxiá JC50-Q8] eli Kultaisen kaupungin lyhyen matkan sankari JC50-Q8) on yksi kolmesta Suomessa myydyistä moottoripyörätyylisistä custom-mopoista, muiden ollessa Regal Raptor DD-50 ja Kinroad Prince. Moottoripyörämäisyyttä tuovat kookas olemus, levyjarru edessä, 4-vaihteinen vaihdelaatikko käsikytkimellä, louhea custom-tyylinen satula jne. Mopo on täysi kopio 50-kuutioisesta Honda MG50 Magna -moposta; ainoat erot ovat logot ja tarrat.

Mallia tuotiin Suomeen myös 100-kuutioisena kevytmoottoripyöräversiona (Jincheng Knight JC100-7) 2000-luvun alkupuolella, ja ainoat erot kyseiseen malliin ovat kaasuttimen koko ja sylinterin tilavuus.

Ensituntuma

Heti kun kyseisen mopon sain pihaan, pakkohan se oli käyntiin laittaa. Eipä mennyt kauakaan, kun mopo hörähti käyntiin. Ihmetys oli suuri; miten 50-kuutioisessa mopossa voi olla noin komeat äänet? Tämän lisäksi myös suuri ja jämäkkä olemus aiheutti ihmetyksen aihetta. Pyörä ei ollutkaan yhtään muovisen ja heppoisen tuntuinen, kuten luulin ennakkoluulojen perusteella. Tämäkin oli positiivinen yllätys.

Ajo-ominaisuudet

Ajo-ominaisuudet pyörässä ovat suhteellisen hyvät; mopo on erittäin vakaa ja helppo ajaa. Jarrut (edessä levy ja takana rumpu) ovat erittäin toimivat ja pysäyttävät mopon nopeasti, mikäli sitä tarvitaan.

Kulkupuoli

Nyt tullaankin Jinkun heikoimpaan lenkkiin eli kulkupuoleen. Mopo on vakiona äärimmäisen laiska ja sillä ajaminen on suorastaan vaarallista kaupungissa. Mopo kiihtyy erittäin hitaasti 55 km/h:n mittarinopeuteen, ja sekin putoaa lähes puoleen isoissa ylämäissä.

Polttoainetankki ja -kulutus

Iso tankki (8 l) suhteutettuna pieneen kulutukseen takaa pitkän ajomäärän yhdellä tankkauksella. Monkeyn laadukas nelitahtimoottori kuluttaa vakiona normaalissa ajossa n. 2,0 - 2,5 l / 100 km (edellyttäen tietysti, että kone on kunnossa ja ja kaasarin säädöt suht. hyvässä jamassa). Ohjekirjan kertoma minimikulutus on 1,4 l / 100 km, mikä on todellisuudessa lähes mahdoton saavuttaa.

Käyttäjä Scorpizoid testasi omalla Knightillaan kulutusta ajamalla Turusta Uuteenkaupunkiin ja takaisin. Matka oli tasan 200 km ja löpöä oli mennyt 7,1 l, joten kulutus oli 3,5 l / 100 km.

Kuristusten poisto & viritys

Tässä näkyy ongelmista suurin: edessä oleva starttimoottori, mutta se on helppo poistaa. Muista laittaa maajohto kiinni, jos poistat.

Kuristuksia löytyy vain imukaulasta. Kuristuksen voi poistaa poraamalla sen pois 14mm (muistaakseni, kannattaa vielä varmistaa foorumilta) poranterällä. Tämä auttaa jo mopon kulkupuoleen, ja mopo kulkee vakioväleillä sen 65 - 70 km/h mittariin. Tehokin kasvaa jonkinverran, muttei tarpeeksi. Ongelmana on yhäkin ylämäkiin hyytyminen, muttei enää niin vahvasti kuin kurillisena.

Pikkuvirityksenä kuristusten poiston jälkeen voi laittaa paremman ilmansuodattimen isomman suuttimen kera. Hyviä putsareita ovat mm. Pipercross ja UNI-filter. Älä harkitsekaan Power Filtteriä, sillä sen suodatusteho on matala tiheän metalliverkon takia. Tämän takia saanutkin lisänimen "oravafiltteri", koska suodattaa vain oravaa isommat tavarat. Sopivaa suuttimen kokoa kannattaa tiedustella foorumilta Jincheng-aiheesta.

Seuraava viritysaste alkaakin olla sitten sylinterin ja kaasarin vaihto isommaksi, mutta tämä on kaasarin osalta todella ongelmallinen, joten startti tarvii poistaa.

Jinkkuun käy Monkeyn uuden mallin pyttysarjat (86->). Sen kanssa suositellaan isompaa kaasaria (noin. 18-22mm) + vanhan mallin kansi (<-86) + avarrukset ja imukaula. Seuraava ongelma on starttimottori. Itse olen sen ottanut pois ja tehnyt pleksistä suojan: näin mahtuu isommat kaasarit isommilla imukauloilla. Pakoputkea ei kanannata välttämättä vaihtaa, koska se ei juurikaan kurista.
Knightin mäntä, uudempi


Uutta moottoria ei kannata edes harkita, sillä tässä moottorissa on erikoista pidempi ratasakseli ja lyhyempi vaihdeakseli. Jos et ota niitä vakiokoneesta, et saa vaihdettua konetta.

Ainut kone, joka menee suoraan, on Skyteam SM/TR 50/125cc -moottori. Niitä pitäisi olla Motorpowerilla.

Varaosat

Suomessa varaosia myy yksinomaan Moposport Vantaalla, joka on mopon maahantuoja. Unkarin Budapestin pohjoispuolelta Szentendrestä löytyy Qianjiang-Keeway (Európa) Zrt. -niminen liike, joka myy alkuperäisiä varaosia n. kolmasosalla Moposportin hinnoista (esim. etuiskari 150 € Moposportilla, tuolla 50 €), mutta huonona puolena on, että he eivät lähetä muualle kuin Unkariin.

Honda MG50 Magnan osien pitäisi sopia täydellisesti tähän, mutta ne ovat kalliimpia kuin Knightin osat Suomessa. Magnaan myy osia cmsnl.com, ja he postittavat Suomeen.

Suoraventtiilinen sisäkumi Knightin takarenkaassa – ei hyvä

Takarenkaan sisärengasta on hankala löytää näinä päivinä, mutta 4.00-14"-kokoon käy hieman pienempi offroad-sisärengas 90/100-14" (3.60/4.10-14"). Motonetissä myydään kyseistä kokoa, jossa on tosin suora venttiili kulmaventtiilin sijasta. Jos tällaisen asennuttaa, käy niin kuin kuvassa, eikä renkaaseen saa ilmaa ilman renkaan ja kromisten rengaslautasten irrotusta (tai rälläköimällä sopivan kolon rengaslautaseen ja asentamalla kulmaventtiiliadapterin). On siis parempi etsiä kulmaventtiilinen sisäkumi.

Yhteenveto

Knight on kelpo mopo ihmisten ennakkoluuloista huolimatta. Suurin miinus löytyy mopon kulkupuolesta vakiona, mutta viritettynä sekin miinus korjaantuu. Jos kuitenkin haluat pitää mopon vakiona, ei tätä mopoa voi sinulle suositella, sillä ajaminen virittämättömällä Knightilla on yhtä helvettiä.

Tekniset Tiedot

YLEISTÄ
Luokka L1 (mopo)
Melu ohiajossa 68 dB
Teho/omamassasuhde 0,009 kW/kg
Värivaihtoehdot Hopea, punainen, musta
Hinta 2400 € uutena (v. 2002)
EY-tyyppihyväksyntänumero e9*92/61*0025*00
MITAT JA PAINOT
Kokonaispituus 195 cm
Leveys 78 cm
Korkeus 99 cm
Akseliväli 133 cm
Istuinkorkeus 68 cm
Omamassa kuivana 99 kg
Tekninen suurin sallittu kokonaismassa 265 kg (mopo + 166 kg)
Tekninen sallittu akselimassa Etu: 75 kg
Taka: 190 kg
Tieliikenteessä suurin sallittu kokonaismassa 265 kg (mopo + 166 kg)
MOOTTORI
Tyyppi 1-sylinterinen ketjujakoinen 4-tahtimoottori
Poraus x isku 39,0 mm x 41,4 mm
Iskutilavuus 49,5 cm³
Puristussuhde 9,5:1
Suurin teho 2,2 kW @ 7500 rpm (TraFin rekistereissä 1,4 kW @ 6500 rpm)
Suurin vääntö 2,8 Nm @ 4000 rpm
Kulutus (pienin) 1,4 l / 100 km
Käynnistys Sähkö ja poljin
Kaasutin Keihin-luistikaasutin
Ilmansuodatin Pestävä vaahtomuovielementti
Voitelu Paine- ja roiskevoitelu
Jäähdytys Ilma
VOIMANSIIRTO
Välityssuhteet 1-vaihde 13,28:1
2-vaihde 6,99:1
3-vaihde 4,83:1
4-vaihde 3,69:1
RUNKO
Renkaat Etu: 3,00-16", paine 156 kPa (1,6 kg/cm²)
Taka: 4,00-14", paine 196 kPa (2,0 kg/cm²)
Jousitus Etu: nestevaimennettu teleskooppihaarukka kierrejousin
Taka: keinuhaarukka kierrejousin
Jarrut Etu: nestetoiminen levyjarru
Taka: mekaaninen rumpujarru
Etuhaarukan säde 30 astetta
Kääntösäde 2,11 metriä
SÄHKÖJÄRJESTELMÄ
Sytytysjärjestelmä Kärjetön CDI
Akku 12 V, 5 Ah
Sytytystulppa NGK CR6HSA, kärkiväli 0,6-0,7 mm
Sulake 15 A, lasiputkityyppiä
POLTTIMOT
Ajovalo 12 V, 35/35 W, BA20D-kanta
Takavalo 12 V, 21/5 W, BAY15D-kanta
Vilkku 12 V, 10 W, BA15S-kanta
Vapaavalo 12 V, 3 W
Mittarivalo 12 V, 3 W
Äänimerkki 12 V, 1,5 A, 95 dB(A)
TILAVUUDET
Polttoainetankki 8 litraa, josta varalla 1,6 litraa
Öljytilavuus 1,0 litraa

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista