Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Derbi GPR 125 Racing

Derbi GPR 125 Racing

Derbi GPR 125 Racing on urheilullinen sporttikevari, joka on ollut markkinoilla vuodesta 2005 lähtien. Ajoasento on sporttinen ja pyörää vauhdittaa Yamahan luotettava 2-tahtinen moottori. (Paitsi nykyään valmistettavissa Derbin oma 4-tahtinen) Pyörässä putki on vedetty kisaisesti penkin alta ja agressiivinen sekä kulmikas muotoilu lisättynä upeilla yksityiskohdilla, kuten peilivilkuilla, on hienointa mitä piikkiluokassa on nähty.

Derbi GPR 125 Nude

Pyörä poikkeaa Racing -sisarestaan pystymmällä ajoasennolla ja sen lisäksi katteet on riisuttu pois. Nude on todellinen rähinäpyörä. Tekniikaltaan pyörät ovat täysin samanlaiset. Kiihtyvyydessä ei ole eroja, mutta kattamaton Nude jää huippunopeudessa Racingille.

Tekniikka

Kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, Derbin sydämenä sykkii Yamahan 2-T moottori, joka on japanilaiseen tapaan luotettava, mutta vaatimattoman tehoinen. Kaasuttimena toimii Mikuni TM-28. Vakion ja täysitehoisen GPR:n kulutuksella ei ole suuria eroja ja yhdistelmäajossa kulutus on normaalin 2-tahdin 5-7 litraa, ajotyylistä riippuen.

GPR:ssä on Benellin valmistama metallinen runko, takahaarukka on alumiinia. Etupumput ovat vuoden 2005 malleissa Sebacin valmistamat, kun taas -06 ja -07 mallit nytkähtelevät Marzocchien tahtiin. Derbin eturengas on 110/70-17 leveä ja takarengas 140/70-17 leveä ja merkkinä Pirellin Sport Demon. Renkaissa on tyylikkäät Crimecan valmistamat Y-puolaiset vanteet, jotka löytyvät myös uusista Aprilia RS 125 pyöristä. Edessä on 2-mäntäiset radiaalijarrut, jotka olivat ensimmäiset piikkiluokassa. Jarruissa on hyvä tuntuma ja pyörä pysähtyy nopeasti.

Pyörän mittaristo on nykytyylin mukainen; yhdistettynä analogista ja digitaalista mittaristoa. Derbin digitaalinen nopeusmittari on todella tarkka, 100 km/h mittarinopeudessa todellinen nopeus on noin 98km/h.

Derbin takanaistujan tilat ovat niukat; kiinnipitokahvoja ei ole, istuin on kapea, kova ja korkealla. Kyllä siellä kohtuullisia matkoja istuu, mutta Suomea ei lähdetä kiertämään.

Kuristukset, viritys

Derbi GPR:n teho on vakiona 11kW kun taas täysitehoisena reilusti vajaa 20kW, ero on siis iso. Suurin teho saadan laittamalla 15A- tai 10A-sulake penkin alla olevaan sulakelaatikkoon. Sulake kytkee Y.P.V.S.:n (Yamaha Power Valve System) eli pakoaukonsäätimen toimintaan. Y.P.V.S. ei ole aina säädetty oikein, joten se on varmuuden vuoksi hyvä säätää:

1. Irroita pakoputki, katso pakoaukkoon ja laita virrat päälle; näet kuinka Y.P.V.S. -säädin liikkuu. Kun Y.P.V.S. on täysin auki, pakoaukon kansi ja säädin ovat samassa tasossa. Jos näin, niin kaikki on oikein ja eikun pyörä kasaan! Jos ei, niin:

2. Avaa Y.P.V.S. -koppa ja vaijereiden lukitusmutterit. Löysää vaijerit säätimistä ja katso, että kiekon "hahlo" on reiän kohdalla. Kiristä vaijerit kevyesti, jotta servo ei vahingoittuisi. Sitten virrat uudestaan päälle ja katso onko tapahtunut muutosta. Jos ei, niin:

3. Toista aikaisempi ja vaihda asetuksia kunnes kynnystä ei ole. Sitten vaijerit sopivalle, lukitusmutterit kiinni ja Y.P.V.S. -kopan kansi paikalleen ja pyörä kasaan.


GPR:n ilmansaantia on kuristettu ilmanpuhdistajan kuristusholkilla, joka sijaitsee puhdistajan ilmanottoaukossa (ei välttämätön poistaa). Monesti voi käydä niinkin että pyörä saa liikaa ilmaa jos kuristusholkin ottaa irti eli toimii parhaiten ilmaruuvi täysin kiinni ja nopeasti kaasua annettaessa meinaa tukehtua. Jos ilmanpuhdistajan kuristusholkki on otettu pois, suutin on syytä vaihtaa isompaan, sopiva koko löytyy varmaan 250-280 väliltä. GPR:n vakio pääsuutin on A1 -tehoisena 210 ja tehtaan ilmoittama koko täysitehoiselle 240.


Tulppa on myös syytä vaihtaa kylmempään, eli 9-arvoiseen tulppaan.

Putkesta löytyy melko iso katalysaattori, joka on keskellä paisuntakammiota. Jos et halua laittaa rahojasi tehoputken ostoon, katalysaattorin poistoa suositellaan. Jos puolestaan raha ei ole ongelma:

- Arrowin tehoputkia saa Suomesta osoitteesta http://www.npm.fi/ hintaan ~350€

- Giannellin tehoputkia voi ostaa Suomesta osoitteesta http://www.moposport.fi hintaan ~380€

- Jolly Moton tehoputkiakin saa nykyään Suomesta osoitteesta http://www.npm.fi/ hintaan ~400€

Pyörä kiihtyy tyhjällä vakioputkella ja tehoputkella selvästi paremmin, huippuihin ei juurikaan lisäystä. Yamahan moottori on suunniteltu 32mm kaasuttimelle, joten Mikunin 32mm kaasutin tuo myös lisäpotkua. Saatavilla on myös isompia sylintereitä, läppiä + muuta härpäkettä.

A1 vs. Täysitehoinen

A1 -tehoisena GPR on parhaiten kiihtyvä piikki. Kuristettuna huippunopeus jää 115-120 km/h luokkaan ja pyörä kiihtyy 0-100 km/h noin 11-13 sekuntissa (Tekniikan Maailman testissä 200 metrin matkalla A1 -tehoinen Derbi GPR Nude saavutti nopeuden 101 km/h 11,2 sekuntissa).

Täysitehoisena GPR kerää huippunopeutta 150-160 km/h mittarin mukaista nopeutta. 0-100 km/h kiihtyvyys on alle 10 sekuntin luokkaa (riippuu välityksistä yms.). Kiihtyvyyden suhteen GPR on varsin vaatimaton verrattuna muihin lähes saman luokan kaksitahtisiin. Täysitehoisena pyörän tehopiikki alkaa 7000rpm ->, meno on kiitettävää ja sitä kestää lähes tulkoon punarajalle asti (11 000 rpm). Täysitehoisella GPR:llä ohittaminen sadan kilometrin tuntivauhdista ei tee tiukkaa ja pyörää kiihtyy ripeästi ja vääntöä löytyy jo melko alhaisilta kierroksilta lähtien aina huippunopeuteen asti. Huomioikaa, että pyörä ei ole täysitehoinen pelkällä sulakkeen laitolla!

Täysitehoisen GPR Nuden huippunopeudeksi on mitattu Giannellin putkella GPS:n mukaan 139 km/h (mittarinopeus 145).

Kirjoittanut: are- ja tientuk3

Huolto- ym. juttuja

GPR:n voimanlähteenä toimii siis Yamaha DT:n kone, joten tekniikkapuolelle menevät detsin osat suoraan. Esimerkiksi mäntien hinta on n. 100-150€ välillä, joista ainakin satasen hintainen Prox on todettu hyvinkin toimivaksi vaihtoehdoksi.

Tekniikka on 2-tahtisten kestävimmästä päästä, alakerralla mennään kevyesti 30-40 tkm ilman remontteja. Männänvaihtoväliksi voidaan sanoa 10-15 tkm, ajotavasta riippuen. Öljyt on hyvä vaihtaa parin tonnin välein, ja putsari öljytä esimerkiksi pesujen yhteydessä.

Tyyppivikoja?

Kansi. DT:n kannessa on perustavanlaatuinen suunnitteluvirhe, eli pakoputken puoleinen kannenpultti on muita kauempana sylinteriputkesta. Tämä aiheuttaa kannen vääntymisen sekä kiristäessä että avatessa. Kansi kannattaakin suoristaa joka kerta avatessa lasilevyä ja 400-karkeuksista hiomapaperia vasten tasaisesti hioen. On myös lukuisia kertoja todettu, että tässä moottorissa kestää vain alkuperäinen kannentiiviste. Sen saa Yamaha-varaosien jälleenmyyjältä suolaiseen 38€ hintaan, mutta se on käytännössä pakollinen. Tarviketiivisteet räjähtävät yleensä 500-1000 km jälkeen asennuksesta. Suoralla kannella ja alkuperäisellä kannentiivisteellä ristiin kiristettynä kansi pitää kyllä varmasti. Kannentiivisteongelmista pääsee myös eroon jos koneistaa urat o-renkaille.

Tämän takia suosittelenkin sylinteriä avatessa jättämään kannen paikoilleen! Ottamalla tulpan ja jäähdytinletkun muovipalan irti kannesta, pytty kansineen mahtuu juuri ja juuri tulemaan välistä, kun mäntä on alakuolokohdassaan.


Putken laippa. DT-moottoreissa usein nähtyä on liiallisesti kiristetty pakoputken kiinnityslaippa, jolloin se vääntyy ja on erittäin vaikeaa saada takaisin paikalleen. Putken kiristys maltillisesti riittää.

Tekniset tiedot

GPR:n suomenkielinen käyttäjän ohjekirja on ladattavissa maahantuojan tukisivuilta, ja viisikielinen käyttöohjekirja (Espanja, Italia, Kataloni, Ranska, Saksa) on niin halutessa ladattavissa ilmaiseksi DERBI:n tukisivuilta.

Derbi GPR 125 Racing

Pituus (mm) 2024
Leveys (mm) 720
Korkeus (mm) 1 160
Akseliväli (mm) 1 355
Paino (kg) 130
Moottori Yamaha 1 syl, 2 tahti, nestejäähdytys
Kuutiotilavuus (cm³) 124,8
Puristus-suhde 12,5:1
Teho (kw) Vakio 11, täysitehoinen 18,5
Pääsuutin A1 #210, täysitehoinen #240
Vaihteisto 6-portainen
Kaasutin Mikuni-TM 28
Polttoainesäiliö (l) 13
2-t öljysäiliö (l) 1,5
Jarrut (etu) 300 mm levy
Jarrut (taka) 180 mm levy
Renkaat (etu) 110/70-17
Renkaat (taka) 140/70-17

Derbi GPR 125 Nude

Pituus (mm) 2024
Leveys (mm) 755
Korkeus (mm) 1 160
Akseliväli (mm) 1 355
Paino (kg) 130
Moottori Yamaha 1 syl, 2 tahti, nestejäähdytys
Kuutiotilavuus (cm³) 124,8
Puristus-suhde 12,5:1
Teho (kw) Vakio 11, täysitehoinen 18,5
Pääsuutin A1 #210, täysitehoinen #240
Vaihteisto 6-portainen
Kaasutin Mikuni-TM 28
Polttoainesäiliö (l) 13
2-t öljysäiliö (l) 1,5
Jarrut (etu) 300 mm levy
Jarrut (taka) 180 mm levy
Renkaat (etu) 110/70-17
Renkaat (taka) 140/70-17

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista