Vantaa

Suomalaismenestystä Vantaalla

Pysyvä linkkiKirjoittanut Sami 27.8.2010 23:52

Kuva
Vantaalla ajettiin sunnuntaina motocrossin MX3- luokan kauden 11. MM-osakilpailu ja EMX2- luokan 10. EM-osakilpailu. Sarjan viimeinen osakilpailu kummassakin luokassa ajetaan 5.9. Sveitsin Genevessä. Kummassakin sarjassa kärjen kamppailu jäljelläolevista pisteistä oli kovaa, kun maailman ja Euroopan kärki taisteli Eurooppalaisittain epätyypillisellä maapohjalla ja näin ollen yllätyksille oli odotettavissa sijaa.

MM-sarjan kärkikaksikon Alex Salvinin (ITA) ja Carlos Campano Jimenezin (ESP) ero oli vain 20 pistettä ja lauantain aika-ajojen perusteella oli nähtävissä että Salvini, joka osallistui myös viime vuonna Vantaan osakilpailuun, oli vahvoilla ottamaan Campanon etumatkaa kiinni - näin ei kuitenkaan käynyt. EM-sarjan kärkikuljettajista vain sarjaa johtava Lenoir tuntui olevan iskussa myös Vantaalla, muiden sarjan kärkikuljettajien jäädessä kauas taakse.

Kummassakin luokassa suomalaiset ajoivat kovaa ja sekottivat pakkaa merkittävästi. Jo etukäteen suuria odotettiin nuorelta Hyvinkääläislupaukselta Atte Jouselta joka ajoi ensimmäistä aikuisten arvokisaansa sekä Jon "Ludde" Söderbergiltä joka ajoi edellisessä, Saksassa ajetussa osakilpailussa kokonaiskilpailun kakkoseksi. Aika-ajossa Ludde sijoittuikin EMX2- luokan ykköseksi ja Jousi kolmanneksi. Myös MX3- luokan aika-ajossa korkealle saatiin suomalaisia Toni Erikssonin ollessa kolmas ja Tommi Mäkisen ollessa neljäs. Kisapäivälle oli siis odotettavissa kovia suomalaistuloksia.

EMX2- luokan ensimmäisessä erässä nähtiin että mikään ei ole varmaa ennen kuin erä on ajettu. EM-sarjan kärjellä oli ongelmia ja voittoon ajoi Belgian Julien Lieber ja kakkoseksi tuli Suomen Juuso Matikainen, jolle ei ollut suuria ennakkopaineita olkapäille asetettu. Kolmanneksi ajoi Ruotsin Calle Asperger ja Ludde Söderberg joka kärsi jo lämmittelykierroksen aikana hajonneesta takajarrusta sai nostettua itsensä huonon startin jälkeen pitkän taistelun jälkeen sijalle neljä. Sarjajohtaja Lenoir jäi 10. sijalle, sarjakakkonen ja kolmonen Cervellin ja Irt molemmat keskeyttivät.

Toisessa EM-erässä Ludde Söderberg lunasti lupaukset, molempien jarrujen toimiessa mies ajoi suhteellisen helppoon voittoon, jättäen taakseen Norjan Even Heibyen ja kolmanneksi tulleen Calle Aspergenin. Juuso Matikainen taisteli tässäkin neljänneksi ja vastasi suomalaisittain suurimmasta yllätyksestä noustessaan kokonaispisteissä kolmannelle sijalle. Sarjajohtaja Lenoir jäi tälläkin kertaa vasta seitsemänneksi, sarjakakkonen Cervellin keskeytti jälleen mutta tällä kertaa sarjakolmonen Irt pääsi viidenneksi ja tiivisti sarjan kakkossijasta käytävän taistelun todella tiukaksi.

EMX2- luokan kokonaispisteissä Ludde Söderberg selviytyi voittajaksi, kakkoseksi tuli tasaisesti ajanut Calle Aspergen (SWE) ja kolmanneksi Juuso Matikainen. Aika-ajossa loistanut Atte Jousi sijoittui yhteispisteissä kymmenenneksi (1.erä 11. ja 2. erä 10.).

MX3- luokassa sarjaa johtava Carlos Campano Jimenez (ESP) ja Suomen Toni Eriksson taistelivat molemmissa erissä startista alkaen erävoitosta. Ensimmäisessä erässä Toni Eriksson nappasi erävoiton hienosti Suomeen, kun taas toisessa erässä kuluneella radalla hän joutui antautumaan ensin Campanolle ja sitten myös takaa kovaa tulleelle sarjakakkoselle Alex Salvinille. Erikssonin erävoitto ja toisen erän kolmossija tarjosivat hänelle kuitenkin myös yhteispisteiden kakkossijan, joten Eriksson oli syystäkin tyytyväinen loistavasti menneeseen kisaansa. Miehen tavoite kisaan tullessa oli ollut viides sija, ja hän hymyilikin leveästi lehdistötilaisuudessa. Campano vankisti pistejohtoaan MM-sarjassa kun pahin kilpakumppani Alex Salvini jäi ensimmäisessä erässä kahdeksanneksi. Muita suomalaisia ei MM- erien kärkikamppailussa nähty, vaikkakin hyviä pistesijoja saavutettiin. Kokonaiskilpailun kolmannelle sijalle nousi Viron Juss Laansoo, joka kärsi loukkaantumisten jälkeen vielä hieman kilpailukunnon puutteesta Suomen pehmeällä ja siten fyysisesti raskaalla radalla, mutta oli selvästi tyytyväinen tulokseen (1. erä 4. ja 2. erä 4.).

Erikssonin erävoitto oli harvinaista herkkua Suomessa. Vuvuzelat soivat katsomossa ja tunnelma oli korkeimmillaan kun podiumilla nähtiin monia suomalaisia ja EMX2- luokassa siis kuultiin myös Maamme-laulu.

Ohessa täydelliset tulosluettelot aikoineen, kokonaiskilpailujen tulokset sekä uusi MM-pistetilanne html-muodossa.

Ensi vuonna Vantaalla ajetaan näillä näkymin jälleen motocrossin MM-kisaa, silloin jo kesäkuun alussa, joten silloin jatkamme!