Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

CPI SM & SX

SM ja SX ovat vuonna 2004 julkaistut Taiwanilaisen CPI-yhtiön uusenduromallit. Tuotantoon ne pääsivät vuonna 2006. SM on ns. uudempaa suuntausta edustava supermoto ja SX perustavanlaatuinen enduromopo.

SM

Malli on nimensä mukaan supermoto-tyylinen mopo, tietenkin sileillä Maxxisin laadukkailla katurenkailla. Alakautta kulkeva kiemurteleva putki jakaa mielipiteitä tehokkaasti kahtia, vaikka se näyttää varmasti asiaa tuntemattoman silmään tehoputkelta. Ei mikään ihme, sillä yleinen ja varmasti oikeanlaatuinen käsitys on, että kaikkein tehokkaimmat tehoputket kulkevat alakautta. Metsässä ajaessahan tällainen putki on pahasti tiellä, mutta eipä tällainen mopo sinne kuulukaan.

Uudemmista Pro-malleista löytyy sekä poljin että sähköstartti. Vanhoista malleista löytyy vain sähköstartti. Käynnistyspolkimen asennus on mahdollista, mutta koko setti maksaa n. 120e.

SX

Enduromalli nappularenkailla. Tuskin tarvitsee periaatteita esitellä enempää.

Oikeastaan sama mopo kuin ylempänä esitelty SM. Eron tekee lähinnä nappularenkaat, enduro-mallinen etulokasuoja, yläkautta kulkeva pakoputki sekä poljinkäynnistys. Tekniikaltaan samaa kauraa supermoton kanssa, mutta istuinkorkeutta on hieman enemmän, lähinnä isojen renkaiden ja vanteiden vuoksi.

Mitä yhteistä?

Moottorina käytetään Minarelli AM6 kopiota, joka eroaa aidosta mm. kytkimen ja joidenkin sisukalujen osalta. Muummoassa kytkinjousia löytyy 5 kappaletta, kytkinlevyt on erilaiset sekä vauhdeakselin pään booritus eri. Lisäksi vaihdehaarukat sekä niiden akselit ovat erilaisia. Moottoria pyörittää kohtalaisen tehokas alumiininen nicasil-pinnoitettu sylinteri. Minkä sylinteri häviää tehossaan muille AM6-mopoille(eli aika vähän), sen se voittaa nopealla lämpenemisellään ja tarvittaessa tehokkaalla jäähtymisellä. Sylinteristä saa irti normaalia AM6 pyttyä reilummat tehot nostamalla millillä pakoaukkoa sekä terävöittämällä huuteluaukkojen reunat. En suosittele toimenpidettä kuitenkaan sellaisille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta. Sitten kun osaa perustella, että minkä takia näitä aukkoja viilataan, lienee sopivan tietoinen virittämään.

Kaasuttimena toimii Mikuni TM 16mm. Tämän mallin erikoisuuksia ovat automaattiryyppy ja elektroninen jäätymisenesto.

Digitaalisessa mittarissa kierrosluvun ja nopeuden lisäksi voidaan katsoa kierrosaika, kokonaismatka, matkamittari, sekä kello. Varoitusvaloja löytyy ylikuumenemiselle ja öljyn loppumiselle. Lisäksi tietenkin valojen merkkiledit ja vapaavalo.

Supermoto-tyyliin edessä on reilun kokoinen jarrulaikka. Tällä vauhtia pystyy hillitsemään nopeasti ja takuuvarmasti. En saanut nesteitä keittämään, vaikka rasitin jarruja äärimmilleen jarruttelemalla pelkällä etujarrulla täysistä nopeuksista monta kertaa peräkkäin. Teho säilyi.

Tehokas käyttö vaatii hieman voimaa, mutta se palkitaan. Perä nousee helposti korkeuksiin.

Takajarrulla ei paljoa käyttöä ole, vaikka se mukavan tehokas onkin. Tuntuma on hyvä, ja käytön oppii huomaamattaan. Enemmän polkaistaessa menee takarengas lukkoon, kuten pitääkin.

Mopoissa muotoilu on tyylikästä ja värejä on käytetty hillitysti.

Erikoisominaisuudet

-Led-takavalo

-Satula avattavissa lukolla

-Piparkakkujarrulevyt

-Nuolenmuotoiset Led-vilkut

-Digimittari

-H4 halogeeni-polttimo

-Sähköstartti

-Automaattiryyppy


Mittoja


SM(SX)
Pituus 1955mm(1990mm)
Leveys 790mm(790mm)
Maavara 250mm(365mm)
Istuinkorkeus 920mm(940mm)

Teknisiä tietoja


Sylinterien määrä 1 Sylinterinen
Iskun tilavuus 49,0cc
Vaihteiden määrä 6
Käynnistys Sähkö(sx myös poljin)
Moottorin tyyppi 2-tahti ja tuoreöljyvoitelu
Jarrut Edessä 270mm ja Takana 210mm.
Jousitus Takana portaattomasti säädettävä monojousi ja edessä nestevaimennettu 37mm etuhaarukka. Joustomatka 240mm
Renkaat SM edessä 110/80-17 takana 130/70-17. SX edessä 90/90-21 takana 110/80-18

Kirjoittaja: top secret^ rankalla kädellä muokannut Atech


Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista