Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiinalainen 50cc moposkootteri on nykyajan pappatunturi. Niitä löytyy vähän joka niemestä ja notkelmasta. Ensimmäiset skobat saapui Suomen teille ja toreille vuonna 2003 ja 10 vuotta myöhemmin kiinalaiset merkit jyräävät markkinoita myyntimäärillä mitaten. Tekniikka on kehittynyt kymmenessä vuodessa, mutta alkuperäisillä 2000-luvun alun piirustuksillakin tehdään vielä näitä menopelejä.

Yleisimmin kiinalainen skootteri on 4-tahtinen ja tämä artikkeli käsittelee niitä, mutta myös kaksitahtisiakin on olemassa.

Suomessa kiinaskootteri-kauppiaita on useita. Myös halpatavarataloista löytyy kiinaskoottereita.

Yleisimpiä merkkejä on mm. Baotian, Solifer, Fude, Sanili, San Remo, Zoner, Znen, ynnä muita. Samanmallisia mopoja myydään useilla eri merkeillä mutta tehtaita ei ole montaa joten teknisesti nämä skootterit ovat hyvin samankaltaisia etenkin moottoritekniikan osalta.

"Classic"-mallin kiinaskootteri, merkistä riippumatta

Fude Classic 2003
Eniten myyty malli on Classic, joka on ollut Suomen rekisteröintitilastojen kärjessä vuodesta 2003 lähtien. Classic on Kymco Fillyn kopio.

Aikojen saatossa useampia eri malleja on tullut markkinoille perustekniikan ollessa sama, kuten Fude/Solifer ym. Sport ja Fude/ym. Race. Suosituksi kiinalaisen skootterin tekee sen hinta. Uuden Classicin voi saada tarjouksesta noin viidensadan euron hintaan, Normaalihintaisenakaan Classic-mallinen skootteri ei ole kallis, Kone-Glans myy Znen Classicia kotiovelle tuotuna 649 euroa (elokuu 2013)

Skootterin varusteisiin voi kuulua varashälytin/kaukostartti, maalatut alakatteet, lisäjarruvalo ja tavaraboxi, mutta nämä kuitenkin vaihtelevat valmistaneen tehtaan, vuosimallin ynnä muun välillä.

Kiinalainen tehdas tekee minimissään 20 kpl erissä mopoja halutuilla spekseillä. Jos haluat tilata kaveriporukallesi erikoiset mopot niin ei muuta kuin tilaamaan. Tästä seikasta johtuu myös runsas eri merkkien ja mallien kirjo.

Kiinaskootterin edut

Suurin kiinalaisen 4-tahtimoottorin etu on sen taloudellisuus. Se kuluttaa bensiiniä vain noin 2,1 l/100 km, joka tekee siitä markkinoiden vähiten kuluttavia mopoja. Kiinaskootteri sopii parhaiten mopoilijalle, jolle tärkeintä on päästä edullisesti paikasta A paikkaan B. Kiinamopo ei kevyen rakenteensa takia sovi crossiin tai muuhun temppuiluun, jota varten on tehty muita, sitä varten suunniteltuja merkkejä ja malleja.

Kiinaskootterin miinukset

Kiinalaisen skootterin huonoja puolia merkistä riippuen on mopon viimeistely ja pahimmillaan jotkin osista on jo uutena huonolaatuisia tai rikki. Tämä ei kuitenkaan ole suuri ongelma kun käyttää mopon hankkiessa vähän aikaa kaikkien paikkojen tarkistukseen ja ruuvien kiristykseen jne. Laatu on parantunut vuosien varrella.

Useissa kiinan skootterimalleissa on aivan paska tulpan hattu joka on prässättyä peltiä. Tälläisellä tulpanhatulla sadesäällä jää helposti tielle joten hattu kannattaa vaihtaa ensi tilassa esimerkiksi muoviseen kiinalaiseen hattuun. Porvari laittaa NGKn tahi vastaavan tulpanhatun.

Toinen aika nopeasti ilmenevä vika on alkuperäisen akun huono latautuminen. Vika on vaikea huomata koska akku on oikein varautunut ja toimii, mutta liian alhaisen jännitteen takia sytytyskipinä on heikko tai starttimoottori ei jaksa pyöriä tarpeeksi nopeasti ja tästä syystä ilmenee käynnistysvaikeuksia sähköstartilla. Tästäkin viasta päästään kun vaihdetaan paskan alkuperäisakun tilalle parempi.

Kiinalainenkin osaa tehdä hyviä akkuja mutta Varta, Yuasa yms. on varma valinta. Biltemastakin saa kuulemma hyviä akkuja.

Kiinalaiset kumiosat tahtoo olla haperoa tekoa etenkin vanhemmissa vuosimalleissa. Bensa- ja alipaineletkut ovat vanhemmiten vuotavaista sorttia, vaihtamalla uusiin ongelmasta pääsee.

Imukaula tahtoo olla monesti erittäin kärsinyt vanhemmissa yksilöissä. Uusi kaula ei onneksi paljoa maksa, kymmenisen euroa. Ennen asennusta se kannattaa käsitellä kumin hoitoaineella jolloin se kestää huomattavasti paremmin ajan hammasta. Kumiosien laatu on parantunut huomattavasti kymmenessä vuodessa.

Moottori, kaasutin ja variaattori

Kiinaskoottereiden GY6-moottori (139QM) on laajasti Itä-Aasiassa käytössä oleva ilmeisesti patentoimaton moottorityyppi, ja sille löytyy yhteensopivia varaosia ympäri maailman. GY6-moottori ei huhuista huolimatta vaikuta olevan minkään japanilaisen moottorin jäljennös, vaan se on joko Taiwanissa tai Kiinassa kehitetty moottori, joka jostain syystä on päätynyt lisenssivapaaksi.

Moottorityyppi on helposti korjattava ja kestävä, mutta valmistajat usein asentavat siihen heikkolaatuisia osia jotka hajoilevat ajan mittaan ja kannattaa korvata paremmilla. Huoltovälit ovat suhteellisen tiheät, ne vaihtelevat vuosimallista ja "merkistä" riippuen. Tiettävästi Suomessa on ainakin muutama yli 50000 km ajettu yksilö.

Kaasutin on kiinannelarissa joko Keihin CVK 18 tai sen lisenssillä (tai ilman) Kiinassa valmistettu kopio. Pääsuuttimen yleisin koko on 85 mutta sekin on vaihdellut 80 ja 90 välillä moposta riippuen.

Variaattori on perinteinen ilman mitään erikoisuuksia ja rullien koko on 16*13 mm joita on kuusi kappaletta. Vakiona rullien paino on vaihdellut 6,5 ja 9,2 g välillä, mutta valtaosa on tullut 8,4 g rullien kanssa. Kannattaa vaihtaa rullat 5,5-6,5g välille, Virijavaran liukurullia on kehuttu, samassa rullassa on kuulemma kevyen rullan kiihtyvyys ja raskaan rullan huippunopeus.

Kiinaskootterin kaasuttimen säätäminen

Seosruuvi on messinkinen ruuvi kaasuttimen kyljessä, mopon variaattorinkotelon puolella. Kannattaa varata tasakärkinen meisseli, ja purkaa mahdolliset esteet pois, että sitä pääsee kiertämään. JOS moposi toimii nyt hyvin ÄLÄ tee mitään.

  1. Käytä skootterisi ajolämpöiseksi ajamalla parin kilsan lenkki. Jätä se käyntiin. Jos kone käy tyhjäjäyntiä korkeilla kierroksilla, avaa satulan alta huoltoluukku, ja säädä tyhjäkäynnin säätöruuvista kierrokset alas, kuitenkin niin, että jää käyntiin. SItten seosruuvia hitaasti kiertelemällä etsi kohta, jossa tyhjäkäyntikierrokset nousevat korkeimmaksi.
  2. Kun olet mielestäsi oikean kohdan löytänyt, AVAA ruuvia aukipäin (= vastapäivään) n. 1/4 kierrosta tai vähän vähemmän. Jätä siihen. Jos säätämisen aikana kierrokset nousevat kovin ylös, säädä taas tyhjäkäyntiä sieltä tyhjäkäynnin säätöruuvista alemmas. Jutun pointti on, että seosruuvia EI kannata yrittää säätää korkeilla kierroksilla, koska oikeaa kohtaa ei silloin löydy!
  3. Kun seos on säädetty, säädä taas tyhjäkäynnin säätöruuvista kaasuvaijerin pään luota (ei siis seosruuvista) kierrokset ylemmäs, jos tarpeen. Noissa pienissä koneissa tyhjäkäynti voi olla kohtalaisen korkealla, 1500-1900 kierrosta minuutissa. Kytkin tahtoo vanhemmiten löystyä ja aiheuttaa mopon ryömimistä tyhjäkäynnillä, tähän auttaa kytkinjousien uusiminen.

Seoksen säätö pitäisi tehdä aina, jos ilmansuodatinta, suuttimen kokoa tai neulan korkeutta tai muuta imusarjan ominaisuutta on muuteltu. Vakioputsarin kanssa suutin 85 ja seosruuvi kohdilleen ja vetää hyvin joka alueella, kehrää kuin kissa, ja kulkee kuin valo. Kiinalaisissa on joskus turhan pieni pääsuutin/tyhjäkäyntisuutin, vaihtamalla paranee.

Säätöohjeet kirjoittanut: Fudeskodemies, muokannut Jupesetä

Kiinaskootterin virittäminen

Huomio! Rekisterissä olevan mopon rajoittimien poistaminen ja moottorin virittäminen on laitonta, kuten myös sen käyttö tieliikenteessä.

Virijavara.fi myy viripalikkaa halvalla, sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Virittämisvideoita löytyy Jore1961 nimimerkin youtubekanavalta.

Rajoittimet

Kiinaskootterin virittämisestä liikkuu monenlaisia huhuja, mutta tähänkin pätee perus 4-t moottorin virittäminen. Täällä kansien porttaamisesta ei kuitenkaan puhuta, vaan listataan lyhyesti mitä on yleisesti tehty, puuttumatta teknisiin yksityiskohtiin.

Ensimäinen vaihe on kuristuksien poisto. Rajoittimia/kuristuksia voi löytyä seuraavista paikoista:

  • Kaasarin kannessa voi olla luistin nousua estävä messinkiruuvi, ilmanputsarissa voi olla kuristavia osia jotka lähtee helposti irti, cdi-boksi voi olla rajoitettu erinäisin tavoin, prikka etuvariaattorissa on hyvin harvinainen mutta mahdollinen rajoitus. Yksinkertaisimmillaan riittää yhden johdon katkaisu cdi:stä.
  • On olemassa nopeutta mittaavia CDI-bokseja joiden anturi löytyy takavariaattorin kehältä, jos variaattorin koppaan menee yksinäinen piuha kannattaa käyttää koppaa auki ja jos sieltä löytyy samanlainen käämi kuin sytytyksen imupulssikäämi on täysin kuristamaton tämän johdon katkaisulla. Kannattaa katkaista johto ja laittaa katkaisija väliin niin "nappirajoitin" on valmis.

Muita kuristuksia ei yleensä ole yllämainituin tavoin rajoitetuissa mopoissa.

Toinen rajoitustapa on kierrosrajoitin CDIssä, joskus sen saa ohitettua katkaisemalla oikea johto boksilta.

  • Useimmiten piuha on pinkki, mutta väri on kuitenkin vaihdellut jopa saman vuoden mopojen välillä, joten se on tarkistettava jokaisesta skootterista erikseen. Kaikissa sitä ei edes ole ja on usein tapahtunutkin niin, että katkaistu turhaan johto.

Skootterin osat ja säädöt

  • Rullien vaihto kevyempiin, n. 5-5,5g painoisiin
  • Paskan vakiovariaattorin vaihto parempaan
  • Ventiilien sekä kaasuttimen säätö.
  • Pakoputken loppupää on usein tukkoinen pieni pilli; sitä avartamalla saa lisäpotkua.
  • Vastapainejousi vakionakin on hyvin kireä, sitä ei tarvitse vaihtaa virienkään kanssa.
  • Rajuja nokka-akseleita löytää esimerkiksi Ebaysta

Edellämainitut toimenpiteet tuovat lisää vääntöä sekä kulkupuolta. Näillä keinolla saadaan skootteri kulkemaan noin 65-70 km/h. 15.10.2005 on 49-kuutioisella rajoittamattomalla 50cc kiinaskootterilla ajettu 77 km/h, jonka totesi Helsingin poliisi Stalker Lidar-tutkalla.

Moottorin päivitys isompaan

  • Isompi moottorin sylinteri (70cc, 90cc, 125cc => kevytmoottoripyörä)
  • Isompi kaasutin
  • Parempi kaasuttimen kansi. Kansiasioista on tosin monta mielipidettä.

Vakiokannellakin pärjää 90cc asti kiinamopoguru Jorma Pakkalan (Jore1961) mukaan.

Vakiokaasutin toimii mainiosti 80cc sylinteriin asti vain suurempia suuttimia vaihtamalla. 72cc/47mm sylinterille vakiokaasutin ja 92-94 koon suutin on erittäin hyvä yhdistelmä.


Varaosat ja lisävarusteet

Varaosia ja lisävarusteita kiinaskoottereille löytää (vaihtelevalla laadulla) edullisesti, mutta mallikohtaisia osia on vaikea löytää "malli"- ja "merkki"-kaaoksen vuoksi. Usein Suomen ulkopuolelta, mm. Saksasta ja Hollannista löytää hyvin varaosia, mutta samaa skootteria myydään tyypillisesti monella eri maahantuojan nimellä eri maissa, ja EU-tasolla näitä nimiä on jo usein kymmeniä.

Mallinumero Tehdasnimi Markkinointinimet EU-maissa Huomioita
50QT-E5 ZNEN Legend 50 Yiying Donna 50 (FI)

AGM Joy (NL)

BTC Legend (NL)

Retro Roller Venezia (DE)

Sopiva kolmen kiinnityspisteen sissy bar-tarakka, tuulilaseja ym. löytyy alankomaista NL-mallinimille. Saksalaiset Retro Roller -osat ovat usein väärälle mallille, mm. tarakka on neljän kiinnityspisteen eli ei yhteensopiva.

Saatavilla myös 125 cm3-mallina, jonka numerolla löytää sopivia osia.

ZN50QT-E ZNEN Aurora 1 ZNEN Bella 50 (FI)

Lexmoto Tommy 50 (UK)

ZN50QT-E3 ZNEN Aurora II Retro Roller R09 (DE)
ZN50QT-A

YY50QT-15D

ZNEN Snail

YiYing QT-15D

Solifer Retro (FI)

FlyScooters Il Bello (US)

Retro Roller R16 (DE)

Kopio Honda Joker:ista. Kolmen kiinnityspisteen tarakka.
ZN50QT-H ZNEN Aurora S Retro Roller R05 (DE) Neljän kiinnityspisteen tarakka
ZN50QT-K ZNEN Aurora III Retro Roller R06 (DE) Neljän kiinnityspisteen tarakka

Linkkejä


Tekniset tiedot

Fude ym. Classic

Moottori 1-syl, 4-t
Iskutilavuus 49cm3
Jäähdytys ilma
Käynnistys sähkö/poljin
Vaihteet variaattori
Sytytys C.D.I
Kokonaispituus 1990 mm
Kokonaisleveys 700 mm
Akseliväli 1330 mm
Kuivapaino 85 kg
Etujarru 150 mm levy
Takajarru rumpu
Polttoainesäiliö n. 5,5 l
Rekisteröity 2 matkustajaa
Renkaat 3,5" * 10"

Fude ym. Sport

Moottori 1-syl, 4-t
Iskutilavuus 49 cm3
Jäähdytys ilma
Käynnistys sähkö/poljin
Vaihteet variaattori
Sytytys C.D.I
Kokonaispituus 1970 mm
Korkeus 1135 mm
Kokonaisleveys 700 mm
Akseliväli 1330 mm
Kuivapaino 86 kg
Etujarru Levy
Takajarru Rumpu
Polttoainesäiliö 4,5 l
Rekisteröity 2
Renkaat 12"

Fude ym. Race

Moottori 1-syl, 4-t
Iskutilavuus 49 cm3
Jäähdytys ilma
Käynnistys sähkö/poljin
Vaihteet variaattori
Sytytys C.D.I
Kokonaispituus 1830 mm
Kokonaisleveys 680 mm
Korkeus 1170 mm
Kuivapaino 92 kg
Etujarru Levy
Takajarru Rumpu
Polttoainesäiliö 4 l
Rekisteröity 2
Rengas edessä 120/70-12
Rengas takana 130/70-13

Fude Ratzzle 125

Moottori 1-syl, 4-t
Iskutilavuus 124,6 cm3
Jäähdytys neste
Käynnistys sähkö/poljin
Teho 5,8kw/7000rpm
Vääntö 7.1Nm/5500rpm
Vaihteet variaattori
Sytytys C.D.I
Kokonaispituus 1950 mm
Korkeus 1100 mm
Kokonaisleveys 700 mm
Kuivapaino 130 kg
Jarrut Levy
Polttoainesäiliö 6 l
Rekisteröity 2
Renkaat 17"

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista