Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Moottoriöljyt

4-tahtiset

Moottoriöljyn on tarkoitus voidella, ja jäähdyttää moottoria. Öljy vähentää metallien välillä olevaa kitkaa, ja pyrkii muodostamaan liikkuvien pintojen väliin luistavan öljykavon. Öljy jäähdyttää kuumia paikkoja, esimerkiksi mäntää, sylinterikantta, laakeripintoja ja moottoria yleensäkin. Tämän takia moottoriöljyltä vaaditaan paljon erilaisia ominaisuuksia, varsinkin vanhemmissa ilmajäähdytteisissä moottoreissa öljy joutuu kovalle koetukselle, koska lämpötilat voivat nousta todella korkeiksi, eikä öljykalvo saisi pettää missään olosuhteissa. Jos öljykalvo pettää, tapahtuu osien kiinnileikkautumisia ja hitsautumista.

Synteettisyys ei suoranaisesti kerro öljyn paremmuudesta, vaan sen, miten öljy on valmistettu. Synteettinen öljy on valmistettu nimensä mukaisesti synteettisesti, ja mineraaliöljy on mineraalipohjaista. Mineraaliöljy on lähtökohdin hieman huonompi ominaisuuksiltaan, kuin synteettinen, joten sekaan on jouduttu lisäämään enemmän lisäaineita jotta saadaan suhteesa samantasoinen synteettinen tuote.

API-luokitus kertoo öljyn laadun lähes suoraan. API kertoo, mihin moottireihin öljy sopii. S-alkuinen sopii parhaiten bensiinimoottoriin, kun taas C-alkuinen parhaiten Dieselkäyttöön. T-alkuinen öljy on taas suunniteltu kaksitahtimoottorien voiteluun. Öljypurkin takana voi lukea vaikkapa API-SH. Tämä tarkoittaa että öljy soveltuu bensiinimoottoriin, ja luokka on H. Mitä pidemmälle aakkosissa mennään, sen parempi tuote on kyseessä.

SAE-luokitus kertoo öljyn viskositeetin eli notkeuden -20 ja +100 celsiusasteen lämpötiloissa. W-kirjain kertoo näiden kahden luvun välissä öljyn soveltuvan talvikäyttöön. Otetaan esimerkiksi tällainen moottoripyöräkäyttöön tarkoitettu öljy: SAE 15W50. Ensimmäinen luku kertoo, ettei öljy ole enään kovin notkeata talvella noin 20 asteen pakkasessa, eli talveksi kannattaa valita vaikkapa 5W50. W-kirjain kuitenkin kertoo, että lisäaineet on laitettu estämään kangistumista kylmässä. Viimeinen luku kertoo, miten hyvin kuumaa öljy kestää. Nyrkkisääntönä on, mitä suurempi on viimeinen luku, sen kuumempaan moottoriin öljy soveltuu. Jos korkeaviritteiseen ilmajäähdytteiseen moottoriin laitetaan esimerkiksi 10W30 öljyä, saattaa tapahtua osien kiinnileikkautumista joka voi pitemmän päälle näkyä moottorin lyhyenä käyttöikänä. Huonon moottoriöljyn vaikutuksia ei huomaa yleensä välittömästi, vaan vasta pitemmän ajan kuluttua. Huono moottoriöljy aiheuttaa moottorin karstoittumista, eli öljykanaviin kertyy likaa, kaikkialle moottorin sisälle kertyy karstaa.

Vaihteistoöljyt

Vaihteistoöljyn tarkoitus on hyvin pitkälle sama, kuin moottoriöljyn. Öljy estää kahden pinnan hankausta toisiaan vasten, sekä jäähdyttää paikkoja. Lämpöä taas vaihteistoon tulee hammaspyörien hinkkautuessaan toisiaan vasten, sekä niiden välissä vallitsevasta paineesta. Yleensä koko moottorin tuottama teho ajautuu vaihteiston hammaspyörien läpi vain muutaman hampaan läpi kerrallaan, joten niiden välissä vallitsee hirvittävä puristus. Vaihteistoöljyjä on monia erilaisia. On raskaaseen käyttöön tarkoitettuja peräöljyä, auton vaihteistoöljyä, automaattivaihteistoöljyä ja niin edespäin. Tässä keskityn kuitenkin mopo- ja moottoripyöräkäytössä yleisiin öljyihin. Mopon vaihteistoöljy on erilaista verrattuna marketin vaihteistoöljyihin. Öljy pitää olla lisäaineistettu oikein, jotta se toimisi oikein mopon vaihteistossa. Auton normaalit vaihteistoöljyt ovat liian liukkaita, toisin sanoen, kytkin alkaa luistamaan, jolloin levyt palavat piloille. Mopon/moottoripyörän öljyn täytyy olla lisäaineistettua kyseiseen tarkoitukseen. Kytkinlisäaineet auttavat kytkintä pitämään ja sitävastoin suurin osa liukkaista kytkimen pitoa huonontavista aineista on jätetty pois. Itse olen havainnut kitkaperäöljyn kaikkein parhaaksi vaihtoehdoksi, jos mopoa on viritetty reilusti, eikä kytkin meinaa pitää.

Tekstit BY: Tomppaa_

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista