Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

E-hyväksytyt tehoputket

Suurimmalta osalta tehoputkien tekijöiltä on tullut nyt parin vuoden aikana hyväksytyt mallit (EC-24/-). Hyväksytyt "tehoputket" ovat kuristettuja, muuten normaaleita tehoputkia, joilla voi ajaa normaalisti tieliikenteessä, ilman että täytyisi pelätä poliisien testausta. Tehoihin se vaikuttaa kiihtyvyydeltään, mutta vauhtia se ei lisää, eikä missään nimessä saakaan lisätä. Parempi se kuitenkin todennäköisesti on kuin vakioputki. Kuristuksena yleisesti alkukäyrän suulla helposti irroitettava holkki/suppilo, joka on kiinni parilla hitsipisteellä. Putken paisarissa on laatta/kaiverrus, joka todistaa putken olevan hyväksyttyä mallia, useimmissa putkissa sen näkee jo kauas onko se hyväksytty vai ei. Esim. Turbokitissä on äänenvaimentimen loppupilli pidennetty todella pitkäksi ja tehty vielä käyrä eteen päin. Ja Tecnigas E-Noxissa taas äänenvaimennin on musta hyväksytyissä malleissa.

Yleisesti tilauksen mukana tulee "todistelappu" poliisia varten, että tämä on todellakin EC-hyväksytty putki ja soveltuu tieliikenteeseen.

Joka tapauksessa Suomen laki yksiselitteisesti kieltää mopon moottorin osan (myös pakoputken) vaihdon muuhun kuin alkuperäiseen, eli täten E-hyväksytyt putket ovat kuristettuinakin laittomia ja niiden myynti laillisena on harhaanjohtavaa. (miksi, tähän perusteluja...?) Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä Suomen täytyy yhdenmukaistaa säännöksiään mm. mopoissa ja skopottereissa sallimalla E-hyväksytyt pakoputket.

Ja taas omalla vastuulla seuraava teksti: Hyväksyttyjen putkien kuristus on helposti pois otettavissa, kun sen irroittaa, tulee siitä näin normaali laiton tehoputki, joista poliisit yleensä välittävät aika paljonkin.