Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

GSF dyno on moottoripyörien ja ajoneuvojen tehokäyrien selvittämiseen kehitetty softa. Se laskee annetuista arvoista ja äänitteen muodossa annetusta sytytys/nopeus käyrästä samat asiat kuin kaupalliset dynometritkin.

Sivusto josta löydät latauslinkin ja englanninkieliset käyttöohjeet.: http://atom007.heimat.eu/tmt/gsf_dyno.html


GSF dynon käyttö

Kun softa on ladattu voit kokeilla sitä jo vaikka mittausten kohdetta ei olisi käynnistettykkään. Ylhäällä vasemmalla on nappi jossa näkyy kolme pistettä. Se avaa tiedostoselaimen, ja heti ensimmäisenä pitäisi näkyvillä olla .Waw tiedosto nimeltään TEST. Valitse se ja paina "Calculate graphs" nappia. Paina nextillä raidanmuokkaustyökalujen ohi ja saat eteesi kehittäjän Vespan tehokäyrät.

Äänitteen ottaminen

Kuva #1 Äänitteen ottaminen tulpanjohdosta. Signaalin ottaa kännykän hadsfree laitteesta otettu piuha.

Äänitteen voi ottaa joko sytytksestä tai nopeudesta. Variaattorivetoista vehjettä käytettäessä tarvitaan molemmat.

Sytytystä(koneen lyöntejä) voi äänittää joko ihan vain moottorin ääntä nauhoittamalla, mutta tarkempiin tuloksiin päästään kytkemällä mikrofoniliitännästä johto ajoneuvon sytytysjärjestelmään. Kehittäjän sivuilta löydät ohjeet singaalin ottamiseen käämiltä, mutta yksinkertaisempaa on kieputtaa johto muutaman kerran tulpanjohdon ympärille.

Nopeuden nauhoittamiseen tarvitaan digitaalisen nopeusmittarin anturi. Samanlainen kuin polkupyörän nopeusmittareissa. Mikrofonin maapiuha kytketään tällöin toisesta navasta toiseen johtoon ja maapiuha toiseen johtoon. Kehittäjän sivuilta löytää tähänkin kuvalliset ohjeet.

Jos käytössä on variaattorivetoinen laite kuten moposkootteri, nauhoitetaan kaksikanavaisella äänityslaitteella sytytystä ja nopeutta eri kanavilla. Tähän tarvitaan laite kunnollisella mikrofoniliitännällä(esim. tietokone), mutta valmistus on helppoa ihan elektroniikkaliikkeistä saatavista aux-piuhoista tai halvoista nappikuulokkeista.

Kun raita saadaan nauhoitettua on aika siirtyä vetämään vetoja.

Ensiksi etsitään noin sadan metrin tasainen ja rauhallinen suora. Moottori on syytä lämmittää huolellisesti. Sitten kiihdytetään täyskaasulla koko kierroskaala läpi jollain määrätyllä vaihteella. Vaihteita on syytä kokeilla useampia. Niin voidaan myöhemmin päätellä ohjelmaan annettujen vastusarvojen oikeellisuutta.


Ääniraidan muuttaminen tehokäyräksi

Asetukset

Kuva #2 Ohjelman aloitusnäkymä

1. Äänitiedosto. Etsi tähän "..." napilla käyriksi muutettava ääniraita

2. Raidan muokkaus. Jos ääniraitaa ei ole ennen käytetty ohjelmassa eikä sitä ole tallennettu muokattuna, on tämä tarpeellinen.

3. Lisää tiedostonnimen käyrän kommentiksi.

4. Äänityksen muoto. Jos äänitys tulee koneen iskuista, käyetään molemmissa kanavissa "Dynamo/micro" valintaa. Nopeutta seuratessa valitaan "wheel sensor". Jos molemmat, niin valitaan molemmille kanaville omansa.

5. Kokonaismassa. Ajoneuvo+kuski+nesteet.

6. Ilmanvastuskerroin. Ajoneuvosta riippuen 0.3-1. 0.3 vastaa aerodynaamista urheiluautoa ja 1 seinää.

7. Otsapinta-ala. Pinta-ala edestäpäin katsottuna.

8. Vierintävastus. Kumin karkeudesta riippuen 0.01-0.03

9. Välitykset. Kuinka monta kertaa kampura pyörähtää kun rengas pyörähtää kerran. Napista saat auki arkiston, jonne voit tallentaa välityksiä mm. eri vaihteilla.

10. Renkaan kehämitta. Napista saat auki laskurin.

11. Tällä saat säädeltyä käyrän tasaisuutta. Jos käyräksi muodostuu pyöreä kumpu on arvoa syytä pienentää, ja jos käyrässä on jyrkkiä heittelyitä tulee arvoa nostaa. Pitkälti riippuvainen käytetyistä välityksistä ja äänitteen laadusta.

12. Montako pulssia saadaan moottorin yhden kierroksen aikana?

13. Montako sensoria pyörässä on? Normaalisti yksi.

14. Siirry laskemaan käyrää.

15. Valitse piirrettävän käyrän väri. Voi muuttaa myöhemminkin.

16. Katkaisee käyrän huippunopeuden jälkeen. Useimmiten tarpeellinen.

17. Tyhjentää ohjelman sisäisen muistin mm. äänitteen uudempaa muokkausta varten.

18. Käyrän kommentti

19. Käyrästön yläpuolella näkyvä kommentti

20. Käyrästössä näkyvät arvot. Yleensä x akselilla rpm ja y akselilla teho ja vääntö.

21. Ilmanlämpötila

22. Ilmapaine

23. Kierroskaista. Tarkaan säädettynä helpottaa äänitteen muokkaamista.

24. Lisää parametrit käyrän kommenttiin.

25. Lataa aikaisemmin tallennetut arvot

26. Tallenna nykyiset arvot. Ohjelma avaa arvot oletuksen kun tiedostonimi on gsf_dyno_start.cfg

Ääniraidan muokkaaminen

Kun asetukset on saatu aseteltua, ääniraita on äänitetty, ruksi kohdassa "Edit WAW file by hand" ruksattu ja "Calculate graphs" painiketta painettu, ohjelma avaa äänitiedoston muokkaustyökalun uuteen ikkunaan.

Kuva #3 Ääniraidan leikkaaminen

Aloitetaan rajaamisesta. Kuvassa on otettu kaksi raitaa yhdellä äänityksellä. Rajataan jälkimmäinen suorakaiteella, joka vedetään hiirellä raahaamalla. Ohjelma zoomaa suorakaiteeseen. Takaisin pääsee oikealla hiiren napautuksella. Next namiskalla seuraavan vaiheeseen

Kuva #4 Häiriöiden poisto ääniraidasta

Seuraavaksi on vuorossa häiriöiden poisto. Jos käytit mikrofonia äänitykseen, on häiriöitä todennäköisesti enemmän. Vedä hiirellä sinistä kunnes musta viiva seuraa haluttua linjaa ilman hyppyjä.

Tässä vaiheessa saatat haluta tallentaa muutokset äänitiedostoon. Voit joko tallentaa nykyisen päälle "save" napista tai tallentaa uuden tiedoston selaamalla "..." napista.

"Done" namiskalla pääset katsomaan käyrääsi.

Kuva #5 Tehokäyrä

Valmis käyrä.

Viellä voit ottaa useamman raidan mukaan ja ottaa niistä keskiarvon "mean" napilla. Vasemmalla voi muokata käyrien värejä, näkyvyyttä ja kommentteja.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista